Un nou sondaj a fost publicat astăzi în Republica Moldova, unde sunt vizate „Percepții privind viitorul Moldovei: între status quo, riscuri geopoliticie, politici europene și unire”. Sondajul a fost realizat în perioada 12 -27 aprilie de către către compania IMAS pe un eșantion de 1103 respondenţi în 12 unităţi administrativ-teritoriale.
Conform sondajului, în varianta în care Uniunea Europeană nu va accepta noi membri, moldovenii își doresc independența în proporție de 61%, alte 33% optează pentru aderarea la Uniunea Europeană prin România, ceea ce ar însemna o eventuală unire cu țara de peste Prut.
Percepțiile ușor s-au schimbat atunci când conaționalii noștri au fost întrebați dacă ar vota pentru unire în cazul în care ar avea siguranța că salariile și pensiile din Republica Moldova vor deveni la fel precum cele din România. Astfel, pentru unire au optat 50%, împotriva unirii s-au expus 43%, iar altele 7% nu au avut un răspuns.
Care ar fi avantajele unirii cu România este un alt aspect abordat în acest sondaj. 49% din cei intervievați văd foarte mult avantaje și unele avantaje. 38% dintre respondenți sunt de părere că în urma unirii vor avea parte de unele dezavantaje și foarte multe dezavantaje.
În lista avantajelor pe care le indică moldovenii se regăsesc salarii și pensii mai mari, dreptul de a munci în țările UE, servicii medicale de calitate, educație mai bună, justiție, dezvoltare economică, cât și acces la finanțări europene și siguranță națională.
Referitor la un termen în care s-ar putea produce unirea, 23% nu au știut ce să răspundă sau au ales să nu răspundă. La fel 35% sunt de părerea că unirea nu se va produce niciodată. 5% cred că unirea se va înfăptui peste 20 de ani și mai mult. Alte 6% susțin că unirea se va produce în 11-20 de ani.