Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

Un judecător, protejat de CSM, deși ANI a solicitat demiterea din funcție pentru nedepunerea declarației de avere

05 Mai 2021, 15:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
05 Mai 2021, 15:54 // Actualitate //  Petru Beregoi

Un magistrat al Judecătoriei Chișinău continuă să activeze în sistem, deși Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), demiterea acestuia, pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru anul 2018.

Potrivit ANI, judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău a fost sancționat de pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru anul 2018. Deși, inspectorul de integritate a notificat magistratul că mai dispune de un termen de 30 de zile pentru a se conforma legislației în vigoare, acesta a evitat să își onoreze această obligațiune, fapt pentru care ANI a întocmit un proces verbal cu privire la contravenție pe numele acestuia. Acțiunea a avut loc în anul 2019, după încheierea perioadei de depunere a declarațiilor anuale de avere și interese personale.

Potrivit legii, nedepunerea declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile  de la recepționarea notificării din partea inspectorului de integritate sau refuzul acestuia constituie și un temei de încetare a mandatului deținut. Astfel, inspectorul de integritate, a expediat în mod repetat către CSM demersuri cu privire la eliberarea din funcție a judecătorului.

În noiembrie 2019, instanța de judecată l-a recunoscut vinovat pe judecător pentru comiterea contravenției stabilită de inspectorul de integritate, aplicându-i o amendă în mărime de 3 000 de lei, care a și fost achitat imediat de către judecător. Abia, în ianuarie  2020, ANI a recepționat informația de la CSM cu privire la faptul că demiterea din funcție a judecătorului va fi examinat de Inspecția Judiciară.

După șapte luni de așteptare a unui răspuns, inspectorul de integritate a solicitat din nou informații de la CSM referitor la cauza dată. CSM a comunicat că procedura disciplinară pe numele judecătorului vizat a fost încetată din lipsa faptei în acțiunile acestuia. O hotărâre oficială în acest sens din partea CSM a fost expediată către ANI, după 10 luni.

„ANI pune la îndoială temeinicia soluției identificate de către CSM, urmare a căreia s-a decis de a remite notificarea inspectorului de integritate de demitere din funcție a judecătorului către Inspecția judiciară pentru verificarea circumstanțelor de nedepunere a declarației de avere și interese personale. Or, faptul nedepunerii a fost stabilit de către inspectorul de integritate, fiind unicul competent în materia respectivă. Totodată, decizia inspectorului de integritate a fost confirmată și de către instanța de judecată în cadrul procesului contravențional. Soluția instanței fiind acceptată chiar și de judecătorul care a comis contravenția, prin faptul că nu a contestat hotărârea și achitând amenda. Astfel, CSM trebuia să ia act de notificarea inspectorului de integritate și să adreseze propunerea privind eliberarea din funcție a judecătorului către președintele Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

În acest context, ANI consideră că inacțiunile CSM la acest subiect trezesc unele dubii față de interesul real al instituției de a acționa prompt și de a asigura un climat de integritate în sistemul judecătoresc. Pe această cauză, ANI va insista să se aplice prevederile legislației în vigoare prin înaintarea unui demers repetat către CSM, iar în eventualitatea unui nou refuz de demitere din funcție a magistratului vizat, Autoritatea va iniția un proces de judecată.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 05:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
18 Iun. 2021, 05:31 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Maia Sandu a confirmat faptul că este dispusă să vină într-o vizită la Moscova, dând vina pe situația pandemică pentru faptul că până în prezent acest lucru nu a fost posibil, informează Realitatea.md.

„Încă nu a fost o invitație oficială. Au mai fost câteva discuții și invitații, dar din cauza pandemiei s-au amânat. Eu sunt deschisă pentru întrevederi, mai ales că sunt multe subiecte care trebuie discutate. Ele țin de cetățenii noștri, care muncesc în Rusia, de exporturi. Cred că acest subiect va mai fi discutat după alegeri”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Subiectul vizitelor la Moscova vine în contextul în care fostul ei concurent electoral la prezidențiale, Igor Dodon, efectua asemenea vizite mult mai des decât deplasările în alte regiuni. Asta în timp ce președinta Maia Sandu s-a declarat o apărătoare înflăcărată a viziunilor și valorilor europene.

În calitate de președintă a R Moldova, Maia Sandu a efectuat vizite oficiale în: Ucraina, România, Belgia, Franța și Germania.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției