Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își exprimă susținerea deplină pentru Ucraina și a declarat că Rusia așteaptă sancțiuni sporite în cazul unei invazii la scară largă și încălcării drepturilor internaționale. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Comisiei Europene.
„UE va răspunde în mod corespunzător la orice alte agresiuni, inclusiv la încălcarea dreptului internațional sau la orice alte acțiuni negative întreprinse împotriva noastră sau a vecinilor noștri, inclusiv a Ucrainei”, a declarat von der Leyen.
Totodată, aceasta și-a exprimat susținerea și în cazul crizei gazului natural în Republica Moldova.
„Doresc să subliniez încă o dată sprijinul deplin și ferm al UE pentru Ucraina în fața acestei agresiuni împotriva integrității și suveranității sale teritoriale. De asemenea, observăm o încercare flagrantă de intimidare a guvernului reformist al Republicii Moldova prin manipularea aprovizionării cu gaze într-un moment de prețuri ridicate la energie. Trebuie să ne protejăm societățile și democrațiile de acest tip de jocuri de putere geopolitice cinice”, a adăugat von der Leyen.
La sfârșitul lunii octombrie, Federația Rusă a dislocat o acumulare militară la granița cu Ucraina. În plus, pe rețelele sociale au început să apară videoclipuri cu eșaloane de echipamente militare, în special tancuri și rachete care sunt transportate în regiunile sudice și vestice ale Rusiei. Potrivit publicației, Statele Unite și Europa au atras atenția asupra acestui lucru după finalizarea exercițiilor militare ruso-belaruse „Vest-2021”.
Ministerul Apărării al Ucrainei a negat apoi informațiile despre acumularea de forță militară de către Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina. Datele publicate în mass-media cu privire la deplasarea trupelor ruse la Ministerul Apărării au fost numite „un element de informare specială și acțiuni psihologice, care, de fapt, sunt măsuri planificate ca parte a mișcării trupelor după finalizarea exercițiilor”.
Mai târziu, au fost publicate noi fotografii din satelit care confirmă rapoartele potrivit cărora Rusia își concentrează din nou trupele și echipamentele militare la granița cu Ucraina.
Ulterior, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat într-un interviu pentru Military Times, că Rusia a concentrat 92 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina și se pregătește pentru o invazie la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2022.
Recent, ministrul ucrainean de externe Dmitrii Kuleba a declarat că Rusia a dislocat 115 mii de militari în apropierea granițelor Ucrainei.
Kremlinul neagă acuzațiile de pregătire a unui atac asupra Ucrainei și, dimpotrivă, atrage favoarea activării forțelor NATO în apropierea granițelor cu Rusia. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, într-o conferință de presă din 26 noiembrie, și-a exprimat opinia că o escaladare a Rusiei la graniță de către militanții susținuți de aceasta în Donbas ar putea avea loc în orice zi.