Un proiect prin intermediul căruia să se pedepsească falsurile, dezinformarea și instigările în afara stării de urgență va fi înregistrat luni în Parlamentul Republicii Moldova. Dezvăluirea a fost făcută de Igor Grosu la emisiunea Rezoomat, difuzată pe Rlive și realitatea.md, șeful Legislativului menționând că prevederile vor stabili inclusiv instituțiile responsabile de monitorizarea spațiului mediatic și informațional.
Președintele Parlamentului a precizat că inițiativa urmează să fie supusă consultărilor publice. În același timp, potrivit lui, prevederile din cadrul proiectului au fost discutate și cu europenii.
„Suntem îm proces de pregătire a instrumentariului care îl are acum la îndemână Comisia Situațiii Excepționale. Am pregătit un pachet de intervenții legislative, care după 24 aprilie va intra în acțiune, ca să nu ne trezim într-un gol legislativ. Vă asigur că o să fim cu toate instumentele la zi, gata, ca după data de 24 sau după ce nu vom avea situație excepțională, să monitorzăm, iar instituțiile responsabile să poată interveni țintit, în afara stării de urgență. Pot să anticipez, luni va fi înregistrat acest proiect. Vom face consultări publice, îl vom discuta, astfel încât pe 24 aprilie să fim gata și să ne asigurăm că avem spațiu informațional securizat”, a conchis Grosu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Precizăm că, de pe 24 februarie, când a izbucnit războiul din Ucraina, iar în Republica Moldova s-a instituit stare de urgență, Serviciul de Informații și Securitate a blocat mai multe pagini web care publicau dezinformări, justificau războiul sau promovau informații false. Printre ele s-au numărat portalurile Agenției Sputnik, dar și mai multe site-uri deținute de Iurie Roșca.