Silicon Valley Bank (SVB) va fi cumpărată de către First Citizens BancShares, încheind astfel un capitol din criza de încredere care a afectat piețele globale. Anunțul a fost făcut luni, 27 martie, scrie Reuters.
FDIC – fondul american de garantare a depozitelor, care a preluat controlul SVB, a anunțat separat că a primit o ofertă de până la 500 de milioane de dolari, care vor fi plătiți în acțiuni.
Banca a precizat că tranzacția a fost structurată pentru a prezerva poziția sa financiară solidă, iar compania combinată va rămâne rezilientă. În cadrul tranzacției, First Citizens va prelua activele SVB în valoare de 110 miliarde de dolari, depozite de 56 de miliarde și credite de 72 de miliarde.
Totodată, First Citizens Bank va primi și o linie de credit de la FDIC pentru a avea lichidități în caz de nevoie. De asemenea, va avea un acord cu reglementatorul pentru a partaja pierderile, astfel încât să aibă un grad mai înalt de protecție.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
SVB este cea mai mare bancă intrată în faliment de la criza din 2008. Autoritățile americane au preluat controlul SVB pe 10 martie, eveniment care a dus la turbulențe financiare în sectorul bancar global.
„Mișcarea este pozitivă pentru stabilitatea financiară și sectorul fondurilor de capital de risc (venture capital – n.r.)”, spune Gary Ng, economist senior la Natixis Hong Kong, adăugând că încă nu este clar dacă rolul SVB în sectorul fondurilor de risc va continua în noua entitate.
Cu sediul în Santa Clara, SVB era a 16-a bancă din SUA ca mărime la finalul anului trecut, cu 209 miliarde de dolari în active.
FDIC estimează costul total al falimentului Silicon Valley la 20 de miliarde de dolari.