Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

„Sexul oral nu e circumstanță agravantă”. Indignare după ce pedeapsa unui bărbat care a agresat o copilă a fost redusă

25 Nov. 2021, 13:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 13:36 // În Lume //  Realitatea.md

La doar câteva zile după ce Curtea Supremă a Indiei a anulat o decizie privind o agresiune sexuală asupra unei fete de 12 ani, deoarece „nu a existat un contact piele-piele”, o altă hotărâre a provocat indignare. Înalta instanță din Allahabad a redus pedepasa unui bărbat acuzat că a agresat sexual un băiat de 10 ani.

Fapta datează din 2016, când bărbatul vizitase casa copilului, pe care ulterior l-a dus la un templu local unde l-a abuzat sexual. Acesta a forțat băiatul de 10 ani să-i facă sex oral. Îi dăduse copilului 20 de rupii (27 de cenți) să nu spună nimic despre agresiune și l-a amenințat cu consecințe în cazul în care o va face.

În august 2018, o instanță de judecată l-a găsit pe bărbat vinovat de „agresiune sexuală cu circumstanțe agravante” în temeiul Legii Pocso (protecția copiilor împotriva infracțiunilor sexuale) și l-a condamnat la 10 ani de închisoare.

Bărbatul a făcut recurs, iar judecătorul de la Înalta Curte din Allahabad i-a redus pedeapsa de închisoare la șapte ani, spunând că, potrivit legii, agresiunea nu a fost „agravantă”, ceea ce înseamnă că infracțiunea este mai puțin gravă decât a considerat-o instanța de fond.

Experții în drept au pus sub semnul întrebării hotărârea, spunând că există mai mulți factori în Legea Pocso care fac ca agresiunea să fie „agravantă”, dintre care unul este că victima avea sub 12 ani.

Decizia a provocat indignare în India, mulți apelând la rețelele sociale pentru a o critica. „Revoltatoare și bizară”, „nici o pedeapsă nu poate șterge trauma acelui băiețel”, „ce e în neregulă cu judecătorul?” sunt doar câteva dintre reacții.

India are cel mai mare număr de copii abuzați sexual din lume, cu zeci de mii de cazuri raportate în fiecare an. Anul trecut, National Crime Records Bureau a înregistrat 43.000 de infracțiuni conform Legii Pocso – adică o medie de un caz la fiecare 12 minute.

Polițiștii spun că în peste 90% din cazuri, abuzatorii sunt cunoscuți de victimă, la fel ca în cazul băiețelului de 10 ani.

„Abuzul sexual asupra copiilor este numit o epidemie tăcută. Este peste tot. Se întâmplă în fiecare a doua casă și de-a lungul generațiilor. Dar există stigmatizare și o reticență generală de a vorbi despre acest subiect, deoarece mulți dintre agresori sunt membri apropiați ai familiei”, spune Anuja Gupta, reprezentant al unui ONG care se luptă împotriva abuzurilor sexuale.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Dec. 2021, 12:10 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, este de părere că actualul Guvern condus de Natalia Gavrilița, urmează să fie demis. Și acest lucru, potrivit lui, se va întâmpla în primăvară.

Pentru activitatea Guvernului Gavrilița, Chicu spune că ar oferi calificativul „nesatisfăcător”.  „Întregul Guvern a eșuat și nu trebuie eu să-l dau afară, pentru că tot ei îl vor da afară. Probabil în primăvară ei vor veni cu remanieri. Toți au eșuat. În primele zile am văzut că doamna prim-ministru și câțiva miniștri ieșeau la TV, restul erau incognito. Acum mai mulți ies pe la emisiuni și fac gafă după gafă. Maia Sandu se va strădui să se îndepărteze de eșecul celor din Guvern. Ea se va disocia de ceea ce a făcut greșit Guvernul”, a declarat Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Realitatea.md menționează că Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la începutul lunii august, curent. Asta ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, provocate de demisia Guvernului Chicu. Chicu fusese numit în funcție de către formațiunea fostului președinte, Igor Dodon.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală