Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Stoianoglo a solicitat suspendarea evaluării sale la CSP. Litvinenco, pus pe glume: „Cineva spunea evaluați-mă…”

02 Dec. 2021, 16:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 16:08 // Actualitate //  Realitatea.md

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a depus o cerere în adresa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu privire la suspendarea procedurii de evaluare a performanțelor sale. La ședința CSP din ziua de joi, 2 decembrie curent, majoritatea membrilor s-au opus și cererea i-a fost respinsă. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a făcut și niște glume la acest subiect.

Raportorul subiectului privind cererea lui Alexandr Stoianoglo a fost Svetlana Balmuș. Anume ea a și propus respingerea, pentru că instanța de contencios administrativ are competențe pentru a decide în acest sens, în cazul în care cererea îi va fi pusă pe rol.

„Eu mă mir de această cerere. Cineva spunea: evaluați-mă, vreau să fiu evaluat! Și când este vorba propriu-zis de evaluare, el solicită suspendarea. Eu susțin propunerea doamnei Balmuș”, a declarat Sergiu Litvinenco.

În rezultat, președinta CSP, Angela Motuzoc a anunțat că CSP a hotărât să respingă cererea lui Alexandr Stoianoglo, însă aceasta poate încă să fie contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Este de amintit că, în cadrul aceleiași ședințe, s-a adeverit că CSP are un colaps cu privire la membrul desemnat în componența Comisiei de evaluare a activității Procuraturii Generale, după ce a fost anunțat că Mariana Alexandru, procuroră DIICOT în România, nu poate participa, pentru că nu are dreptul să aplice legislația Republicii Moldova. În următoarele două zile, membrii Consiliului urmează să identifice o nouă candidatură.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:19
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 12:19 // Economie //  Mădălina Guștiuc

Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Î.C.S. ,,Premier Energy Distribution” S.A. și S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”,  lansează o campanie de informare privind schemele de sprijin puse la dispoziție din partea statului pentru promovarea surselor de energie regenerabilă și valorificarea acestora.

În acest sens, AEE își propune să informeze peste două mii din cei mai mari consumatori de energie electrică.

Schemele de suport oferite de către stat sunt destinate producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Tariful fix, stabilit conform art.14 din Legea nr.10, se acordă producătorilor eligibili care deţin sau urmează să deţină una sau mai multe centralae electrice cu o putere ce nu depăşeşte limita de capacitate stabilită conform art.10 lit.e) din Leagea nr.10, dar care nu este mai mică de 10 kilowaţi.

Contorizarea netă” este o schemă de sprijin a statului pentru cei care doresc să producă energie electrică pentru propriul consum și să furnizeze excesul de energie în rețea, utilizând-o mai apoi la necesitate. Sistemul poate fi o instalație fotovoltaică rezidențială pentru o gospodărie, fie un sistem fotovoltaic mai mare, destinat pentru a acoperi cheltuielile la energie electrică a unei companii.

Sursele regenerabile de energie constituie alternative la combustibilii fosili și contribuie la asigurarea securității energetice a statului, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze.

În acest sens, prin prisma atribuțiilor care îi revin, AEE a realizat mai multe materiale informative și îndeamnă toți consumatorii să utilizeze energia regenerabilă pentru a contribui la reducerea emisiilor de COși a promova energia curată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală