Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

VIDEO Fermierii, în ALERTĂ! Riscă să rămână cu TRACTOARELE pe câmp. Ce spune Ion Perju

09 Iul. 2021, 16:17
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
09 Iul. 2021, 16:17 // Economie //  Valentina Buză

În urma modificărilor realizate de ANRE, când în data de 14 iunie a fost aprobată noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi, mai mulți producători agricoli din țară s-au plâns că nu pot să se asigure cu cantitatea necesară de motorină la prețurile angro, fiind impuși să procure carburantul cu prețul de la pompă. Despre acest lucru a anuțat astăzi, 9 iulie, în cadrul unui briefing de presă, Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

„Campania de recoltare a demarat în mai multe localități din țară, o parte chiar până la ploile frecvente şi abundente din ultima perioadă. În prezent, avem timp favorabil, atât în sudul ţării, cât şi în centru lucrările se desfășoară masiv, deja şi la nord pe unele terenuri a început secerișul. Cu toate acestea, producătorii agricoli din teritoriu au semnalat că nu-şi pot ridica cantitatea necesară de carburanți pentru a demara lucrările de recoltare”, a menționat Ion Perju.

Totodată, oficialul a conchis că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a fost sesizat pentru a întreprinde măsurile necesare şi să se adreseze la instituțiile abilitate pentru soluționarea problemei. În context, este vorba de Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică.

De asemenea, ministrul a declarat că agricultorii se confruntă cu o problemă serioasă, aceștia nu mai pot cumpăra carburanţi la preț angro, în urma deciziei Parlamentului de a plafona din nou preţurile la combustibil.

„Agricultorii sunt acum în perioada în care fac primele recoltări: orz, grâu, și dacă până acum ei se puteau alimenta angro de la diferite staţii PECO, acum însă unele dintre ele nu mai vor să le vândă angro carburanţi, deoarece au dat preţurile în jos şi nu le este convenabil, iar agricultorii îs obligaţi să se alimenteze la pompă”.

Potrivit ministrului, la prețurile actuale şi la necesarul de motorină per unitate de suprafață, competitivitatea produselor autohtone scade în comparație cu cele de pe piața regională.

„Mai mult, în astfel de situații, când este necesară intervenția operativă a producătorilor agricoli, luând în considerare şi intensitatea precipitațiilor pe care le-am avut, cantitatea şi calitatea produselor ce stau la baza securității alimentare a ţării, iar această securitate poate fi pusă în pericol”, a mai adăugat Ion Perju.

Oficialul a mai declarat că, pentru lucrările de pe cele 418 mii de hectare de terenuri agricole, însămânțate în acest an cu cereale din prima grupă, este nevoie de peste 30 de milioane de litri de motorină, cifra fiind dependentă de starea semănăturilor (de parcelele mai îmburuienite, de cele afectate de ploi, de consumul de carburanți), iar astfel, la unitatea de suprafață consumul poate crește semnificativ.

În context, MADRM solicită intervenția de urgență a instituțiilor abilitate asupra metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 19:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
28 Iul. 2021, 19:51 // Societate //  Cristina Vlah

La piața „Calea Basarabiei”, mun. Chișinău au fost deconspirate schemele de corupție, care se desfășurau de mai bine de un an, informează Realitatea.md.

În speță, începând cu vara anului 2020 și până în prezent, funcționarii din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani, mun. Chișinău, extorcau „taxa de protecție” de 500 de lei pe lună de la agenții economici, care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative.

Recent, au fost efectuate percheziții în magazine din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul acestei piețe.

Ofițerii SPIA, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, în cadrul cauzei penale pornite conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(1), 325 alin.(1) Cod Penal, au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor MAI și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței.

Ca urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 mii –  la 360 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI. Totodată, SPIA menționează că repudiază vehement implicarea funcționarilor publici în acte de corupție.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate