Rușii lipoveni din satele Pocrovca și Dobruja Veche din Republica Moldova sunt gata să ia arma în mână pentru a-și apăra țara, deși speră că războiul ruso-ucrainean va lua sfârșit. Frica lor cea mare este că lupta ar putea trece și pe teritoriul țării noastre, începând din Transnistria, scrie nordnews.
„–Cred că fiecare persoană ar trebui să-și apere casa, patria sa. – Dumneavoastră personal sunteți gata să luați arma în mână în cazul în care patria va cere să o faceți? – Da. Nu cred că Rusia procedează corect. Această agresiune, cred că toate astea sunt o nebunie. Mor civilii. Ei distrug case și blocuri de locuit.”
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Sunt gata. Dacă îmi vor da arma – o voi apăra (patria). Dar cu ce să o apăr? Acasă nu am arme. Acum pentru a face rost de o armă e nevoie cel puțin de 50 de mii de lei. Pentru a obține un permis de port-arma, pentru achiziționarea acesteia, etc. Armata este slabă, în 3-4 zile, maxim 5, ei vor fi aici. Ei pot veni și la mine acasă. Eu ce le voi putea face? Cred că acest război nu trebuia început. Totul era liniștit.”
„Orice om își va apăra casa. Iată acum, să vină cineva la mine, cum să vă spun? Fie că vor avea dreptate sau nu, cum să nu mă apăr? Voi lupta până la capăt pentru casa mea, pentru familia mea”, au spus oamenii.
Femeile însă nu sunt gata să-și trimită la război feciorii și soții.
„Eu am doi fii. Eu nu. Mai bine pe ei să-i închidă eu nu le voi permite să meargă la luptă. De dragul la ce? Ei împart puterea, banii.”
„Nu. Eu nu l-aș lăsa. Să admitem, eu am un copil, dar e încă mic. Dacă era matur, nu l-aș fi lăsat să lupte.”
Sunt oameni aproape încrezuți că războiul pe teritoriul Republicii Moldova este inevitabil în legătură cu tensiunile care au loc în Transnistria.
„Nu știu ce va fi, dar faptul că Transnistria va fi implicată este evident. Dacă Transnistria va fi implicată, ea este parte a Moldovei. Asta înseamnă că Moldova va fi implicată la fel. Dacă ea nu va ajuta Ucraina, înseamnă că Rusia nu va bombarda Moldova. Dacă nu vom ajuta Rusia, nici Ucraina nu va ataca Moldova.”
Iar unii oameni sunt optimiști și își păstrează calmul. Ei cred că în secolul XXI, problemele pot fi rezolvate fără război.
„Nu trebuim nimănui, Doamne. Suntem o țară neutră, frumoasă, înfloritoare. Războiul este mereu rău, mor oamenii, este cel mai grav. Totul se va reconstrui: poduri, drumuri. Totul se construiește, dar viața omului nu o întorci. Noi am servit Republicii Moldova și știm ce înseamnă războiul. Am participat la războaie.Știm ce înseamnă asta.”
„Războiul este ceva strașnic. Misiunea noastră este să ne rugăm la Dumnezeu pentru pace în întreaga lume.”
Menționăm că o serie de incidente începute în regiunea transnistreană pe 25 aprilie a readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.
Kievul a spus în cel mai recent comentariu, pe 4 mai, că incidentele sunt „provocări” organizate de transnistreni și serviciile secrete rusești pentru a exercita presiune „psihologică” asupra Ucrainei și a o forța să-și disperseze atenția și efortul militar, în timp ce încearcă să opună rezistență trupelor rusești în estul țării.