Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Și-au așezat neamurile la „călduț”, iar acum au ajuns în vizorul ANI. Funcționarii vizați

19 Ian. 2022, 16:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
19 Ian. 2022, 16:34 // Actualitate //  Valentina Buză

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că a constatat câte un conflict de interese în privința administratorului Instituției Publice din orașul Sângerei, fostului director al unei întreprinderi municipale din Bălți și a secretarului Consiliului raionului Cimișlia.

Potrivit responsabililor, pe numele subiecților nu vor fi aplicate interdicții, deoarece abaterile acestora nu au adus prejudiciu interesului public respectiv, inspectorii de integritate au stabilit măsura contravențională pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese, dar și o atenționare privind respectarea acestui regim juridic.

Astfel, administratorul I.P „Incubatorul de afaceri Sîngerei” a admis câteva conflicte de interese.  

„Instituția publică respectivă a fost înființată de Consiliul raional Sîngerei în anul 2013. Subiectul deține funcția de administrator din anul 2017, iar în același an, din calitatea de conducător a instituției a încheiat un contract de locațiune cu un SRL, în care propria persoană figura ca și administrator. Ulterior, în anul 2019 și în anul 2020, acesta a încheiat acte juridice cu fratele și nepoata, care au fost angajați în funcția de consultanți în afaceri în cadrul instituției”.

Mai exact, pe parcursul controlului, inspectorul de integritate a identificat un alt contract, de această dată a vizat prestări servicii, pe care subiectul l-a semnat tot cu o persoană apropiată, nepoata sa, pe care anterior o angajase în instituție.

„Pe acest caz, inspectorul de integritate nu va solicita încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu și nici nu va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, deoarece anterior subiectul declarării nu a fost sancționat pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și nu a fost afectată buna funcționare a instituției”.

Și fostul șef al întreprinderii municipale „Termogaz- Bălți” a fost identificat cu conflicte de interese în raport cu cei doi feciori și nora sa.

„Subiectul s-a aflat în funcția de conducător al întreprinderii în perioada 2019 – 2021. După ce a ajuns în funcție, acesta a încheiat acorduri adiționale la contractele individuale de muncă cu feciorii și nora, care activau în cadrul instituției înainte de accederea subiectului în calitate de conducător. În consecință, salariații respectivi au beneficiat de stabilitate la locul de muncă fiindu-le asigurate garanțiile salariale și sociale cuvenite, fapt confirmat prin extrasele din conturile curente al sistemului informațional, obținute de inspectorul de integritate. Pentru aceste acțiuni, subiectul riscă doar o contravenție pentru că nu a declarat și nu a așteptat o soluție în privința conflictelor de interese cu rudele sale”.

În ultimul caz, conflictul de interese a fost admis de secretarul Consiliului raionului Cimișlia. Situația a apărut în cadrul concursului pentru ocuparea funcției publice vacante de specialist principal în cadrul Serviciului Juridic al Consiliului raional Cimișlia din 2021, care a fost promovat de cumnata subiectului.

„Acesta, fiind în calitate și de membru al comisiei de concurs, nu a declarat despre raportul personal cu ruda sa. Astfel, în calitate de membru al comisiei, acesta dispunea de instrumentele necesare în acest sens, cum ar fi, dreptul de a examina dosarul depus, dreptul de evaluare a candidatului, precum și accesul la variantele lucrărilor probei scrise și la întrebările orientative pentru interviu”.

De menționat că, pentru această încălcare subiectul riscă o contravenție.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 11:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Sept. 2023, 11:31 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat de 30 de ani, locuitor al raionului Edineț, a ajuns pe mâna oamenilor legii după ce a fost depistat beat la volanul unui automobil. Individul a fost identificat joi seara de angajații din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Lopatnic au oprit pe raza localităţii de frontieră Badragii Vechi-Corpaci, raionul Edineț.

Potrivit informațiilor, motiv pentru stoparea șoferului a fost faptul că se deplasa haotic.

„În timpul controlului, din partea șoferului de 30 de ani, locuitor al raionului Edineț, emana o puternică halenă alcoolică, motiv pentru care a fost solicitat un echipaj al INSP, prin intermediul serviciului 112. În urma testării cu aparatul Drager, rezultatul a fost de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat”, spun responsabilii.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală