Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Ana Racu, reprezentantul Comitetului ONU împotriva torturii, despre condițiile din închisorile moldovenești

18 Mart. 2021, 15:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mart. 2021, 15:50 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

„Faptul că avem vizite destul de frecvente ale Comitetului European pentru prevenirea torturii, denotă că mai avem multe lucruri sistemice care trebuie schimbate, îmbunătățite, în tot ce înseamnă instituții rezidențiale, toate instituțiile în care omul este plasat prin custodia statului. Standartele de bază trebuie să fie asigurate în spațiile de detenție în egală măsură cu cele din libertate”. Declarațiile au fost făcute de către reprezentantul Comitetului ONU împotriva torturii în Republica Moldova, Ana Racu.

Potrivit reprezentantului Comitetului ONU împotriva torturii în Moldova, în prezent, condițiile materiale de detenție primează. Totuși, în ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar, pe alocuri au fost înregistrate și progrese. S-au făcut reparații în serviciile medicale aproape în fiecare instituție penitenciară. „Faptul că nu sunt atât de multe cazuri de COVID denotă că există un efort și o încercare de a face față pandemiei din resursele care sunt”, a precizat Ana Racu.

„Din cauza arhitecturii pe care o avem a spațiilor de detenție, numit și gulag, pe care l-am moștenit, avem foarte puține penitenciare în care există celule, cele mai multe din sistemele de detenție au dormitoare și spații mari care nu permit nici intimitate pentru condamnat, nici respectarea standardului de metri pe care îl solicită Consiliul Europei. Aceste condiții nu oferă posibilitatea de a adapta unele programe și activități. În contextul pandemic, vizitele în penitenciare au fost interzise”, a mai adăugat activista.

Potrivit declarațiilor, nu mai există suprapopularea penitenciarelor enormă unde oamenii dorm pe rând, lucru existent 20 de ani în urmă.

Prin urmare, Ana Racu precizează că alte acțiuni care urmează să fie realizate în cadrul penitenciarelor sunt îmbunătățirea condițiilor de detenție, pregătirea personalului, dotarea cu personal medical, implementarea sistemului progresiv de executare a pedepsei.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române