Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Un minor de 16 ani, reținut după ce a sustras un portmoneu cu 3.000 de euro de la un tânăr în stare de ebrietate

18 Mart. 2021, 15:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Maxim Pulber
18 Mart. 2021, 15:51 // Societate //  Maxim Pulber

Un minor de 16 ani, originar din municipiul Chișinău, a fost reținut de ofițerii Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Râșcani al Direcției de Poliție Chișinău de comun cu polițiștii secției Combatere Infracțiuni în locuri publice și transport urban, fiind suspectat de comiterea unei pungășii. Victima, care la momentul comiterii infracțiunii era în stare de ebrietate, a estimat prejudiciul la suma de 64.400 de lei.

La data de 28 februarie, Dispeceratul Inspectoratului de Poliție a sectorului Râșcani a fost sesizat de un bărbat, comunicând că, în timp ce se deplasa pe bulevardul Moscovei, a fost deposedat de portmoneu.

Acțiunile suspectului au fost surprinse și de camerele de supraveghere.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru „pungășie”.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de polițiști, suspectul în comiterea infracțiunii a fost identificat, localizat și reținut, iar ulterior și-a recunoscut vina, declarând că a profitat de starea de ebrietate a victimei și i-a sustras din buzunarul hainei portmoneul.

Potrivit minorului, în portmoneu se aflau 3.000 de euro pe care i-a luat, iar portmoneul l-a aruncat, după care banii sustrași i-a cheltuit pe mâncare și haine.

Minorul este cercetat penal în stare de libertate pentru „Pungășie”, faptă care conform legislației penale în vigoare, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 42.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Poliția întreprinde în continuare acțiuni în vederea complicității acestuia și în alte cazuri comise pe teritoriul Capitalei.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române