Un studiu realizat de cercetătorii University College London arată că „doomscrolling-ul”, adică obiceiul de a scrola la nesfârșit pe internet, are efecte negative asupra sănătății mintale, potrivit DailyMail. Experții avertizează că putem deveni dependenți de telefon, fără să ne dăm seama.
Declanșează emoții negative
Concret, oamenii de știință de la University College London (UCL) au descoperit că persoanele cu sănătate mintală precară sunt mai predispuse să caute conținut negativ online, ceea ce le face să se simtă mai deprimate. Studiul subliniază efectele dăunătoare ale doomscrolling-ului asupra stării emoționale. Mai precis, doomscrolling-ul se referă la obiceiul digital de a căuta informații în continuu, chiar dacă acestea declanșează emoții negative. La studiu au participat mai mult de o mie de persoane. Acestora le-a fost verificată starea de sănătate mintală prin teste psihologice.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Apoi, au navigat pe internet o jumătate de oră, după care au susținut un alt test. Rezultatele au arătat că persoanele cu cele mai slabe scoruri de sănătate mintală au căutat cel mai mare număr de site-uri cu teme negative. Experimentul a investigat relația cauzală dintre site-urile web și consumul de conținut deprimant al participanților. Cercetătorii au efectuat teste de sănătate mintală și au împărțit participanții în grupuri. Cei expuși la conținut negativ au continuat să găsească mai mult conținut deprimant. Cu toate acestea, nu a fost luat în calcul și istoricul persoanelor pe rețelele de socializare.
Smartphone-ul și anxietatea
Un alt studiu din Marea Britanie a descoperit că obsesia pentru smartphone poate afecta negativ sănătatea adolescenților. Adolescenții cu o relație problematică cu smartphone-urile sunt de până la trei ori mai predispuși la anxietate, depresie sau insomnie.
Experții de la King’s College din Londra au constatat că aproximativ unul din cinci adolescenți utilizează smartphone-ul în mod problematic, iar aproape jumătate dintre aceștia raportează simptome de anxietate și depresie. Datele sunt îngrijorătoare, având în vedere că 36,3% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 44.2% utilizează telefonul 4-6 ore zilnic, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi.