Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Stoianoglo – discriminat pe baza de etnie?! „Nimeni nu spune că eu, fiind găgăuz, am votat pentru Acordul de Asociere”

22 Iul. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Alexandr Stoionoglo nu înțelege din ce cauză ar urma să demisioneze din funcția de procuror general. În timpul emisiunii „Puterea A Patra” de la N4, ediția de marți, 20 iulie curent, s-a întrebat „poate pentru că sunt găgăuz?”. „E o temă răspândită”, a mai adăugat acesta.

Nu este clar cu exactitate, dacă procurorul general a fost discriminat pe bază de etnie, ceea ce l-ar fi făcut să facă declarațiile de mai sus. Însă în continuare, a spus următoarele: „Nimeni nu spune că, eu fiind găgăuz, în 2014, am votat pentru Acordul de Asociere. Atunci nimeni nu a amintit că eu sunt găgăuz. Ideea asta nu prea a fost răspândită în Găgăuzia și totuși eu am insistat pe o poziție civică, înțelegând că viitorul nostru este Evropa (Europa)”.

„Mai mult, am fost președintele Comisiei de Securitate și am promovat în Parlament proiectul legat de securitate. Asta a fost un element-cheie pentru semnarea Acordului de Asociere”, a mai spus acesta.

Totodată, a declarat că este în stare să curețe sistemul în trei luni, doar că nu are pârghii. „Suspendați procedurile disciplinare din Legea Procuraturii. Noi am luat niște măsuri democratice mai ceva decât în țările democratice din Europa și dați-mi posibilitatea să le aplic direct în calitate de procuror general. Trebuie modificată legislația de Parlament. Orice decizie a procurorului general poate fi contestată. Noi nu avem timp pentru jocurile de acum. Toată lumea este nemulțumită că în Procuratură continuă să activeze oameni cu probleme de integritate, care executau dosare la comandă, și eu nu am nicio pârghie să le aplic proceduri disciplinare sau penale”.

La emisiune, prezentatorul l-a mai rugat să spună în limba găgăuză că „nu va demisiona din funcția de procuror general”.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 17:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Dec. 2021, 17:53 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Șeful Direcției Generale Urmăririi Penale a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către procurorul PG, Mariana Cherpec. Tanas este vizat într-o cauză penală, pornită la 6 decembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție pe faptul îmbogățirii ilicite.

Amintim că pe parcursul zilei de astăzi, 8 decembrie 2021, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală în acest caz.

„Ghena” de la CNA, vizat într-o cauză penală deschisă de procurori pe faptul îmbogățirii ilicite

Potrivit presei de investigație, Ghenadie Tanas a fost subiectul mai multor investigații din anii 2017 – 2019, fiind menționat faptul că este unul dintre cei mai bogați angajați ai CNA. O investigație a Ziarului de Gardă din 2017, relevă faptul că acesta a cumpărat 40 de terenuri, a dat cu împrumut mii de euro și s-a ales cu un apartament în Chișinău.

Ghenadie Tanas este, din martie 2013, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA. Anterior, el a fost ofiţer de urmărire penală şi şef de secţie în cadrul Direcţiei Urmărire Penală a instituţiei

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală