Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

VIDEO Cavcaliuc a revenit la Chișinău după miezul nopții. „Cu ajutorul lui Dumnezeu”, zice el. Cum a fost întâlnit

05 Iul. 2021, 07:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 07:52 // Politica //  Realitatea.md

Cavcaliuc și Rusia, dragoste sub acoperire

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a revenit din Rusia la Chișinău după miezul nopții. Acesta a anunțat pe pagina de Facebook a partidului că echipa îl va aștepta pe aeroport pe la ora 02:00. Și-a reiterat acuzațiile în adresa Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), dar și concurenților electorali pe care-i bănuiește că i-ar fi înscenat reținerea. În video, menționează că a reușit să se întoarcă acasă „cu ajutorul lui Dumnezeu”.

„În sfârșit sunt în avion. Merg spre Chișinău, după 16 ore în care am fost deținut în diferite izolatoare ale Poliției de Frontieră și fără niciun suport de la Ministerul de Externe și de la Ambasada RM la Moscova, cu ajutorul Domnului zburăm spre casă. Mulțumesc tuturor care m-au susținut și și-au făcut griji pentru mine”, a anunțat Gheorghe Cavcaliuc.

Într-un alt video, la fel publicat pe pagina de Facebook PACE, apare echipa sa care-l așteaptă pe aeroportul de la Chișinău cu un buchețel de flori, l-a aplaudat și cuprins: „PACE pentru Moldova”.

„Indiferent de ce s-ar întâmpla cu mine voi luptați până la urmă. Eu o să fiu tare, nu are importanță ce se va întâmpla. Chiar și aceleași 16 ore pe care le-am petrec pe aeroport… Eu mă gândeam că e așa, că voi o să luptați. … Atât de mizerabil. Eu-s prea puternic, am prea mult caracter. Să nu stăm în genunchi la nimeni, să nu ne calce în picioare. Vom lupta de 10 ori mai mult. Vom ajunge la fiecare om. Suntem o generație de oameni altfel, altfel de politicieni, altfel de echipă”, a mai declarat Gheorghe Cavcaliuc pe aeroport.

Amintim că, potrivit Biroului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, liderul PACE și încă doi membri au încălcat premeditat regulile de intrare în Rusia. „Unul din cei trei cetățeni moldoveni, cunoscând  că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova. Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală”, se arată în comunicatul MAEIE.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 11:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
04 Aug. 2021, 11:27 // Societate //  Petru Beregoi

Guvernul Gavrilița își propune imediat după învestire să crească suportul pentru agricultură și ramurile conexe și să asigure distribuirea echitabilă a resurselor. În termen mediu, Guvernul se va concentra pe asigurarea funcționării eficiente a instituțiilor statului pentru a asigura competitivitatea produselor agricole, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agro-alimentare, și creșterea infrastructurii calității și siguranței alimentelor pentru a beneficia pe deplin de potențialul Acordului de Liber Schimb cu UE. Prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare se regăsesc în Programul de guvernare al Cabinetului de miniștri al premierului Natalia Gavrilița, care urmează vineri, 6 august să ceară votul de încredere în Parlament.

Potrivit documentului, o treime din populația aptă de muncă în Moldova lucrează în sectorul agricol, însă potențialul sectorului agricol și agro-alimentar este totuși slab valorificat.

„Sectorul rămâne fragmentat, neproductiv și vulnerabil la schimbările climatice. Monopolurile împiedică dezvoltarea afacerilor, iar subvențiile și investițiile din partea statului sunt distribuite preponderent gospodăriilor agricole mai mari. Instituțiile statului în domeniul agriculturii sunt politizate, iar corupția în instituțiile de control sufocă producătorul local și împiedică valorificarea pe deplin a piețelor interne și externe. Anul 2020 a fost un an deosebit de greu pentru agricultori, care s-au confruntat cu pierderi cauzate de secetă și de efectele pandemiei”, se arată în Programul de guvernare.

Astfel, noul Guvern își propune prioritar să se axeze pe:

 • Creșterea Fondului de Subvenționare în Agricultură și modificarea regulilor de distribuire a Fondului, pentru a extinde suportul statului și producătorilor mai mici, activităților cu valoare adăugată și sectoarelor conexe, în special zootehnia;
 • Asigurarea accesului Moldovei la fondurile programului european pentru dezvoltarea agriculturii (ENPARD);
 • Investirea în infrastructură de irigare și consolidarea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru utilizarea eficientă a sistemelor de irigare mari. Identificarea și eliminarea barierelor administrative exagerate sau formale pentru dezvoltarea sistemelor de irigare;
 • Depolitizarea și responsabilizarea instituțiilor care trebuie să ajute agricultorii, în special a Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), pentru a asigura că subvențiile sunt distribuite în mod echitabil;
 • Negocierea unor cote mai mari de export pe piața UE pentru mai multe produse agro-alimentare, precum și deschiderea pieței UE pentru produse din lapte și carne, și pentru Specialități Tradiționale.
 • Demonopolizarea piețelor de comercializare a producției agricole, inclusiv prin Crearea unui Centru Agroalimentar Modern la care să aibă acces producătorii agricoli mici și care să ofere suport pentru facilitarea exporturilor;
 • Lansarea unui program național de promovare a produsului autohton, inclusiv prin legi care să determine producătorii și procesatorii de alimente să afișeze pe ambalaje dacă materia primă utilizată provine sau nu din Republica Moldova;
 • Stimularea creării mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită, prin mecanisme de subvenționare și suport consultativ;
 • Stimularea măsurilor de ameliorare a terenurilor agricole (în special plantarea fâșiilor de protecție pentru reducerea eroziunii solului);
 • Lansarea programelor de instruire pentru agricultori și revitalizarea cercetărilor științifice pentru dezvoltarea unor soiuri noi de produse, rezistente la schimbările climatice.

Precizăm că, noul Minister al Agriculturii și Industriei Alimentare va fi condus de Viorel Gherciu, dacă Guvernul Gavrilița va reuși să convingă deputații majorității parlamentare să-și dea votul.

FOTO ULTIMA ORĂ! Gavrilița și-a prezentat cabinetul de miniștri. Vor fi mai multe ministere decât în actualul Guvern

Actualul Minister al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost divizat de noul Guvern Gavrilița în trei ministere separate.

Șase miniștri din fosta garnitură Gavrilița, prezenți în actuala. Cine a fost exclus și cum vor fi divizate ministerele

Întregul program al noului Guvern Gavrilița poate fi citit și analizat aici.

Programul de guvernare al Guvernului Gavrilița: Priorități și domeniile unde urmează să se intervină cu reforme

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate