Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Unicul condamnat în dosarul „Pădurea Domnească” îşi continuă cariera în prestigiosul barou „Tănase și partenerii”

24 Iul. 2021, 09:48
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 09:48 // Societate //  Realitatea.md

Gheorghe Creţu, singurul găsit vinovat de moartea lui Sorin Paciu la vănătoarea din Pădurea Domnească, în decembrie 2012, îşi continuă cariera de avocat, chiar dacă Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a condamnat irevocabil la 30 martie curent. Anticorupție.md scrie că activează de mai mulţi ani în cadrul baroului de avocaţi „Tănase şi partenerii”, condus de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Mihail Gafton, preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină a Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM), a declarat pentru sursa citată că, în adresa comisiei pe care o conduce, nu a parvenit nicio sesizare în privinţa lui Creţu.

„Oricine poate să ne autosesizeze, atât din interiorul, cât şi din exteriorul breslei. Dar nu a fost nimic în privinţa domnului Creţu. De ce nu ne-am autosesizat noi? Comisia are mult de lucru, există un plan de activitate, aprobat cu majoritatea de voturi şi nu putem trece peste el”, a precizat Gafton.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor, Emanoil Ploşniţă, care de altfel a fost avocatul lui Gheorhe Creţu pe durata întregului proces de judecată, întrebat de ce instituţia pe care o conduce nu s-a autosesizat; a dat vina pe Judecătoria Făleşti.

„Noi nu am primit decizia Curţii Supreme. Conform procedurii, CSJ trebuie să remită dosarul cu sentinţa în instanţa de fond, care urmează să trimită decizia irevocabilă la părţile interesate. Când vom primi-o, atunci vom decide ce să facem”, a spus Emanoil Ploşniţă.

Un membru al Consiliului UAM a cărui identitate a fost păstrată în anonimat a explicat că noua Lege cu privire la Avocatură, intrată în vigoare în iunie anul curent, permite apărătorilor care au comis infracţiunea de omor din imprudenţă, să-şi continuie cariera în avocatură.

„Până în iunie, legea nu a permis menţinerea licenţei pentru avocaţii condamnaţi penal, indiferent de gravitatea infracţiunii comise. În cazul lui Creţu, domnul Ploşniţă a comis un abuz, lăsându-l să activeze contrar legii. Dumnealui i-a fost avocat, i-a reprezentat interesele şi la CSJ, aşa că a ştiut cel mai bine că clientul său a fost condamnat irevocabil”, ne-a declarat membrul Consiliului UAM.

Gheorghe Creţu a confirmat că activează în cadrul baroului „Tănase şi partenerii”. Cât despre cum a reuşit să-şi menţină licenţa, având o condamnare penală, a îndemnat sursa citată să-l contacteze săptămâna viitoare, pentru că în prezent este în afara țării și nu poate vorbi.

Sorin Paciu, un tânăr om de afaceri, a fost rănit mortal la 23 decembrie 2012, în timp ce se afla la vânătoare în Pădurea Domnească împreună cu mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, pe atunci procuror general, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe și Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva. Toţi oficialii prezenţi la vânătoare au tăinuit crima. Din ei, a fost găsit vinovat doar Gheorghe Creţu. Acesta a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

Cazul care a condus la demisia lui Valeriu Zubco a devenit public abia la 13 ianuarie 2013, în urma declaraţiilor făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 17:38
 // Categoria: Sport // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 17:38 // Sport //  Mădălina Sorokovsky

Fostul atacant al echipei engleze de fotbal Tottenham Hotspur şi internaţional englez, Jimmy Greaves, campion mondial în 1966 cu „Three Lions”, a murit la vârsta de 81 de ani. Anunțul a fost făcut de gruparea din Premier League.

„Suntem profund întristaţi să aflăm de decesul marelui Jimmy Greaves. Adresăm condoleanţe familiei şi prietenilor lui Jimmy”, a scris clubul londonez pe contul său de Twitter.

Victimă în trecut a unui accident vascular cerebral, care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi i-a luat vorbirea aproape de tot, Greaves a încetat din viaţă la domiciliul său, scrie Agerpres.

Născut în 1940 la Londra, Greaves a debutat la Chelsea în 1957, marcând 125 de goluri în 157 de apariţii, până în 1961. Cea mai mare parte a carierei şi-a petrecut-o la Tottenham, unde a înscris 266 de goluri în 321 apariţii, între 1961 şi 1970.

La prima reprezentativă a Angliei a avut 57 de apariţii reuşind 44 de goluri, între 1959 şi 1967. Este pe locul 4 în clasamentul golgheterilor all-time ai naţionalei, după Wayne Rooney, Bobby Charlton şi Gary Lineker.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române