Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

State și lideri influenți condamnă Belarusul și cer eliberarea lui Protasevici. Lukașenko – declarat o amenințare!

23 Mai 2021, 19:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
23 Mai 2021, 19:11 // Actualitate //  Elena Putregai

O serie de reacții au survenit, în urma reținerii lui Roman Protasevici, fostul redactor-șef al canalului de opoziție pe Telegram NEXTA. De la președinți, miniștri de Externe, până la diverși lideri influenți. Condamnă acțiunile represive ale autorităților din Belarus care acționează la indicația președintelui Aleksandr Lukașenko și cer eliberarea acestuia. În același timp, pe alt canal de opoziție pe Telegram la care activa în prezent jurnalistul, au apărut mărturiile pasagerilor cu care a zburat într-un avion Ryanair pe cursa Atena-Vilnius, fiind somat să aterizeze de urgență la Minsk, sub pretextul unei posibile bombe.

Pe aeroportul național din Minsk, a aterizat avionul companiei Ryanair, care zbura din Atena în Vilnius. A fost semnalată o alertă și și-a schibat cursul. Piloții au fost avertizați de o posibilă bombă la bord. După verificarea bordului, toți pasagerii au fost trimiși la reexaminarea bagajelor.

Cu această cursă, zbura și jurnalistul Roman Protasevici. Înainte de zbor, el și-a anunțat colegii de la canalul de Telegram „Беларусь головного мозга” că a observat o atenție deosebită pe aeroportul din Atena din partea unor „fețe suspecte”. A presupus că este urmărit.

În timpul cercetării actelor, acesta a fost reținut.

Inițial, Ministerul de Externe din Lituania a solicitat autorităților beloruse să elibereze imediat pasagerii și membrii echipajului Ryanair. După care președintele Gitanas Nausėda, care a fost recent la Chișinău, a venit cu o declarație urgentă prin care a avut aceeași solicitare.

Totodată, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a accentuat că este „absolut inadmisibil să somezi un avion să aterizeze la Minsk”.

„Orice încălcare a regulilor transportului aerian internațional implică consecințe”.

Ulterior, autoritățile beloruse au anunțat că pasagerii au fost eliberați pentru a-și continua cursa. Unii dintre aceștia au povestit că jurnalistul a exclamat: „Aici mă așteaptă pedeapsă cu moartea”.

Ministerul de Externe al Austriei a propus să fie inițiată o anchetă independentă pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc incidentul. La fel, a cerut ca Roman Protasevici să fie eliberat.

Și Berlinul a cerut de la Minsk să dea explicații imediat în legătură cu situația respectivă.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, s-a adresat Consiliului European cu propunerea de a extinde agenda summit-ului de mâine, având ca punt de reper – introducerea sancțiunilor împotriva regimului „Lukașenko”.

Liderul Partidului Popular European, Donald Tusk, s-a expus asupra situației.

„Lukașenko a devenit o amenințare nu numai pentru cetățenii țării sale, ci și pentru securitatea internațională. Actul său de terorism de stat necesită un răspuns imediat și decisiv din partea tuturor guvernelor și instituțiilor europene”.

Totodată, Franța a îndemnat țărilor europene să dea un răspuns decisiv și unificat la somarea aterizării avionului Ryanair la Minsk.

Este de menționat că prim-ministrul Greciei a comentat că este vorba de un „act șocant”.

A reacționat și Svetlana Tihanovskoia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la fostele alegeri prezidențiale care au generat proteste în urma așa-zise recâștigării mandatului. Potrivit acesteia, „este clar că este vorba despre o operațiune a serviciilor secrete beloruse, doar pentru a-l aresta pe Roman Protasevici”.

Amintim că președintele Aleksandr Lukașenko, pe un canal de Telegram afiliat, ar fi declarat că „a salvat Europa”. Totodată, autoritățile beloruse au anunțat că ar fi inițiat o anchetă pentru a depista cine a fost autorul alertei cu bombă de la bordul avionului. Cu privire la reținerea jurnalistului nu s-au expus, însă anterior numele lui Roman Protasevici a fost inclus în lista de persoane cu risc pentru Belarus.

Realitatea Live

Membrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției