Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

VIDEO Diacov pune cruce pe colaborarea BECS?! „Presupun că între Voronin și Dodon vor exista divergențe”

19 Iul. 2021, 21:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
19 Iul. 2021, 21:42 // Politica //  Petru Cosoi

Dumitru Diacov, președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova pune cruce pe coaliția din viitorul Parlament dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. În cadrul emisiunii Cutia Neagră de la postul de televiziune TV8, Diacov a menționat că nu crede în coagularea dintre cele două formațiuni politice și admite că între cei doi lideri, Dodon și Voronin, ar putea exista anumite neînțelegeri. Totuși, democratul precizează că mărul discordiei între cei doi ar putea fi chiar Partidul Acțiune și Solidaritate.

Fracțiunea comuniștilor și socialiștilor care au anunțat că va fi una integrală, împreună, nu știu care va fi evoluția acestei. Inițial s-a declarat că vor fi două fracțiuni divizate și lucrul acesta este un proces normal, două partide cu ale lor echipe, acum au anunțat că vor face o singură fracțiune. Eu nu cred într-o coagulare ale acestor două grupuri. Eu presupun că între Vladimir Voronin și domnul Dodon vor exista careva divergențe. Nu știu în ce măsură ei vor reușit să le treacă, însă aceasta va depinde și de comportamentul guvernării. Dacă guvernarea va căuta o cale de dialog cu opoziția, atunci și eu presupun că unul dintre ei ar putea să dorească să discute și altul să nu dorească să se discute, a declarat Diacov.

Întrebat care dintre cele două partide ar putea face un pas în față pentru o eventuală colaborare cu puterea, fostul parlamentar a refuzat să ofere nume, însă ar avea presupuneri.

Eu am niște presupuneri și afirm chestia asta în cunoștință de cauză, dar asta depinde în mare măsură și de guvernare. Dacă guvernare va fi rece și nu va încerca să spună bună ziua atunci cred că și acolo vor sta ca stânca, vor sta împreună și nu vor accepta. Dacă guvernarea va fi intransigentă noi putem să presupunem din ceea ce cunoaștem până acum, a adăugat Dumitru Diacov.

Chiar și așa, președintele de onoare a menționat că nu crede într-o colaborare între PAS și BECS, însă le recomandă celor care au câștigat puterea să găsească persoane de pe baricada stângă cu care ar putea sta la vorbă.

Când ai putere deplină, un singur partid, ai toate componentele puterii, riști să nimerești într-o situație de izolare totală. Atunci tu trebuie să cauți cu cine tu discuți. Este bine să menții un dialog și cu cealaltă parte a societății ca să nu-i urci pe baricade. Aceasta este posibilitatea de a menține o stare de spirit constructivă. Guvernarea Maia Sandu are nevoie de un consens național. Consensul național este aproape exclus în sensul adevărat al cuvântului, dar are nevoie de un sprijin cât mai mare în societate. Eu nu știu care partid, cu unul din aceste trei prezente în parlament sau cu 1-2 din cele extraparlamentare și așa mai departe. Dacă m-ar întrebat pe mine, eu le-aș spune că trebuie să vă lărgiți spațiul de conlucrare, a precizat liderul de onoare al PDM.

Sfaturile lui Diacov vin în contextul în care PAS ar urma să voteze măsuri deloc ușoare printre care pensii, creștere economică, reformarea administrativ-teritorială.

În concluzie, despre existența BECS în parlament ca un tot întreg, Diacov afirmă că se va ști peste jumătate de an.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid