Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Șoferița de troleibuz, care a tamponat-o mortal pe Anastasia pe trecerea de pietoni la Ciocana, și-a recunoscut vina

08 Iun. 2023, 18:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
08 Iun. 2023, 18:29 // Societate //  Elena Putregai

Șoferița de troleibuz care a lovit mortal o copilă pe o trecere de pietoni în sectorul Ciocana și-a recunoscut joi, 8 iunie curent, vinovăția în prima ședință de judecată. Ea riscă până la 4 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a conduce unități de transport. Femeia solicită o procedură simplificată a procesului. Acest lucru ar permite reducerea sentinței cu o treime, transmite Jurnal TV.

Mama Anastasiei nu poate ierta: „Este ucigașă. Mi-a luat sensul vieții”. Șoferița de troleibuz așa și nu a contactat-o

În debutul ședinței de judecată, avocatul inculpatei a cerut atragerea în proces a administrației Regiei Transport Electric și a companiei care a asigurat unitatea de transport.

După ce a depus jurământul, inculpata a dat detalii despre ziua în care s-a produs tragedia de la Ciocana. Potrivit mărturiilor, totul s-a întâmplat într-o clipa de neatenție și femeia nu înțelege cum minora a nimerit sub roțile troleibuzului. Femeia admite că de vină e oboseala, deoarece ziua ei de muncă începe la 4 dimineața și ține până la 7 seara. În acea zi nefastă, ea ar fi fost grăbită să se încadreze în orarul stabilit, ca să evite o pedeapsă pentru întârzieri. Șoferița a refuzat să discute cu presa.

În ședința de joi, procurorul de caz a cerut instanței prelungirea măsurii preventive, arest la domiciliu, în privința inculpatei.

„S-a purces la examinarea cauzei penale, a fost dat citire actului de învinuire și inculpate a dat declarații sub jurământ. Se incriminează săvârșirea infracțiunii art. 124, aliniat 3, Cod penal ”Încălcarea regulilor de circulație rutiere care s-a soldat cu decesul unei persoane”. Au fost colectate probe suficiente care demonstrează vinovăția inculpatei”, a spus procurorul Olesea Botezatu.

„Sper că va fi pedepsită corespunzător. Eu consider că nu este o greșeală. A făcut asta conștient. Ce a declarat ea astăzi nu corespunde realității. În numele fiicei mele vreau să spun că ea ar dori să fie ultimul copil care moare pe o trecere de pietoni. Dacă șefii lor (al șoferilor – n.n.) ar fi mai responsabili, atunci și aceștia ar fi mai responsabili”, a spus mama minorei decedate.

Administrația Regiei Transport Electric nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Nenorocirea s-a întâmplat la sfârșitul lunii martie. O copilă de 12 ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, de un troleibuz, în sectorul Ciocana al Chișinăului.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:08
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2023, 17:08 // Alegeri //  Elena Putregai

Curtea Constituțională (CCM) a admis marți, 3 octombrie curent, sesizarea depusă de Marina Tauber și colegi de-ai săi, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan, membri ai fostului Partid ȘOR neconstituțional, declarând neconstituțional art. 16 din Codul Electoral, ceea ce înseamnă că aceștia au dreptul să participe la alegeri, inclusiv la cele locale generale fixate pentru 5 noiembrie 2023.

VIDEO Judecătorii CC, în ședință: Se decide dacă aleșii Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, pot candida la alegeri

Astfel, reiese că reprezentanții fostului Partid ȘOR neconstituțional pot să-și depună actele pentru a fi înregistrați în calitate de candidați pentru șefiile anumitor Primării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Termenul-limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral este până la 6 octombrie 2023 inclusiv, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

CEC trebuie să publice integral lista candidaților înregistrați pe 13 octombrie 2023. Deja concurentul electoral poate solicita: înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat; completarea listei de candidați sau retragerea întregii liste de candidați până pe data de 26 octombrie 2023.

Pronunțarea hotărârii CCM

 

STOP CADRU Marian Tauber a obținut legitimația de „candidat independent” care-i permite „să se bată” pentru Bălți

Hotărârile CCM sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

Este de menționat însă că doi dintre judecătorii constituționali, Liuba Șova și Nicolae Roșca, au avut opinie separată.

Amintim că CCM a suspendat de joia trecută prevederile Codului electoral privind interdicția aplicată unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri până la examinarea în fond a sesizării depuse de „companionii” lui Ilan Șor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Igor Grosu: Oricare va fi decizia Curții, va avea impact asupra alegerilor locale

Miza alegerilor locale – în dezbateri la RliveTV! Mihai Popșoi și Iurie Ciocan – invitații emisiunii Rezoomat!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală