Curs valutar
 • EUR
  19.6752
  -0.4183%
 • USD
  19.3055
  -0.0109%
 • RUB
  0.3205
  0.936%
 • RON
  4.0000
  -0.2925%
 • UAH
  0.5227
  -0.0191%

(VIDEO) Modul în care pandemia de COVID-19 influențează asupra viselor noastre

26 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Mai 2021, 07:00 // Life //  Mădălina Sorokovsky

În confruntare cu amenințarea virusului COVID-19, creierul nostru a fost copleșit cu informații care au transferat stresul la starea noastră de somn. Potrivit unui material realizat de BBC, după mai mult de un an, deoarece mulți oameni s-au obișnuit cu viața pandemică, autorii și-au propus să afle de la diferiți oameni dacă visele lor s-au adaptat la „noua viață” pandemică. 

Măștile, străzile goale și distanțarea socială sunt acum pur și simplu un fundal al viselor noastre de zi cu zi? Ce vezi când te pui la somn? De la rechini în cerc până la vise în care îți speli mâinile. 

Iată câteva vise pe care le-au povestit unii cititori:

„Merg pe o plajă cu apă plină cu rechini și mă întreb de ce oamenii nu se distanțează social”, spune Fiona Ramage în Dundee, Scoția. Respondenta susține că pandemia este acum fundalul majorității viselor ei. 

În timp ce Mariela Cortés, în Santiago, Chile, spune că visele ei au luat o întorsătură mai suprarealistă.

„Vreau chiar ca animalele, pisicile și câinii, să poarte măști, dar ei nu fac asta”, afirmă femeia.

Redacția BBC a primit doar un eșantion de vise de la cititori, dar oamenii de știință cercetează problema de luni de zile. Deirdre Barrett, psiholog la Harvard Medical School din SUA, a adunat aproximativ 15.000 de vise într-un sondaj online public.

Până în prezent, aproximativ două treimi dintre respondenți sunt femei și o treime bărbați.

Cartea intitulată Pandemic Dreams, se concentrează pe primul val al pandemiei. Ea spune că atunci când a lovit inițial, mulți oameni au visat despre amenințări precum atacurile insectelor sau imposibilitatea de a respira. Apoi, în timpul carantinei și al învățământului de la distanță, o temă obișnuită era carantina sau stresul de a susține un test surpriză de matematică.

Cu toate acestea, după aproximativ șase luni, doctorul Barrett a declarat că a observat o creștere semnificativă a persoanelor care descriu visele despre uitarea de a purta o mască sau cum că se află afară în public și îi văd pe alții care nu purtau o mască.

Totodată, Barrett sugerează că visele inițiale, care tindeau să exprime frica de a fi infectat, au scăzut pe măsură ce visele despre anxietate socială au crescut.

Fără măști de protecție în magazine

Un număr de cititori au spus că visează la scenarii care implică rușine sau anxietate socială.

„Sunt într-un spațiu aglomerat, ca un centru comercial, și dintr-o dată îmi dau seama că nu am mască. Nimeni din jurul meu nu poartă măști. Mă simt în pericol și devin brusc extrem de conștient de apropierea oamenilor de mine”, spune Diletta de Cristofarro în Nottingham, Marea Britanie.

În timp ce Naomi Harvey din Cambridgeshire, a povesti că a visat că-și îmbrățișează nepotul, înainte ca regulile să se relaxeze și, în timp ce îl îmbrățișa, familia ei s-a apropiat și și-a amintit brusc de pandemie. 

„M-am trezit cu sentimentul de panică că am încălcat regulile și am riscat să mă expun la virus”, subliniază intervievata.

Și Diana Valk din Londra spune că a îmbrățișat într-un vis din greșeală un străin crezând că este cineva pe care îl cunoștea.

„Persoana era speriată pentru că îi era frică să nu-l molipsesc cu COVID și niciunul dintre noi nu purta măști”, își amintește ea.

Valdas Noreika, lector de psihologie la Universitatea Queen Mary din Londra, explică că există o legătură complexă între mintea trează și mintea adormită.

„Unele teme oscilează între trezire și somn, dar există unele lucruri în viața de zi cu zi la care nu visăm niciodată, de exemplu navigarea pe internet”, explică el.

El și colegii colectează jurnale de vis pentru un studiu care va analiza dacă gândurile din timpul zilei despre COVID au afectat ceea ce visează oamenii.

În mod normal, lucrurile care trezesc emoții puternice se încrucișează în visele noastre, spune el.

„Cineva care este foarte amenințat în timpul pandemiei este mai probabil să viseze așa ceva încă mulți ani înainte, ceea ce este interesant, dar și trist”, adaugă el.

Și ce zici de ideea că coronavirusul s-ar fi putut amesteca în fundalul viselor noastre, este acolo în măști și distanță socială, dar ca o parte normală a vieții?

Doctorul Barrett spune că nu a dat peste vise de acest fel până acum. 

„Adesea există o întârziere în timp real. Visăm la perioade din trecutul nostru, nu întotdeauna prezentul. Dar, există șansa ca odată ce pandemia să se termine, să avem visuri care să revină la aceste momente”, explică aceasta. 

Una dintre cele mai noi teme în visele ce relevă pandemia, dintre care au fost înregistrate sunt cele legate de vaccinuri. 

 „Odată ce vaccinurile au fost aprobate, am început să vedem asta în vise, dar sunt covârșitor de negative”, explică specialistul. 

Cercetările sale de până acum sugerează că peste 90% din visele pandemice sunt negative. 

„Există vise în care mediul este mai bun, oceanul este mai curat sau există mai puțin gunoi. Există o mulțime de alte vise în care balenele mari înoată aproape de țărm. O femeie a ieșit pentru prima dată după pandemie și a privit în sus și a văzut că balenele învățaseră să zboare și că erau balene mari care se aruncau prin cer”, spune Barett. 

Se pare că măștile, străzile goale și distanțarea socială sunt acum pur și simplu un fundal al viselor noastre de zi cu zi sau chiar fac parte din viața noastră normală. Tu ce visezi când te pui la somn?

Realitatea Live

Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
08 Aug. 2022, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
08 Aug. 2022, 22:57 // În Lume //  Ursu Ana

Compania energetică de stat ucraineană Energoatom transmite că forțele ruse au minat centrala nucleară ocupată Zaporojie. O postare de pe canalul oficial de Telegram al companiei l-a citat pe generalul rus Valeri Vasiliev declarând că rușii au minat centrala., scrie digi24.ro.

„După cum știți, am minat toate zonele importante din centrala nucleară Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, războinicii eliberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale”, ar fi declarat șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale forțelor armate ruse, potrivit siteului Meduza.

Energoatom a raportat sâmbătă că uzina Zaporojie a fost „grav avariată” de bombardamentele rusești. Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a declarat „extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică”.

Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporojie din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.

Luni, șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Primul referendum pentru alipirea la Rusia, anunțat de autoritățile numite de Moscova în Zaporojie

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă, informează AFP.

„Am semnat un ordin astfel încât Comisia electorală centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia”, a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare create în teritoriile acestei regiuni sudice, controlate de forţele ruse.

Zelenski, după atacurile de la centrala nucleară de la Zaporojie: „Dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul”

Președintele Ucrainei a declarat, după atacurile asupra centralei nucleare de la  Zaporojie, că dacă se va întâmpla ceva „ireparabil”, „nimeni un va opri vântul”. El a spus că a vorbit cu președintele Consiliului European despre această situație și a subliniat că nimeni nu se simte în siguranță când au loc astfel de amenințări teroriste.

„Am vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie.

Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare.

Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă.”

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, a declarat Antonio Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, au transmis duminică autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Potrivit acestora, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații. De asemenea, un muncitor de la centrala nucleară a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear.

Rușii pregătesc referendumuri în zonele ocupate

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti deţin acum zone mari de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au ridicat posibilitatea de a organiza referendumuri.

În discursul său video de duminică noapte, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.”Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru”, a spus el.

„Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”.

Oficialii ruşi şi ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuţii la scurt timp după ce forţele ruse au lansat invazia în februarie. S-au făcut însă puţine progrese şi nu au mai avut loc întâlniri de la sfârşitul lunii martie, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru încetarea contactelor.

Forţele ruse deţin cea mai mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, iar oficiali au sugerat că un referendum pentru aderarea Rusiei ar putea avea loc în următoarele săptămâni sau luni.

În Donbas, separatiştii ruşi au confiscat bucăţi de teritoriu în 2014, au organizat referendumuri pentru independenţă şi au proclamat republici populare în regiunile Lugansk şi Doneţk. Kremlinul a recunoscut republicile în ajunul invaziei din februarie.

Guvernatorul regiunii Lugansk, aflată aproape în întregime sub controlul Rusiei timp de câteva săptămâni, a sugerat în weekend că Rusia se pregăteşte pentru referendum în zonele nou cucerite şi oferă locuitorilor beneficii pentru a participa.

Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală