Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

VIDEO Emma Răducanu, după marea victorie, a vorbit la perfecție într-o altă limbă, nu în engleză. Și nici în română!

13 Sept. 2021, 10:44
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
13 Sept. 2021, 10:44 // Sport //  Realitatea.md

Britanica Emma Răducanu a câștigat sâmbătă, 11 septembrie curent, US Open 2021, după ce a învins-o pe canadianca Leylah Fernandez, 6-4, 6-3. Tenismena de 18 ani a devenit prima jucătoare din istorie sosită din calificări care câștigă un turneu de Grand Slam. S-a născut în Canada, tatăl ei fiind originar din România, iar mama sa din China. Familia tinerei s-a mutat la Londra pe când ea avea doar doi ani. După succesul de la US Open, internauții chinezi au felicitat-o prin intermediul platformei Weibo, declarându-se mândri de originile sale și numind-o „Fata din Dongbei” (regiune din nord-estul Chinei).

Sportiva, care are tată român, a transmis un mesaj în limba chineză pentru susținătorii din țara natală a mamei ei.

„Bună ziua, toată lumea. Vreau să vă mulțumesc și sper că v-ați bucurat de tenisul meu. Sunt încântată că am câștigat. Vă iubesc pe toți, ne mai vedem”, a spus Emma, într-un mesaj special, rostit într-o chineză perfectă.

Emma vorbește mandarina, dar se descurcă ceva mai greu în română, limba tatălui ei. Mandarina este dialect al limbii chineze vorbit în partea de nord a Chinei, inclusiv în zona capitalei Beijing. Pe baza acestuia s-a realizat limba chineză modernă standard, care este promovată de guvernul chinez, cât și de alte țări vorbitoare de chineză.

Presa asiatică dezvăluise că sportiva de 18 ani își propusese să meargă în China săptămâna trecută, să-și viziteze bunica din partea mamei, la Shenyang, acolo unde nu a mai ajuns de mult. Emma și-a anulat vizita în China, iar sâmbătă seară a scris istorie.

Într-un interviu acordat după Wimbledon, Emma, care reprezintă Marea Britanie, a mărturisit că își vizitează bunica din București de câteva ori pe an, fiind îndrăgostită de mâncarea tradițională românească.

Cele patru locuri de care se simtă atașată

Născută în Canada, la Toronto, Emma este cetățean britanic. Are tată român și mamă chinezoaică, iar în fiecare an vine în vizită la București. Citeşte întreaga ştire: Emma Răducanu a vorbit la perfecție într-o altă limbă, nu în engleză, după victoria de la US Open.

Atașamentul Emmei față de Capitală se poate deduce și din faptul că pe contul de Instagram are trecute toate cele patru locuri de care se simte legată: Londra (unde locuiește), Toronto (unde s-a născut), București (de unde provine tatăl) și Shenyang (de unde provine mama).

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române