Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Soft de peste 1,5 milioane de lei pentru CNAM, dezvoltat de o firmă cu trecut dubios și afiliată lui Vlad Plahotniuc

22 Apr. 2021, 14:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
22 Apr. 2021, 14:56 // Actualitate //  Petru Cosoi

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a cheltuit 1 milion 686 de mii 840 de lei pentru dezvoltarea sistemului informațional „Raportarea și Evidența Serviciilor Medicale” (SIRSM), care le permite pacienților să se programeze pentru investigații de înaltă performanță (SIP).

Softul a fost dezvoltat de aceeași companie, care a dezvoltat și alte sisteme informaționale în sănătate, scrie Sănătate Info. „Bass Systems” S.R.L(în prezent – „S&T IT Services”), care ar aparține fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. În toamna anului 2019 pe bunurile „Bass Systems”, dar și BB Dializa a fost pus sechestru, care ulterior, în februarie 2020 a fost scos. În noiembrie 2020, magistrații Curții de Apel Chișinău au casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, punând din nou sechestru pe conturile companiei, „Bass Systems” S.R.L, pe care s-ar afla peste 50 de milioane de lei, potrivit ZDG.

În perioada guvernării Partidului Democrat, compania câștiga licitații de sute de milioane de lei. În anul 2016 „Bass Systems” a câștigat aproape 84 de milioane de lei pentru un soft care urma să fie implementat în 15 spitale din țară. Ideea softului era ca instituțiile să fie interconectate, astfel încât specialiștii să poată vizualiza anumite date despre pacienți, atunci când aceștia ajung dintr-un spital în altul. Deși softul este folosit, nici până astăzi conexiunea între spitale nu există. Bass System SRL a fost singurul operator, care a depus oferta.

Cu două luni înainte de a fi pusă sub sechestru – în august 2019, 51% din compania moldovenească Bass Systems a fost cumpărată de Compania S&T AG din Austria, specializată în tehnologii informaționale, la un preț de aproximativ 5,7 milioane de euro.

Potrivit răspunsului oferit de Compania Națională de Asigurări în Medicină la solicitarea redacției Sănătate INFO, „Bass Systems” S.R.L este cea care a creat softul, pentru dezvoltarea sistemului informațional „Raportarea și Evidența Serviciilor Medicale” (SIRSM), pentru care a încasat un milion 686 de mii 840 de lei. Serviciile de mentenanţă a sistemului și cele de suport al utilizatorilor sunt realizate de angajații CNAM, pentru care s-au alocat, pentru anul 2021, 400 de mii de lei.

Tot CNAM ne anunță că softul a fost lansat în regim pilot pe 1 noiembrie 2019, deci compania a câștigat licitația de creare a softului înainte să îi fie puse sechestru pe bunurile pe care le deține.

„Iniţial, în perioada de testare a sistemului, a fost implicat un anumit număr de prestatori de servicii medicale de înaltă performanţă și prestatori de servicii medicale abilitați cu dreptul de a prescrie servicii medicale de înaltă performanță, iar treptat au fost încadraţi şi alţi prestatori, astfel încât în anul curent sistemul să fie implementat la nivelul întregii ţări”, menționează CNAM.

Cine poate utiliza softul?

De soft se pot folosi persoanele asigurate. Acestea au dreptul să aleagă prestatorul de servicii medicale, care prestează servicii de înaltă performanță, din lista instituțiilor contractate de CNAM.

De asemenea, pot folosi sistemul informațional, prestatorii de servicii medicale, care sunt abilitați să prescrie servicii medicale de înaltă performanță, adică medicii de familie ori specialiștii. Aceștia au dreptul să elibereze bilet de trimitere doar persoanelor asigurate.

Bineînțeles, softul trebuie folosit de prestatorii de servicii medicale de înaltă performanță.

Lista tuturor serviciilor medicale de înaltă performanţă, incluse în SIRSM, cuprinde investigaţiile indicate în capitolele IV-XIII din Anexa nr. 5 la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, precizează CNAM.

SIRSM este interconectat cu sistemele informaționale ale CNAM, care permit verificarea statutului persoanei (asigurat/neasigurat) și a înregistrării acesteia la medicul de familie. Cum anume are loc acest lucru la modul practic și care sunt celelalte sisteme informaționale cu care se intersectează softul dezvoltat de CNAM, responsabilii nu explică.

De ce a avut nevoie finanțatorul din sănătate de acest sistem informațional?

Potrivit explicațiilor, sistemul (SIRSM) este un instrument informatic de colectare și procesare centralizată de date în regim online, care permite

– libera alegere a prestatorului de servicii medicale de către pacient în funcție de loc și timp;

– evidenţa personificată a serviciilor medicale prestate;

– estimarea necesităţilor populației în servicii medicale de înaltă performanță;

– recepționarea şi procesarea informației în format electronic;

– utilizarea sistemului în timp real de la orice gadget care are conectare la rețeaua Internet.

Potrivit CNAM, anul acesta au fost contractați 67 de prestatori de servicii medicale de înaltă performanță.

Vom preciza că finanțarea serviciilor de înaltă performanță sunt o problemă anuală. Prestatorii de astfel de servicii spun că acestea sunt subfinanțate, prin urmare pacienții trebuie să plătească pentru ele, chiar dacă dispun de asigurare medicală.

În acest an, în Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală sunt prevăzute 246 de milioane 186,2 de mii de lei pentru serviciile medicale de înaltă performanță, cu aproape 22 de milioane mai mult în comparație cu anul trecut.

Realitatea Live

Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
12 Mai 2021, 17:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 17:04 // Politica //  Petru Cosoi

Președintele PCRM, Vladimir Voronin și liderul PSRM, Igor Dodon, au semnat astăzi documentul oficial de creare a Blocului Electoral între cele două formațiuni politice. Astfel, criticile nu s-au lăsat așteptate prea mult.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că „Moldova a văzut multe perversități politice, dar asta este pe primul loc”.

Usatîi și-a continuat mesajul pe note ironice și i-a luat în derâdere pe cei doi politicieni.

Păcat de Voronin, să ștergi tot ce ai construit timp de 80 de ani în doar câteva clipe și numai pentru ca să mai dormi în Parlament, e păcat și rușine. Dar Dodon e așa cum este, aici e diagnoză și e gravă, iar problema este că așa ceva nu se tratează, trădarea nu se iartă, în cazul de față – a ambilor. Stimați cetățeni, cu toții știm unde le este locul celor doi și asta le vom demonstra la 11 iulie, dar până atunci trebuie să înțelegem care dintre ei e mirele și care-i mireasa. Amar la tineri!

Amintim că, socialiștii au lansat comuniștilor inițiativa de a crea un bloc comun la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Inițial PCRM a declara că va examina propunerea PSRM, deși liderul comuniștilor mereu l-a criticat pe Dodon și nu l-a recunoscut ca președinte de țară atunci când a exercitat mandatul.

Liderul PCRM îl considera pe Dodon „trădător” pentru că a părăsit PCRM în 2011 și a aderat la PSRM, reformând partidul.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație