Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

VIDEO Acuzații grave în adresa primarului general! Grădinaru: Ceban și socialiștii distrug orașul. Schimbă-ți profesia

07 Sept. 2021, 13:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Sept. 2021, 13:18 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Anunțul edilului Capitalei, Ion Ceban, precum că până în luna aprilie 2022 va fi instituit moratoriu pe construcțiile noi în zona istorică din Chișinău, l-a nemulțumit pe un fost consilier PAS, în prezent deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Într-un briefing de presă, Vasile Grădinaru i-a recomandat lui Ceban să-și schimbe profesia și să nu mai manipuleze opinia publică, întrucât un proiect de decizie asemnător a fost supus votului în CMC încă în luna aprilie, iar socialiștii l-ar fi blocat intenționat.

„Astăzi dimineață l-am văzut pe showmen-ul Ion Ceban, pe un șantier pe care făcea live în care povestea că el va cere autorităților centrale să ia măsuri, să modifice legislația, astfel încât să nu aibă loc aceste construcții ilegale. De asemenea, tot el ne povestea că va cere Consiliului Municipal Chișinău moratoriu pe construcțiile din nucleul istoric. Vreau să-l întreb pe domnul primar: Domnule primar, până acum unde ai fost? Unde erați în momentul în care eu cu colegii mei am elaborat împreună cu societatea civilă un proiecte de decizie pentru aplicarea moratorului în construcții pe nucleul istoric? Dvs. împreună cu consilierii socialiști ați blocat acest lucru, acest document în câteva rânduri”, a declarat deputatul PAS.

Mai mult, Grădinaru susține că primarul general al Capitalei, de comun cu consilierii socialiștii se fac vinovați de dezmățul din domeniul construcțiilor în Chișinău.

„De ce ați elaborat și votat acea decizie criminală, prin care ați permis construcțiile în nucleul istoric? Decizie care a pus bazele distrugerii nucleului istoric. Aceste întrebări o să rămână retorice, pentru că domnul Ceban știe să facă live-uri și atât. În loc să facă regulă în oraș, el face live-uri. Domnule primar cred că ai încurcat profesia”, a conchis Grădinaru.

Deputatul a anunțat că a înregistrat, în acest sens, astăzi un proiect de lege la secretariatul Parlamentului prin care se vrea modificarea codului administrativ.

Proiectul de lege prevede includerea și înăsprirea pedepsele penale pentru următoarele acțiuni: ocuparea ilegală a terenului public; eliberarea de acte permisive ilegale; elaborarea, avizarea sau aprobarea proiectelor în construcții, ce încalcă normativele în domeniu; distrugerea sau deteriorarea monumentelor istorice.

Amintim că, într-o intervenție live pe Facebook, edilul Capitalei a anunțat că a instituit moratoriu în construcții până în data de 1 aprilie 2022. Mai exact, până la definitivarea planului urbanistic zonal.

Ceban susține că a luat această decizie după ce a văzut că în locul unui monument arhitectural de pe strada Dosoftei, intersecție cu strada Lazo ar urma să apară un bloc cu 13 etaje.

Edilul susține că în trecut s-ar fi eliberat o autorizație pentru reabilitarea fațadei monumentului și nicidecum pentru dărămarea acestuia.

La final, Ion Ceban a anunțat că solicită o întrevedere cu ministrul Culturii, Sergiu Prodan pentru a discuta despre centrul istoric al Chișinăului, dar și despre acțiunile de mai departe pentru a apăra patrimoniul național.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 11:51 // Societate //  Valentina Buză

A denunțat „furtul” propriei mașini, iar acum riscă pedeapsă penală. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, la data de 8 octombrie a sesizat poliția comunicând că pe parcursul nopții i-a fost răpit automobilul de model „Toyota Prius”,  ce era parcat în curtea blocului de locuit amplasat pe bd. Traian.

Mai mult, el a declarat că prejudiciul cauzat constituie 200 000 lei. Urmare a măsurilor speciale de investigație, a fost depistat „făptașul”.

„În cadrul acțiunilor desfășurate de către forțele de ordine și analizării imaginilor video ridicate de pe camerele de supraveghere s-a constatat că mijlocul de transport a fost luat de la locul parcării chiar de către bărbat. Ulterior, fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina”.

Individul a declarat că a mers în ospeție, după care a uitat unde a parcat automobilul.

În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru „Denunţarea falsă sau plîngerea falsă”, care conform legislației se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

„Poliția face apel către cetățeni, să nu recurgă la așa gesturi și să ducă organele de drept în eroare, deoarece acțiunile date se pedepsesc penal”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie