Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

(VIDEO) Modul în care pandemia de COVID-19 influențează asupra viselor noastre

26 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Mai 2021, 07:00 // Life //  Mădălina Sorokovsky

În confruntare cu amenințarea virusului COVID-19, creierul nostru a fost copleșit cu informații care au transferat stresul la starea noastră de somn. Potrivit unui material realizat de BBC, după mai mult de un an, deoarece mulți oameni s-au obișnuit cu viața pandemică, autorii și-au propus să afle de la diferiți oameni dacă visele lor s-au adaptat la „noua viață” pandemică. 

Măștile, străzile goale și distanțarea socială sunt acum pur și simplu un fundal al viselor noastre de zi cu zi? Ce vezi când te pui la somn? De la rechini în cerc până la vise în care îți speli mâinile. 

Iată câteva vise pe care le-au povestit unii cititori:

„Merg pe o plajă cu apă plină cu rechini și mă întreb de ce oamenii nu se distanțează social”, spune Fiona Ramage în Dundee, Scoția. Respondenta susține că pandemia este acum fundalul majorității viselor ei. 

În timp ce Mariela Cortés, în Santiago, Chile, spune că visele ei au luat o întorsătură mai suprarealistă.

„Vreau chiar ca animalele, pisicile și câinii, să poarte măști, dar ei nu fac asta”, afirmă femeia.

Redacția BBC a primit doar un eșantion de vise de la cititori, dar oamenii de știință cercetează problema de luni de zile. Deirdre Barrett, psiholog la Harvard Medical School din SUA, a adunat aproximativ 15.000 de vise într-un sondaj online public.

Până în prezent, aproximativ două treimi dintre respondenți sunt femei și o treime bărbați.

Cartea intitulată Pandemic Dreams, se concentrează pe primul val al pandemiei. Ea spune că atunci când a lovit inițial, mulți oameni au visat despre amenințări precum atacurile insectelor sau imposibilitatea de a respira. Apoi, în timpul carantinei și al învățământului de la distanță, o temă obișnuită era carantina sau stresul de a susține un test surpriză de matematică.

Cu toate acestea, după aproximativ șase luni, doctorul Barrett a declarat că a observat o creștere semnificativă a persoanelor care descriu visele despre uitarea de a purta o mască sau cum că se află afară în public și îi văd pe alții care nu purtau o mască.

Totodată, Barrett sugerează că visele inițiale, care tindeau să exprime frica de a fi infectat, au scăzut pe măsură ce visele despre anxietate socială au crescut.

Fără măști de protecție în magazine

Un număr de cititori au spus că visează la scenarii care implică rușine sau anxietate socială.

„Sunt într-un spațiu aglomerat, ca un centru comercial, și dintr-o dată îmi dau seama că nu am mască. Nimeni din jurul meu nu poartă măști. Mă simt în pericol și devin brusc extrem de conștient de apropierea oamenilor de mine”, spune Diletta de Cristofarro în Nottingham, Marea Britanie.

În timp ce Naomi Harvey din Cambridgeshire, a povesti că a visat că-și îmbrățișează nepotul, înainte ca regulile să se relaxeze și, în timp ce îl îmbrățișa, familia ei s-a apropiat și și-a amintit brusc de pandemie. 

„M-am trezit cu sentimentul de panică că am încălcat regulile și am riscat să mă expun la virus”, subliniază intervievata.

Și Diana Valk din Londra spune că a îmbrățișat într-un vis din greșeală un străin crezând că este cineva pe care îl cunoștea.

„Persoana era speriată pentru că îi era frică să nu-l molipsesc cu COVID și niciunul dintre noi nu purta măști”, își amintește ea.

Valdas Noreika, lector de psihologie la Universitatea Queen Mary din Londra, explică că există o legătură complexă între mintea trează și mintea adormită.

„Unele teme oscilează între trezire și somn, dar există unele lucruri în viața de zi cu zi la care nu visăm niciodată, de exemplu navigarea pe internet”, explică el.

El și colegii colectează jurnale de vis pentru un studiu care va analiza dacă gândurile din timpul zilei despre COVID au afectat ceea ce visează oamenii.

În mod normal, lucrurile care trezesc emoții puternice se încrucișează în visele noastre, spune el.

„Cineva care este foarte amenințat în timpul pandemiei este mai probabil să viseze așa ceva încă mulți ani înainte, ceea ce este interesant, dar și trist”, adaugă el.

Și ce zici de ideea că coronavirusul s-ar fi putut amesteca în fundalul viselor noastre, este acolo în măști și distanță socială, dar ca o parte normală a vieții?

Doctorul Barrett spune că nu a dat peste vise de acest fel până acum. 

„Adesea există o întârziere în timp real. Visăm la perioade din trecutul nostru, nu întotdeauna prezentul. Dar, există șansa ca odată ce pandemia să se termine, să avem visuri care să revină la aceste momente”, explică aceasta. 

Una dintre cele mai noi teme în visele ce relevă pandemia, dintre care au fost înregistrate sunt cele legate de vaccinuri. 

 „Odată ce vaccinurile au fost aprobate, am început să vedem asta în vise, dar sunt covârșitor de negative”, explică specialistul. 

Cercetările sale de până acum sugerează că peste 90% din visele pandemice sunt negative. 

„Există vise în care mediul este mai bun, oceanul este mai curat sau există mai puțin gunoi. Există o mulțime de alte vise în care balenele mari înoată aproape de țărm. O femeie a ieșit pentru prima dată după pandemie și a privit în sus și a văzut că balenele învățaseră să zboare și că erau balene mari care se aruncau prin cer”, spune Barett. 

Se pare că măștile, străzile goale și distanțarea socială sunt acum pur și simplu un fundal al viselor noastre de zi cu zi sau chiar fac parte din viața noastră normală. Tu ce visezi când te pui la somn?

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
21 Ian. 2022, 10:52 // În Lume //  Realitatea.md

Anul Nou Chinezesc este peste două săptămâni, dar șoferii de pe o autostradă din China au avut parte de un adevărat show de focuri de artificii. Din păcate, show-ul a avut loc în urma unui accident în care a fost implicat un tir încărcat cu focuri de artificii.

În urma impactului, tirul a luat foc și petardele au început imediat să explodeze. Astfel, mii de artificii au luminat cerul nopții.

Imaginile arată cum șoferii au condus prin mijlocul fulgerelor multicolore, ținându-se de marginea drumului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală