Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Socialiștii vor propune adoptarea unei declarații privind nerecunoașterea hotărârii CCM de dizolvare a Parlamentului

23 Apr. 2021, 09:03
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Apr. 2021, 09:03 // Politica //  Petru Beregoi

Deputații PSRM vor cere astăzi, în timpul ședinței plenare, adoptarea unei declarații privind nerecunoașterea avizului Curții Constituționale potrivit căruia există temei de dizolvare a Parlamentului. Cel puțin asta susține deputatul PSRM, Grigore Novac. În replică, reprezentanții PAS și cei ai Platformei DA spun că nu vor susține o astfel de declarație pe care o consideră politică și lipsită de orice efecte juridice.

Deputatul PSRM, Grigore Novac, spune că formațiunea sa va mai cere parlamentului să adopte o declarație prin care vor solicita demisia celor 3 judecători ai Curții Constituționale care au decis că există temei de dizolvare a Parlamentului.

„Contăm pe sprijinul tuturor care sunt împotriva procesului de uzurpare a puterii în stat și de supunere politică a Curții Constituționale. Curtea trebuie să stea la straja Constituției și să ofere previzibilitate în timp. Noi, deputații plecăm, dar deciziile Curții vor produce efecte în timp” a spus deputatul PSRM, Grigore Novac în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

În replică, liderul PAS Igor Grosu spune că inițiativa PSRM este una nulă din punct de vedere juridic și le sugerează socialiștilor să nu-și piardă timpul în zadar și să se concentreze pe pregătirea pentru scrutinul parlamentar anticipat.

„Ceea ce intenționează să facă această coaliție PSRM-Șor este un act politic, fără consecințe juridice. Decizia Curții este perfect legală, n-a făcut decât să constate că au fost întrunite ambele condiții de dizolvare a Parlamentului. Această declarație a coaliției majoritare nu va avea nicio repercusiune asupra deciziei Curții. Din proiectele PSRM pe care le vedem este clar că ei s-au resemnat și se pregătesc de campanie electorală”, a spus președintele interimar PAS, Igor Grosu.

Și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că fracțiunea din Parlament a formațiunii sale nu va vota o astfel de declarație. Potrivit lui Năstase decizia Curții nu mai poate fi contestată sau supusă dezbaterilor.

„Noi am militat în permanență pentru alegeri anticipate, dar am propus o cale și o foaie de parcurs responsabilă, una care să fi rezolvat, între timp, problema pandemică. Decizia Curții este clară, trebuie să ne pregătim de alegeri anticipate. E firesc să nu votăm o asemenea declarație pentru că noi nu ne opunem voinței populare”, a spus președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Amintim că, la 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că au fost întrunite condițiile care permit dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, șeful statului trebuie să semneze decretul de dizolvare și să anunțe data scrutinului anticipat. Totuși, Legislativul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență, instituită în Republica Moldova până la data de 30 mai.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82