Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

Sunt persoanele vaccinate la fel de contagioase precum cele nevaccinate? Medic: „Nimic nu poate fi mai fals”

27 Sept. 2021, 16:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 16:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Speranța enormă pusă pe seama vaccinurilor, apariția variantei Delta mai contagioasă și titlurile înșelătoare răspândite în presă au creat un mit: „persoanele vaccinate răspândesc virusul la fel de ușor precum cele nevaccinate”. Ipoteza este una greșită, susține Craig Spencer, specialist în medicina de urgență și director al departamentului de sănătate globală în medicina de urgență la New York Presbyterian/Columbia University Medical Center, într-un editorial publicat în The Atlantic.

„Această neînțelegere, născută în urma afirmațiilor confuze ale autoritățile de sănătate publică și din titlurile de presă înșelătoare, este o rușine. Propagă frică inutilă în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce subminează încrederea publică în importanța și eficiența vaccinării”, subliniază expertul.

Medicul pune confuzia pe seama unei declarații eronate făcute în aprilie 2021 de directorul Centrelor pentru Prevenirea și controlul Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, care a proclamat triumfător că „persoanele vaccinare nu sunt purtătoare ale virusului” citând eficiența serurilor. Ea a revenit asupra afirmațiilor, dar mesajul a fost deja rostogolit puternic în presă și a oferit populației o speranță falsă.

În momentul în care varianta Delta a început să se răspândească rapid și a devenit dominantă, această speranță falsă s-a transformat rapid în decepție. Un focar COVID din statul american Massachusets, în care 74% dintre cele 469 de cazuri erau în rândul celor vaccinați cu schema completă, a făcut CDC să-și schimbe recomandarea privind purtarea măștii și să transmită un mesaj dur: „personale vaccinare infectate cu varianta Delta pot fi la fel de contagioase precum cele nevaccinate”.

Cele două episoade cu mesaje atât de diferite au provocat confuzie puternică în rândul americanilor, iar mesajul distribuit era că „persoanele vaccinate răspândesc virusul la fel de ușor precum cele nevaccinate”. Craig Spencer atrage atenția că cine face această afirmație ignoră un detaliu crucial.

„Pentru a transmite coronavirusul, trebuie să-l fi contractat. Iar persoanele vaccinate sunt cu mult mai puțin predispuse să-l contracteze. (…) În ciuda îngrijorărilor privind scăderea imunității, vaccinurile oferă cea mai bună protecție în fața virusului. Iar dacă cineva nu este infectat, nu poate răspândi virusul”, spune medicul.

Specialistul în medicină de urgență subliniază că o persoană care se infectează post-vaccinare poate ajunge să transmită virusul la fel de ușor ca un nevaccinat, dar va fi contagios pentru o perioadă mai scurtă, iar încărcătura virală va fi mai mică.

„Din acest motiv este foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze pentru a controla răspândirea coronavirusului. Fiecare persoană vaccinată limitează abilitatea virusului de a se ascunde, a se replica și a se propaga”, precizează Craig Spencer.

El invocă în argumentarea sa cele mai recente date din orașul New York unde 96% dintre persoanele infectare erau nevaccinate, iar doar 0,33% erau înregistrate în rândul celor vaccinați cu schema completă.

„Pentru a evidenția ce înseamnă acest lucru în lumea reală, imaginați-vă două nunți cu 100 de invitați, una în care toată lumea este nevaccinată și alta în care toți oaspeții sunt vaccinați. În grupul nevaccinat, probabilitatea ca măcar unul dintre invitați să aibă COVID-19 este semnificativ mai mare. În mod similar, toți cei prezenți sunt expuși, iar virusul va infecta probabil mulți alții, având în vedere transmisibilitatea crescută a variantei Delta.

Cu toate acestea, la nunta cu participanți exclusiv vaccinați, probabilitatea ca unul din cei prezenți să aibă COVID-19 este minusculă. Chiar dacă cineva prezent este infectat, probabilitatea ca și ceilalți oaspeți să contracteze virusul este la fel de scăzută, dată fiind protecția oferită de vaccin”, subliniază expertul.

Chiar dacă vaccinurile sunt cea mai bună protecție împotriva virusului, ele nu sunt perfecte, subliniază medicul, motiv pentru care unele măsuri, precum masca, pot fi utile în unele circumstanțe.

„În calitate de doctor în medicina de urgență, am văzut direct rolul crucial al vaccinurilor în reducerea simptomelor severe ale unui virus care mi-a umplut unitatea de primiri urgență la începutul pandemiei. Și ca membru al unuia dintre primele categorii vaccinate, am fost ținut în siguranță de vaccin în timp ce îngrijeam pacienții și m-a ajutat să nu aduc virusul acasă la familia mea”, precizează medicul.

Realitatea Live

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
27 Mai 2022, 18:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 18:16 // Actualitate //  Valentina Buză

Pe teritoriul Republicii Moldova continuă să se afle peste 83.800 refugiați din Ucraina, dintre care circa 44.500 sunt minori. Centrul Unic de Gestionare a Crizei a prezentat, astăzi, 27 mai, ultimele date privind situația refugiaților din țara vecină. Conform informațiilor, în ultimele trei luni, 474.770 de persoane au intrat în țară, iar dintre acestea – 74.870 s-au întors în Ucraina. 

Refugiații ucraineni, rămași în Republica Moldova, continuă să se afle în cele 95 de centre temporare de plasament și în familii gazdă. Rata de cazare în centrele de plasament este în prezent de 46,4%. În total, peste 716 mii de mese zilnice au fost distribuite în centrele de plasament de către Guvern, organizațiile non-guvernamentale și Programul Alimentar Mondial. 

În aceeași perioadă, au fost înregistrate cca 14.000 de solicitări de asistență medicală primară, urgentă și de spitalizare, dintre care 86 cazuri COVID, 101 nașteri, 518 ședințe de dializă și 241 ședințe de chimio și radioterapie.

„482 de refugiați și-au găsit un loc de muncă, iar 1.135 de angajatori și-au arătat deschiderea față de cetățenii din Ucraina, oferind 2.163 de locuri de muncă vacante. Totodată, 283 de cetățeni ucraineni sunt înregistrați în subdiviziunile teritoriale ale ANOFM pentru a beneficia de suport la angajare”.

De asemenea, 54.029 de persoane refugiate au primit ajutorul financiar lunar din partea Agenției ONU pentru Refugiați, dintre care 27.449 de persoane au beneficiat de a doua tranșă de asistență financiară. În paralel cu suportul acordat refugiaților, circa 10.500 de familii gazdă din Moldova au primit alocația unică din partea Programului Alimentar Mondial.

Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat de Agenția ONU pentru Refugiați, împreună cu Guvernul Republicii Moldova, Agențiile ONU și partenerii, care au lansat, astăzi, Planul Regional de Răspuns la criza refugiaților.

„Guvernul va acorda în continuare tot sprijinul necesar tuturor celor care fug din calea războiului din Ucraina”, a spus Colonelul Adrian Efros, șeful Centrului unic de gestionare a crizei, creat de Guvernul Republicii Moldova. „În aceste condiții, mizăm pe sporirea ajutorului partenerilor internaționali, astfel încât să asigurăm refugiații cu minimul necesar, dar și să-i ajutăm să se integreze în viața socială și să susținem comunitatea gazdă în care se află”.

Francesca Bonelli, reprezentata UNHCR în Republica Moldova, a mulțumit comunității gazdă și Guvernului pentru ajutorul continuu și ospitalitatea demonstrată față de refugiați.

„O parte esențială a răspunsului interagențiilor va fi orientat spre susținerea capacității de răspuns a Guvernului, precum și comunității din Republica Moldova, care au avut un comportament extraordinar în ceea ce privește găzduirea, hrana și sprijinul de urgență pentru refugiați”, a spus Bonelli, adăugând că vulnerabilitatea lor este în creștere și aproape toți au nevoie de asistență umanitară.

UNHCR și partenerii săi au nevoie de circa 414 milioane de dolari pentru a susține aproximativ 1 milion de refugiați, care ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului 2022. Promovarea rezilienței, acoperirea cheltuielilor, incluziunea socio-economică a refugiaților, oferirea de microgranturi pentru activități independente și ale întreprinderilor mici, traininguri de formare profesională, validarea și certificarea competențelor –  sunt aspecte de bază ale planului, care reunește eforturile a 40 de organizații, inclusiv Agenții ONU, ONG-uri naționale și internaționale, instituții religioase și societatea civilă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală