Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Trei judecători pleacă din sistem! Sunt cunoscuți pentru „câini turbați”, „hoții de păduri” și „Pădurea Domnească”

07 Sept. 2021, 10:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
07 Sept. 2021, 10:50 // Societate //  Realitatea.md

Primele trei subiecte de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 7 septembrie curent, au vizat cererile de demisie ale judecătorilor Ion Muruianu de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Macar de la Judecătoria Hîncești și Oleg Ciumaș de la Judecătoria Bălți. Au fost aprobate cu majoritate de voturi de către membri prezenți. Toți sunt cunoscuți în spațiul public fie pentru anumite replici, fie pentru anumite dosare.

Ion Muruianu. Încă în anii 90, a devenit judecător la Judecătoria Buiucani, iar în 2000, a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. A fost transferat la Curtea Supremă de Justiție, unde a activat și în calitate de președinte al CSJ, doar că în 2010 a fost demis de acolo, după ce i-a numit pe jurnaliști „câini turbați”. Doi ani mai târziu, a revenit la funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Oleg Ciumaș. Și-a început activitatea juridică prin 2005 în calitate de procuror stagiar în cadrul centrului de pregătire a cadrelor procuraturii. A fost procuror la Procuratura raionului Făleşti, după care în 2011 a devenit judecător deja la Judecătoria Fălești. Cinci ani mai târziu, a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Despre el se mai știe că a făcut parte din completul de judecători care a judecat dosarul „Pădurea Domnească” cu un singur condamnat.

Mihail Macar. Din 1993, este judecător la Judecătoria raională Hîncești, în cadrul căreia, pe parcurs activat în calitate de vicepreședinte, președinte interimar, după care și președinte al instanței până nu a scris cerere de demisie. A fost vizat, recent, într-o anchetă a ZdG.md despre „Hoții de păduri”. Un fost pădurar a dezvăluit că „toată ograda la președintele Judecătoriei Hâncești acasă este confecționată din buștenii colectați de mine”. În 2016, Anatolie Untu, actualul șef al Ocolului Silvic Bobeica, acolo unde a activat până în luna martie curent Vasile Frunză, pădurarul care a venit cu aceste acuzații, a fost concediat pentru că în urma unui control inopinat, la care a participat și Valeriu Munteanu, ministrul Mediului de atunci, în ocolul silvic pe care-l gestiona au fost depistate mai multe nereguli. Asistat de avocatul Alexandru Macar, fiul lui Mihail Macar, președintele Judecătoriei Hâncești, Untu a fost însă repus în funcție prin hotărârea Judecătoriei Hâncești din același an, menținută de CA Chișinău în 2017. Apoi a fost transferat la Ocolul Silvic Bobeica, unde activează și astăzi.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală