Primele trei subiecte de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 7 septembrie curent, au vizat cererile de demisie ale judecătorilor Ion Muruianu de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Macar de la Judecătoria Hîncești și Oleg Ciumaș de la Judecătoria Bălți. Au fost aprobate cu majoritate de voturi de către membri prezenți. Toți sunt cunoscuți în spațiul public fie pentru anumite replici, fie pentru anumite dosare.
Ion Muruianu. Încă în anii 90, a devenit judecător la Judecătoria Buiucani, iar în 2000, a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. A fost transferat la Curtea Supremă de Justiție, unde a activat și în calitate de președinte al CSJ, doar că în 2010 a fost demis de acolo, după ce i-a numit pe jurnaliști „câini turbați”. Doi ani mai târziu, a revenit la funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
Oleg Ciumaș. Și-a început activitatea juridică prin 2005 în calitate de procuror stagiar în cadrul centrului de pregătire a cadrelor procuraturii. A fost procuror la Procuratura raionului Făleşti, după care în 2011 a devenit judecător deja la Judecătoria Fălești. Cinci ani mai târziu, a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Despre el se mai știe că a făcut parte din completul de judecători care a judecat dosarul „Pădurea Domnească” cu un singur condamnat.
Mihail Macar. Din 1993, este judecător la Judecătoria raională Hîncești, în cadrul căreia, pe parcurs activat în calitate de vicepreședinte, președinte interimar, după care și președinte al instanței până nu a scris cerere de demisie. A fost vizat, recent, într-o anchetă a ZdG.md despre „Hoții de păduri”. Un fost pădurar a dezvăluit că „toată ograda la președintele Judecătoriei Hâncești acasă este confecționată din buștenii colectați de mine”. În 2016, Anatolie Untu, actualul șef al Ocolului Silvic Bobeica, acolo unde a activat până în luna martie curent Vasile Frunză, pădurarul care a venit cu aceste acuzații, a fost concediat pentru că în urma unui control inopinat, la care a participat și Valeriu Munteanu, ministrul Mediului de atunci, în ocolul silvic pe care-l gestiona au fost depistate mai multe nereguli. Asistat de avocatul Alexandru Macar, fiul lui Mihail Macar, președintele Judecătoriei Hâncești, Untu a fost însă repus în funcție prin hotărârea Judecătoriei Hâncești din același an, menținută de CA Chișinău în 2017. Apoi a fost transferat la Ocolul Silvic Bobeica, unde activează și astăzi.