Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Un primar din Turcia, acuzat de rasism după ce a crescut facturile pentru străini. Cât de scumpă a ajuns apa

25 Nov. 2021, 08:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 08:40 // În Lume //  Realitatea.md

Primarul oraşului Bolu, din nord-vestul Turciei, a fost criticat marţi după ce consiliul municipal a votat în favoarea creşterii semnificative a facturilor la apă şi a taxelor pentru căsătoriile civile doar pentru cetăţenii străini.

Consiliul municipal din Bolu, prezidat de primarul Tanju Ozcan, a decis luni să crească de 10 ori preţul facturii la apă şi să taxeze cu 100.000 de lire turceşti (8.200 de dolari) ceremoniile de căsătorie civilă pentru străini.

Primarul a ridicat „o statuie rasismului”, a reacţionat pe Twitter ministrul justiţiei din Turcia, Abdulhamit Gul, care l-a acuzat pe Ozcan de instigare la ură. „Ar trebui să ştie că toată lumea este egală în ceea ce priveşte accesul la serviciile publice”, a adăugat Gul.

Ozcan a menţionat că această creştere controversată a facturilor la apă nu îi priveşte şi pe migranţii aflaţi sub protecţia temporară a statului turc. În schimb, taxa de căsătorie civilă se aplică tuturor civililor, fie ei migranţi sau nu.

Taxa de căsătorie civilă pentru localnici este de doar 500 de lire (41 de dolari) în Bolu, oraş situat la 290 de kilometri est de Istanbul.

Parlamentarul prokurd de opoziţie şi activist al drepturilor omului Omer Faruk Gergerlioglu a cerut Partidului Republican al Poporului (CHP), al cărui membru este Ozcan, să-l excludă pe primar din rândurile sale pentru „rasismul” lui.

„În prezent se desfăşoară o cercetare disciplinară asupra primarului. Comisia de disciplină va lua în calcul şi această ultimă decizie” a primarului, a anunţat un purtător de cuvânt al CHP. Din 2019, de la alegerea sa ca primar, Ozcan a mai fost criticat din cauza remarcilor sale xenofobe, inclusiv de către partidul său CHP.

În 2019, Ozcan a propus sistarea ajutoarelor sociale pentru migranţi, iar recent procurorii au deschis o anchetă împotriva lui Ozcan pentru presupusă incitare la ură şi pentru discriminare.

„Nu vrem ca străinii să se căsătorească, să aibă copii şi să se stabilească în Bolu. Vrem să se întoarcă în ţările lor”, a declarat Ozcan la un miting la Bolu, la începutul acestei luni.

În Turcia trăiesc circa 5,29 milioane de străini, dintre care 3,7 milioane sunt refugiaţi sirieni care beneficiază de protecţie temporară, potrivit ministrului de interne Suleyman Soylu.

Numărul sirienilor înregistraţi în Bolu este de 4.390, adică aproximativ 1,4% din populaţia oraşului, potrivit statisticilor guvernului.

Sentimentele antimigranţi au fost în creştere în Turcia în ultima vreme. În august, sute de localnici au atacat locuinţe şi afaceri siriene în capitala Ankara, după ce un tânăr turc a fost înjunghiat mortal în timpul unei dispute cu alţi indivizi despre care s-a spus că erau sirieni.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:42 // Politica //  Maria Timofti

Pe pagina de Facebook a Partidului Acțiune și Solidaritate a apărut o postare în care este specificat că partidul a luat act de decizia instanţei de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislaţiei electorale şi, ca efect, suspendarea alegerilor pentru primăria municipiului Bălţi.

„Într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului”, se arată în scurta postare. 

Amintim că magistrații Curții de Apel Bălți au decis în această dimineață, de 5 decembrie, anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Completul de judecători a susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Ca urmare a deciziei, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală