Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Eliminarea tarifelor de roaming și recunoașterea permiselor între Turcia și R. Moldova, negocieri

19 Nov. 2021, 04:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
19 Nov. 2021, 04:20 // Politica //  Cristina Vlah

Republica Moldova și Turcia urmează să elimine tarifele de roaming și să recunoască reciproc permisele de conducere, informează Realitatea.md. În acest sens, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, vizita căruia la Chișinău confirmă încă o dată caracterul avansat al relațiilor bilaterale și dorința comună pentru consolidarea parteneriatului strategic.

În cadrul discuțiilor, miniștrii de externe au evaluat stadiul relațiilor dintre ambele state și au trasat noi obiective de cooperare pentru următoarea perioadă cu accent pe dimensiunea comercial-economică și investițională.

„Menirea diplomației este să fie aproape de oameni și de interesele lor. În context, am pledat pentru inițierea negocierilor pentru eliminarea tarifelor de roaming și finalizarea cât mai curând a procedurilor de ratificare a acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Un accent deosebit în timpul discuțiilor, ministrul Nicu Popescu l-a plasat pe prioritățile diplomației economice, fiind evidențiat faptul că Turcia continuă să fie un partener cheie al țării noastre în sfera economică, clasându-se pe poziția a 4-a ca destinație a produselor fabricate în Moldova.

În context, oficialii au convenit organizarea în timpul apropiat a unei noi ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, un format constructiv pentru stimularea cooperării între mediile de afaceri și comerțul bilateral.

În cadrul sesiunii plenare a delegațiilor a fost analizată și evoluția situației politice și de securitate din regiune, inclusiv procesul de soluționare a conflictului transnistrean precum și aspecte legate de interacțiune și sprijin reciproc în cadrul platformelor și inițiativelor regionale: Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) dar și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale.

„Am mai făcut un pas concret în direcția aprofundării cooperării noastre prin semnarea Planului de consultări politice interministeriale pentru anii 2022-2023, care prevede un calendar concret de acțiuni între responsabilii de dialogul politic, consular, precum și pe dimensiunea comunicării și diplomației publice din ambele ministere.”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

Șeful diplomației Republicii Moldova a exprimat aprecieri Guvernului Republicii Turcia și poporului turc pentru valoroasa asistență financiară şi tehnică acordată țării noastre pe parcursul ultimilor ani prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare şi Coordonare – TIKA, în domenii concrete: educația, ocrotirea sănătății, protecția mediului precum și pentru ajutorul din partea poporului turc oferit sistemului de sănătate din țara noastră în contextul pandemiei de COVID-19 de care au beneficiat și cetățenii din regiunea transnistreană a țării.

În contextul celebrării în anul 2022 a aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-turce, ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu a transmis o invitație ministrului Nicu Popescu de a întreprinde o vizită în Turcia, invitație acceptată de oficialul moldovean.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 09:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
18 Ian. 2022, 09:47 // Actualitate //  Maria Timofti

Activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, a fost sistată în această dimineață de 18 ianuarie. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, decizia a fost luată din cauza codului portocaliu de vântului puternic.

Astfel, podul plutitor își va relua activitatea atunci când vor permite condițiile meteorologice.
De menționat este că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o alertă de cod portocaliu de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova până în seara zilei de astăzi.

Totodată, în următoarele 24 de ore vor cădea ninsori pe întreg teritoriul ţării.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală