Vlad Filat, fostul prim-ministru de țară și fondatorul PLDM, va primi 7.500 de euro drept „prejudiciu moral” din partea statului Republica Moldova, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat încălcarea dreptului său la un proces echitabil. Până la a decide cu avocații ce va face mai departe, politicianul a ținut să asigure că Corneliu Gurin, omul care a deținut funcția de procuror general, atunci când el a fost reținut, „va răspunde”. O serie de declarații a făcut la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4, ediția de marți, 31 ianuarie curent.
Deși încă nu știe cu exactitate ce pași urmează să efectueze în urma deciziei CEDO, urmând să se consulte cu avocații săi, fostul premier este singur că-și va apăra numele. Într-un asemenea context, a promis că „Corneliu Gurin că va răspunde pentru dosarul și acuzațiile împotriva mea”.
Solicitat de prezentator să ofere și alte nume, Vlad Filat a ezitat: „Nu-i nominalizați. Ei sunt mult mai mulți decât credeți dvs”. În schimb, a precizat că și Vlad Plahotniuc, fostul președinte al PDM (acum reformat în PSDE) care a fugit din țară după alegerile parlamentare anticipate din 2019, la fel va răspunde „nu doar pentru asta, ci pentru toate lucrurile foarte grave pe care le-a făcut în țara asta și care vor avea consecințe grave încă mult timp”.
În această ordine de idei, s-a menționat despre cei 7.500 de euro drept „prejudiciu moral” din partea statului Republica Moldova stabilit de CEDO.
„CEDO, când dispune încasarea sumelor, reiese din mai multe considerente, inclusiv din capacitatea țării de a achita și nici solicitarea mea nu a fost… Eu mă gândeam, în general, să nu solicit despăgubiri. Ce contează, este constatarea violării dreptului la un proces echitabil”, a declarat Vlad Filat.
Amintim că Vlad Filat s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri pentru a asigura prezența martorilor avocaților săi, cerând, de fapt, despăgubiri în valoare de 30.000 de euro și acoperirea cheltuielilor de judecată în valoare de 8.400 de euro.
Pe data de 15 octombrie 2015, el a fost reținut, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară. Un an mai târziu, după un proces de opt luni, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, în baza autodenunțului făcut de fugarul Ilan Șor, precum că i-ar fi dat mită 250 de milioane de dolari, o parte de la BEM.
În 2019, adică după 4 ani de detenție, pedeapsa i-a fost redusă, fiind eliberat.