Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

VIDEO Chironda se pornește să pună capăt „mășinării birocratice” din Primăria Chișinău. Cum?

25 Iun. 2021, 12:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 12:11 // Societate //  Realitatea.md

Pe lângă faptul că se va monitoriza evoluția situației legate de Hotelul Național, viceprimarul capitalei Victor Chironda, în urma unicelor atribuții pe care i le-a lăsat edilul Ion Ceban, va organiza procesul de examinare a petițiilor și demersurilor „pentru a face auzită vocea oamenilor simpli”. Promisiunea a fost făcută în cadrul conferinței de presă susținute vineri, 25 iunie curent, în incinta Primăriei Chișinău (transmisă de Rlive.md).

„Știu din interior că este foarte greu să ajungă la autorități. Există o mașinărie birocratică mare, puternică care face ping-pong-uri cu scrisori și răspunsuri oficiale și nu lucrează pentru a soluționa problemele chișinăuienilor. Voi face tot ce îmi stă în puteri, având în vedere cadrul legal, ca să asigur că vocea acestor oameni, care depun plângeri, petiții, demersuri, va fi auzită”, a declarat Victor Chironda.

În același timp, va contesta în instanță dispozițiile care-l vizează, denunțând metode de presiune și discriminare, pentru a demonstra că sunt bazate pe niște „fake-uri” în adresa sa. „Îmi pare rău că colegii din Primărie, mai ales cei care lucrează de mulți ani, sunt impuși să facă parte din jocuri murdare și ilegale”, a adăugat acesta, subliniind că acum „cel mai terorizat” este el.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 12:04 // Life //  Mădălina Sorokovsky

O israeliană pe numele Goet Harel Segal a donat un rinichi unui băiat de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeia s-a adresat centrului donatorilor fără să știe cine va deveni în cele din urmă beneficiarul. S-a dovedit a fi un copil din Palestina, iar acest lucru a provocat condamnări și neînțelegeri din partea familiei sale. În ciuda tuturor, femeia, cu riscul de a fi respinsă de rude, i-a salvat viața băiatului.

Donarea rinichilor nu este o practică neobișnuită în Israel. 60 la sută din familii au fost de acord să doneze organele rudelor decedate. Există, de asemenea, donatori sănătoși, care sunt gata să doneze un rinichi sau o parte a ficatului și nu numai pentru rudele lor.

Trei transplanturi de rinichi au fost efectuate recent în Israel și EAU, datorită „schimbului de rinichi” dintre cele două țări. Organele potrivite au fost găsite în altă țară și au salvat vieți.

Cu toate acestea, povestea lui Goet Segal a lui Haaretz este diferită. Rinichiul ei se potrivea unui băiat palestinian de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeile native erau împotrivă, deoarece unele dintre rudele familiei au murit din mâinile teroriștilor, dar profesoara de grădiniță din nord a decis altfel. Și chiar i-a scris o scrisoare băiatului: 

„Nu mă cunoști, dar în curând vom fi foarte apropiați, deoarece rinichiul meu va fi în corpul tău. Sper din toată inima că această operațiune va fi încununată cu succes și că vei trăi o viață lungă, sănătoasă și plină de sens”, menționează Goet. 

Bunicul, în onoarea căruia Goet Segal a făcut acest pas, i-a spus întotdeauna că trebuie să trăiască cu sens și să respecte tradiția evreiască, în care nu există o datorie mai mare decât salvarea unei vieți.

Femeia speră că actul ei va deveni un exemplu de binefăcător în perioade de nesfârșite conflicte militare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate