Melatonina joacă un rol important în stimularea somnului. Acest hormon, produs în creier, reglează, ciclul nostru de somn-vege, astfel încât să fim trezi dimineața și obosiți când se întunecă.
Problema este că ciclul de somn este ușor perturbabil: rezervele de melatonină se epuizează pe măsură ce îmbătrânim, programul de somn de destabilizează, iar un schimb de muncă nocturn sau condiții precum insomnia sunt la fel de perturbatoare. Dacă nu produci suficientă melatonină sau în cazul în care creierul începe să o producă la momentul greșit, poate fi necesar un supliment pentru a-ți restabili ciclul de somn.
Alimente bogate în melatonină
Există o gamă de alimente sănătoase care conțin cantități variabile de melatonină, unele cu cantități mari și altele cu compuși care ajută la susținerea și promovarea hormonului. Pentru a beneficia de aceste alimente și a-ți optimiza somnul, planifică să le consumi cu aproximativ o oră înainte de culcare.
- Fistic – Fisticul crescut în America conține niveluri ridicate de melatonină, cu aproximativ 660 nanograme pe gram. Ca un bonus suplimentar, fisticul conține și triptofan (un aminoacid esențial), care poate ajuta suplimentar la calitatea somnului prin relaxarea și calmarea corpului. Dacă acest lucru nu era de ajuns, fisticul mai conține 6 grame de proteine pe 30g, vitamine din complexul B și 3 grame de fibre.
- Cireșe acrișoare – „Consumarea sucului de cireșe acrișoare a fost considerată ca având proprietatea de a îmbunătăți durata și calitatea somnului la adulții sănătoși. Încearcă să bei suc de cireșe acrișoare cu una sau două ore înainte de somn pentru a permite absorbția melatoninei. Pentru a diminua creșterea nivelului de zahăr din sânge, Kearney recomandă diluarea sucului cu puțină apă și consumarea acestuia chiar după cină, pentru a te asigura că nu vei fi prea energizat când te vei pregăti pentru culcare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
- Lapte și iaurt – Ambele opțiuni conțin în mod natural cantități mici de melatonină. De asemenea, ambele sunt bogate în triptofan, un aminoacid responsabil pentru producerea melatoninei și serotoninei, care reglează apetitul, somnul, dispoziția și durerea.
- Banane – Deși bananele nu conțin direct niveluri mari de melatonină, sunt bogate în nutrienți care susțin producția de melatonină și calitatea generală a somnului, inclusiv magneziu, triptofan și vitamine din complexul B, care contribuie la sinteza melatoninei și îmbunătățirea somnului.
- Ea sugerează să mănânci o banană cu aproximativ o oră înainte de culcare, cu puțin unt de arahide, pentru reglarea zahărului din sânge și o doză de triptofan și magneziu, care joacă un rol în sănătatea inimii și oaselor, printre altele.
- Ananas – Iubit pentru proprietățile lor antioxidante, vitaminele, mineralele și fibrele, ananasul poate furniza și o doză naturală de melatonină împreună cu serotonină, cunoscută și ca „hormonul fericirii”, și triptofan. Combinate, toate acestea pot contribui la îmbunătățirea calității somnului.
- Oleaginoase – Oleaginoasele conțin atât melatonină, cât și magneziu, „care pot aduce beneficii în instalarea somnului, calmând corpul.. Și datorită cantităților mari de omega-3 din aceste nuci, sunt, de asemenea, legate de sănătatea creierului, pentru persoanele cu declin cognitiv.