Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

VIDEO Grosu face praf opoziția care este împotriva votului prin corespondență: „Tot timpul a fost împotriva diasporei”

01 Mart. 2024, 18:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
01 Mart. 2024, 18:46 // Politica //  Elena Putregai

Președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu, face praf opoziția care nu este de acord cu votul prin corespondență anunțat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru alegerile prezidențiale din acest an. La evenimentul de plantare a copacilor în Grădina Botanică organizat cu ocazia vizitei oficiale la Chișinău a președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, a comentat vineri, 1 martie curent, reacțiile și a venit cu precizări despre importanța implementării acestei modalități de vot pentru moldovenii stabiliți peste hotare.

„Acea opoziție pro-moscovită, socialisto-comunistă și tot așa tot timpul a fost împotriva diasporei și dreptului diasporei de a vota. Vă amintiți secții de votare mai puține sau cele care erau deschise erau deschise în localități în care erau puțini conaționali. Reacția lor nu miră pe nimeni, face parte din același repertoriu. Noi am avut un angajament foarte clar, cred că din 2020, că vom veni cu această oportunitate, cu această metodă de vot pentru diasporă și noi ne ținem de cuvânt”, a declarat speakerul Igor Grosu.

„Am învățat și învățăm, am studiat și experiența României și a altor state europene. Vom pilota în acest an în Canada, SUA. De ce am ales aceste țări? Pentru că sunt cele mai mari distanțe. Problema cea mai mare, chiar și dacă deschizi mai multe secții de votare, distanțele sunt foarte mari: sute și mii de kilometri în unele cazuri. Canada nu permite deschiderea secțiilor de votare decât în incinta ambasadelor și consulatelor. O să pilotăm, o să învățăm din această experiență și cu Doamne Ajută o să extindem pentru alte alegeri”, a adăugat politicianul.

Mai devreme, și Președinția a revenit cu precizări. „Este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum. (…) Votul prin corespondență este un proiect-pilot de îmbunătățire a procesului electoral și contribuie la o participare mai mare a cetățenilor la votare. Unii politicieni care critică votul prin corespondență arată, de fapt, că sunt împotriva votului oamenilor și denotă frică față de propriii cetățeni”, a subliniat șeful de cabinet al Președinției, Adrian Băluțel.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală