Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Soft de peste 1,5 milioane de lei pentru CNAM, dezvoltat de o firmă cu trecut dubios și afiliată lui Vlad Plahotniuc

22 Apr. 2021, 14:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
22 Apr. 2021, 14:56 // Actualitate //  Petru Cosoi

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a cheltuit 1 milion 686 de mii 840 de lei pentru dezvoltarea sistemului informațional „Raportarea și Evidența Serviciilor Medicale” (SIRSM), care le permite pacienților să se programeze pentru investigații de înaltă performanță (SIP).

Softul a fost dezvoltat de aceeași companie, care a dezvoltat și alte sisteme informaționale în sănătate, scrie Sănătate Info. „Bass Systems” S.R.L(în prezent – „S&T IT Services”), care ar aparține fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. În toamna anului 2019 pe bunurile „Bass Systems”, dar și BB Dializa a fost pus sechestru, care ulterior, în februarie 2020 a fost scos. În noiembrie 2020, magistrații Curții de Apel Chișinău au casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, punând din nou sechestru pe conturile companiei, „Bass Systems” S.R.L, pe care s-ar afla peste 50 de milioane de lei, potrivit ZDG.

În perioada guvernării Partidului Democrat, compania câștiga licitații de sute de milioane de lei. În anul 2016 „Bass Systems” a câștigat aproape 84 de milioane de lei pentru un soft care urma să fie implementat în 15 spitale din țară. Ideea softului era ca instituțiile să fie interconectate, astfel încât specialiștii să poată vizualiza anumite date despre pacienți, atunci când aceștia ajung dintr-un spital în altul. Deși softul este folosit, nici până astăzi conexiunea între spitale nu există. Bass System SRL a fost singurul operator, care a depus oferta.

Cu două luni înainte de a fi pusă sub sechestru – în august 2019, 51% din compania moldovenească Bass Systems a fost cumpărată de Compania S&T AG din Austria, specializată în tehnologii informaționale, la un preț de aproximativ 5,7 milioane de euro.

Potrivit răspunsului oferit de Compania Națională de Asigurări în Medicină la solicitarea redacției Sănătate INFO, „Bass Systems” S.R.L este cea care a creat softul, pentru dezvoltarea sistemului informațional „Raportarea și Evidența Serviciilor Medicale” (SIRSM), pentru care a încasat un milion 686 de mii 840 de lei. Serviciile de mentenanţă a sistemului și cele de suport al utilizatorilor sunt realizate de angajații CNAM, pentru care s-au alocat, pentru anul 2021, 400 de mii de lei.

Tot CNAM ne anunță că softul a fost lansat în regim pilot pe 1 noiembrie 2019, deci compania a câștigat licitația de creare a softului înainte să îi fie puse sechestru pe bunurile pe care le deține.

„Iniţial, în perioada de testare a sistemului, a fost implicat un anumit număr de prestatori de servicii medicale de înaltă performanţă și prestatori de servicii medicale abilitați cu dreptul de a prescrie servicii medicale de înaltă performanță, iar treptat au fost încadraţi şi alţi prestatori, astfel încât în anul curent sistemul să fie implementat la nivelul întregii ţări”, menționează CNAM.

Cine poate utiliza softul?

De soft se pot folosi persoanele asigurate. Acestea au dreptul să aleagă prestatorul de servicii medicale, care prestează servicii de înaltă performanță, din lista instituțiilor contractate de CNAM.

De asemenea, pot folosi sistemul informațional, prestatorii de servicii medicale, care sunt abilitați să prescrie servicii medicale de înaltă performanță, adică medicii de familie ori specialiștii. Aceștia au dreptul să elibereze bilet de trimitere doar persoanelor asigurate.

Bineînțeles, softul trebuie folosit de prestatorii de servicii medicale de înaltă performanță.

Lista tuturor serviciilor medicale de înaltă performanţă, incluse în SIRSM, cuprinde investigaţiile indicate în capitolele IV-XIII din Anexa nr. 5 la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, precizează CNAM.

SIRSM este interconectat cu sistemele informaționale ale CNAM, care permit verificarea statutului persoanei (asigurat/neasigurat) și a înregistrării acesteia la medicul de familie. Cum anume are loc acest lucru la modul practic și care sunt celelalte sisteme informaționale cu care se intersectează softul dezvoltat de CNAM, responsabilii nu explică.

De ce a avut nevoie finanțatorul din sănătate de acest sistem informațional?

Potrivit explicațiilor, sistemul (SIRSM) este un instrument informatic de colectare și procesare centralizată de date în regim online, care permite

– libera alegere a prestatorului de servicii medicale de către pacient în funcție de loc și timp;

– evidenţa personificată a serviciilor medicale prestate;

– estimarea necesităţilor populației în servicii medicale de înaltă performanță;

– recepționarea şi procesarea informației în format electronic;

– utilizarea sistemului în timp real de la orice gadget care are conectare la rețeaua Internet.

Potrivit CNAM, anul acesta au fost contractați 67 de prestatori de servicii medicale de înaltă performanță.

Vom preciza că finanțarea serviciilor de înaltă performanță sunt o problemă anuală. Prestatorii de astfel de servicii spun că acestea sunt subfinanțate, prin urmare pacienții trebuie să plătească pentru ele, chiar dacă dispun de asigurare medicală.

În acest an, în Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală sunt prevăzute 246 de milioane 186,2 de mii de lei pentru serviciile medicale de înaltă performanță, cu aproape 22 de milioane mai mult în comparație cu anul trecut.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală