Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

(VIDEO) Modul în care pandemia de COVID-19 influențează asupra viselor noastre

26 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Mai 2021, 07:00 // Life //  Mădălina Sorokovsky

În confruntare cu amenințarea virusului COVID-19, creierul nostru a fost copleșit cu informații care au transferat stresul la starea noastră de somn. Potrivit unui material realizat de BBC, după mai mult de un an, deoarece mulți oameni s-au obișnuit cu viața pandemică, autorii și-au propus să afle de la diferiți oameni dacă visele lor s-au adaptat la „noua viață” pandemică. 

Măștile, străzile goale și distanțarea socială sunt acum pur și simplu un fundal al viselor noastre de zi cu zi? Ce vezi când te pui la somn? De la rechini în cerc până la vise în care îți speli mâinile. 

Iată câteva vise pe care le-au povestit unii cititori:

„Merg pe o plajă cu apă plină cu rechini și mă întreb de ce oamenii nu se distanțează social”, spune Fiona Ramage în Dundee, Scoția. Respondenta susține că pandemia este acum fundalul majorității viselor ei. 

În timp ce Mariela Cortés, în Santiago, Chile, spune că visele ei au luat o întorsătură mai suprarealistă.

„Vreau chiar ca animalele, pisicile și câinii, să poarte măști, dar ei nu fac asta”, afirmă femeia.

Redacția BBC a primit doar un eșantion de vise de la cititori, dar oamenii de știință cercetează problema de luni de zile. Deirdre Barrett, psiholog la Harvard Medical School din SUA, a adunat aproximativ 15.000 de vise într-un sondaj online public.

Până în prezent, aproximativ două treimi dintre respondenți sunt femei și o treime bărbați.

Cartea intitulată Pandemic Dreams, se concentrează pe primul val al pandemiei. Ea spune că atunci când a lovit inițial, mulți oameni au visat despre amenințări precum atacurile insectelor sau imposibilitatea de a respira. Apoi, în timpul carantinei și al învățământului de la distanță, o temă obișnuită era carantina sau stresul de a susține un test surpriză de matematică.

Cu toate acestea, după aproximativ șase luni, doctorul Barrett a declarat că a observat o creștere semnificativă a persoanelor care descriu visele despre uitarea de a purta o mască sau cum că se află afară în public și îi văd pe alții care nu purtau o mască.

Totodată, Barrett sugerează că visele inițiale, care tindeau să exprime frica de a fi infectat, au scăzut pe măsură ce visele despre anxietate socială au crescut.

Fără măști de protecție în magazine

Un număr de cititori au spus că visează la scenarii care implică rușine sau anxietate socială.

„Sunt într-un spațiu aglomerat, ca un centru comercial, și dintr-o dată îmi dau seama că nu am mască. Nimeni din jurul meu nu poartă măști. Mă simt în pericol și devin brusc extrem de conștient de apropierea oamenilor de mine”, spune Diletta de Cristofarro în Nottingham, Marea Britanie.

În timp ce Naomi Harvey din Cambridgeshire, a povesti că a visat că-și îmbrățișează nepotul, înainte ca regulile să se relaxeze și, în timp ce îl îmbrățișa, familia ei s-a apropiat și și-a amintit brusc de pandemie. 

„M-am trezit cu sentimentul de panică că am încălcat regulile și am riscat să mă expun la virus”, subliniază intervievata.

Și Diana Valk din Londra spune că a îmbrățișat într-un vis din greșeală un străin crezând că este cineva pe care îl cunoștea.

„Persoana era speriată pentru că îi era frică să nu-l molipsesc cu COVID și niciunul dintre noi nu purta măști”, își amintește ea.

Valdas Noreika, lector de psihologie la Universitatea Queen Mary din Londra, explică că există o legătură complexă între mintea trează și mintea adormită.

„Unele teme oscilează între trezire și somn, dar există unele lucruri în viața de zi cu zi la care nu visăm niciodată, de exemplu navigarea pe internet”, explică el.

El și colegii colectează jurnale de vis pentru un studiu care va analiza dacă gândurile din timpul zilei despre COVID au afectat ceea ce visează oamenii.

În mod normal, lucrurile care trezesc emoții puternice se încrucișează în visele noastre, spune el.

„Cineva care este foarte amenințat în timpul pandemiei este mai probabil să viseze așa ceva încă mulți ani înainte, ceea ce este interesant, dar și trist”, adaugă el.

Și ce zici de ideea că coronavirusul s-ar fi putut amesteca în fundalul viselor noastre, este acolo în măști și distanță socială, dar ca o parte normală a vieții?

Doctorul Barrett spune că nu a dat peste vise de acest fel până acum. 

„Adesea există o întârziere în timp real. Visăm la perioade din trecutul nostru, nu întotdeauna prezentul. Dar, există șansa ca odată ce pandemia să se termine, să avem visuri care să revină la aceste momente”, explică aceasta. 

Una dintre cele mai noi teme în visele ce relevă pandemia, dintre care au fost înregistrate sunt cele legate de vaccinuri. 

 „Odată ce vaccinurile au fost aprobate, am început să vedem asta în vise, dar sunt covârșitor de negative”, explică specialistul. 

Cercetările sale de până acum sugerează că peste 90% din visele pandemice sunt negative. 

„Există vise în care mediul este mai bun, oceanul este mai curat sau există mai puțin gunoi. Există o mulțime de alte vise în care balenele mari înoată aproape de țărm. O femeie a ieșit pentru prima dată după pandemie și a privit în sus și a văzut că balenele învățaseră să zboare și că erau balene mari care se aruncau prin cer”, spune Barett. 

Se pare că măștile, străzile goale și distanțarea socială sunt acum pur și simplu un fundal al viselor noastre de zi cu zi sau chiar fac parte din viața noastră normală. Tu ce visezi când te pui la somn?

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 18:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Iun. 2021, 18:01 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Angajați ai Secției exercitare a urmăririi penale din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău reclamă abuzuri ale adjunctului procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Chișinău, Mihail Pascal. Acesta este acuzat că ar da indicații „verbale inoportune” și că acțiunile sale ar afecta „independența” subalternilor săi în exercitarea urmăririi penale, scrie Anticoruptie.md

Documentul se intitulează „Raport colectiv” al Secției exercitare a urmăririi penale și este adresat adjunctului procurorului general, Ruslan Popov. Deși nu are nicio semnătură, unii angajați ai secției respective au declarat reporterului că ar fi vorba de niște „chestiuni interne” ale Procuraturii municipiului Chișinău, care trebuie rezolvate în cadrul instituțiilor interne.

„Chiar din primele zile de activitate a secției, cu regret, am constatat că buna desfășurare a urmăririi penale în cauzele penale aflate în exercitarea procurorilor este periclitată de implicarea neîntemeiată și, pe alocuri, abuzivă a adjunctului procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Chișinău, Mihail Pascal”, se menționează în raportul cu pricina.

Semnatarii raportului ar fi stabilit că scopul procurorului Mihail Pascal „se rezumă nu numai la preluarea totală a tuturor cauzelor și proceselor penale gestionate la un control ierarhic superior permanent și neîntemeiat, dar și diminuarea absolută a independenței procurorilor la exercitarea urmăririi penale, principiu asigurat în temeiul art. 3 din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la procuratură”.

„[…] Unii procurori din cadrul Secției [sunt] însărcinați, contrar legislației procesuale, cu indicații verbal inoportune, pe alocuri chiar atribuite concepției filosofice voluntariste, executarea cărora se răsfrânge nu numai asupra termenului rezonabil al urmării penale pe caz, dar și soluției penale în ansamblu.”

Autorii raportului reclamă că sunt obligați permanent să raporteze orice acțiune procesuală realizată sau ce urmează să fie efectuat, că sunt verificați zilnic în legătură cu activitatea procesuală și soluțiile adoptate.

„Administrarea probelor fără încuviințarea procurorului Mihail Pascal este interpretată de ultimul că ar fi administrate cu încălcarea prevederilor legale și că urmează să fie anulate din considerentul că acțiunea de urmărire penală nu a fost raportată.”

„Mai mult, sus-numitul [procuror] a instituit restricții majore la capitolul temeiurile pornirii urmăririi penale, aplicării, înlocuirii, revocării și încetării măsurilor procesuale de constrângere și măsurilor speciale de investigații, formării grupurilor de urmărire penală cu alte organe și subdiviziuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate. Ultimul își arogă competența unipersonală de a decide cursul urmăririi penale pe fiecare cauză penală în parte.”

Unul dintre angajații acestei secții, Nicolae Pîrâu, a spus că nu poate să ne ofere detalii despre acest raport.

„Dacă există niște chestii, sunt procedurile procuraturii, sunt procurori ierarhic superiori. Există Consiliul Superior… Adică organele interne, care urmează să se pronunțe etc.”, a spus Pîrău, sugerând că subiectul dat nu ar fi unul indicat să fie tratat în presă.

De cealaltă parte, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Chișinău, Mihail Pascal, a subliniat că „are impresia” că „raportul” cu pricina a fost expediat la mai multe instituții mass-media, sugerând o campanie concertată împotriva sa.

„Eu nu cunosc un asemenea raport. Nu știu absolut nimic despre acest pretins raport sau ce aveți dvs. Prin urmare, nu pot să îmi exprim opinia despre de ceea ce îmi spuneți. Trebuie să îmi spuneți numele persoanelor semnatare ale raportului, cauzele penale la care se referă.

Solicitat să se pronunțe pe acuzații, și nu pe document, Pascal a declarat: „În cazul în care există un asemenea raport, eu sunt de asemenea angajat, am și eu, ca și ei, procurori ierarhic-superiori. Nu sunt conducătorul Procuraturii municipiului Chișinău. Eu pot să am anumite co-raporturi funcționale legate cu funcționarea unei secții, dar nu sunt instituția”.

În cele din urmă, el a calificat acuzațiile „absolut aberante” și că nu ar înțeleg acuzațiile. „Dacă există asemenea acuzații, există procurorul municipiului Chișinău, unde pot să meargă angajații cu asemenea petiții legate de procesul de activitate a procuraturii.”

Procurorul a insistat că nu obișnuiește să dea indicații verbale și asemenea acuzații sunt „absolut aberante”.

„Procuratura municipiului Chișinău și secția în care activez eu, se plasează pe primul loc după numărul indicațiilor scrise procesual corect pe dosarele penale. Noi avem o procedură de muncă, putem să avem ședințe operative. Rolul meu în calitate de conducător de secție este să îndrumez corect procurorii din subordine, care au mai puțină experiență și nu știu unele lucruri”.

„Dacă există cineva care consideră că i-am dat indicații neîntemeiate, există pentru acest lucru procurorul ierarhic superior, care verifică argumentele subalternului și cele ale mele.”

La rândul său, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a declarat pentru Portalul Anticoruptie.md că nu i-a fost prezentat un asemenea „raport colectiv” din partea angajaților Secției exercitare a urmăririi penale a Procuraturii Municipiului Chișinău.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU