Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

VIDEO Moratoriul lui Ceban – mărul discordiei între consilieri la ședința CMC. „Urmează show”, spune Cojuhari

07 Oct. 2021, 11:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Oct. 2021, 11:28 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Moratoriul „instituit” de edilul Capitalei, Ion Ceban pe construcțiile din centrul istoric al Chișinăului a devenit mărul discordiei între consilierii municipali la ședința de astăzi a Consiliului municipal Chișinău, organizată după aproape două luni de pauză.

Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi, cu numărul 29, lucru care a trezit nemulțumirea mai multor consilieri și reprezentanți ai societății civile, prezenți la ședință.

„Vă rugăm să scoateti de pe ordinea de zi acest subiect. Chemăm consiliul să dea dovadă de maturitate, vădit ilegală. Este o ingerinta a Consiliului în activitatea Executivului. Primarul eliberează autorizatii si tot el e in drept să le revoce. Consiliul nu poate impune interdicții. Nu pot fi suspendate lucrările și autorizațiile, se atentează la drepturile unor persoane care nu sunt atrași în acest proces, vorbim de investitorii imobiliari. Aceștia ar putea cere de la CMC despăgubiri ulterior, pentru acei proprietari care vor avea de așteptat mai mult timp pentru a primi cheile de la locuințele lor. Avocatul Primăriei trebuie să cunoască acest lucru”, a declarat Ion Briceac.

Cu un discurs în fața consilierilor a ieșit ulterior membrul PAS, Roman Cojuhari, care este și raportorul acestui subiect. Acesta a acuzat socialiștii de mai multe ilegalități.

„Urmează show aici. Au fost impuse persoane să vină să vorbească aici. S-a vorbit despre moratoriu, însă nu pare a fi clar despre ce se discută. Se discută despre scoaterea din ordinea de zi a unui subiect, pentru a acoperi alte proiecte, a umbri, cpre exemplu nr. 28. Totul de fapt se întâmplă din cauza incompetenței unora. Pe lângă aceste show-uri, urmează să avem mult timp pierdut. Pe ordinea de zi sunt decizii care au fost un an, doi în urmă. E un shoe politic a primarului sau o inițiativă bună în folosul locuitorilor, vom vedea astăzi ce este”, a spus Roman Cojuhari.

Amintim că, într-o intervenție live pe Facebook, edilul Capitalei a anunțat că a instituit moratoriu în construcții până în data de 1 aprilie 2022. Mai exact, până la definitivarea planului urbanistic zonal.

Ceban susține că a luat această decizie după ce a văzut că în locul unui monument arhitectural de pe strada Dosoftei, intersecție cu strada Lazo ar urma să apară un bloc cu 13 etaje. Edilul susține că în trecut s-ar fi eliberat o autorizație pentru reabilitarea fațadei monumentului și nicidecum pentru dărămarea acestuia.

Ulterior, într-o conferință de presă, fostul consilier PAS din CMC, actual deputat, Vasile Grădinaru i-a recomandat lui Ceban să-și schimbe profesia și să nu mai manipuleze opinia publică, întrucât un proiect de decizie asemnător a fost supus votului în CMC încă în luna aprilie, iar socialiștii l-ar fi blocat intenționat.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală