Noul judecător de instrucție care va examina demersurile procurorului anticorupție desemnat, Victor Furtuna, privind măsurile preventive pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianolgo, este Elisaveta Buzu. Avocații învinuitului au depus o cerere de recuzare împotriva vechiului judecător de instrucție, Nicolae Corcea, argumentând că acesta se află în conflict de interese cu clientul lor – adică cu Alexandr Stoianoglo. Cererea de recuzare a fost aprobată de judecătorul Grigore Manoli miercuri, 1 decembrie curent.
„Recuzarea s-a bazat pe informațiile care au apărut în mass-media, conform cărora, în 2019, la sfârșitul anului, domnul Corcea a examinat cererea avocaților lui Veaceslav Platon, prin care a admis-o și a dat o decizie de a porni procesul de revizuire în privința acestuia, adică coincid cu învinuirile care astăzi mi se aduc mie”, a explicat Alexandr Stoianoglo pentru TV8.
Acum două zile, Procuratura Anticorupție a anunțat că a încheiat urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu. Alexandr Stoianoglo este acuzat că, la eliberarea din funcție a procurorului-șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, ar fi dispus achitarea indemnizației de concediere în mărime de peste 160 de mii de lei, prejudiciind astfel bugetul Procuraturii Generale. La acel moment, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal.
„Sunt niște greșeli tehnice. Înainte să pornească dosarele penale, am anulat toate ordinele și am cerut încasarea banilor. După aceasta, procurorul respectiv a adus toți banii înapoi”, s-a justificat Alexandr Stoianoglo.
De partea cealaltă, procuorul Victor Furtuna susține că dispune de probele necesare, care demonstrează că Alexandr Stoianoglo a știut că Nicolae Chitoroagă este cercetat penal, atunci când a dispus achitarea indemnizației de concediere.
„Dumnealui invocă că nu a știut despre faptul că domnul Chitoroagă are deschis dosar penal. El omite să spună că tot el, la nici două săptămâni până la eliberarea din funcție a domnului Chitoroagă, în calitate de procuror general, a semnat ordinul prin care l-a suspendat din funcție în legătură că acesta are dosar penal. Nu cred că are așa o memorie scurtă ca, în 2 săptămâni, să uite că a suspendat un procuror din funcție, ca ulterior să-l elibereze și să spună că nu a cunoscut”.
Cât ține de prelungirea măsurii preventive, Victor Furtuna a explicat următoarele: „Noi acum nu putem să spunem ce probe sunt, dar au fost anexate la demers probe noi din care rezultă expres comunicarea sa anterior cu anumite persoane în interesul cărora dumnealui este învinuit că a acționat”.
Potrivit sursei citate, în fața Judecătoriei Chișinău, din nou s-au adunat câțiva susținători de-ai procurorului general suspendat. Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie, după care a fost suspendat din funcție. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații minciunoase. Califică acuzațiile care i se aduc drept răzbunare din partea președintei Maia Sandu. Șefa de stat a negat orice implicare.