Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

VIDEO Noi detalii despre captura record de heroină! Cinci persoane reținute, iar capul grupării este de origine turcă

23 Iun. 2021, 10:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Iun. 2021, 10:12 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Comunicatul integral de la PCCOCS: La solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a trei femei din Moldova și a doi bărbați din Turcia pentru implicare într-o schemă de introducere în țară a peste 200 kg de droguri din Iran.

Inițial, a fost reținut un număr de șapte persoane, dintre care două care se aflau în aceeași unitate de transport cu unul din învinuiți, au fost eliberate pentru motivul că nu ar avea tangență cu activitatea învinuiților. Procurorii le-au formulat celor cinci învinuirea de comiterea infracțiunii de contrabandă și circulație ilegală a drogurilor. Potrivit legii penale, astfel de infracțiuni se pedepsesc cu închisoare pentru un termen de până la 15 ani.

Investigație comună cu autoritățile din Ucraina

Drogurile tranzitau Ucraina și Moldova, pentru a fi livrate în spațiul Uniunii Europene. Prin urmare, un cerc restrâns de persoane –procurori PCCOCS, ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații și un angajat al Serviciului Vamal – au cooperat cu autoritățile ucrainene pentru demascarea acestei scheme, cu începere din luna decembrie 2020.

La o anumită etapă a investigațiilor, între membrii grupului de urmărire penală din Moldova și din Ucraina, a fost încheiat un acord de formare a echipei comune de investigații. Cu eforturi comune, a devenit posibilă identificarea mijloacelor de transport cu care au fost transportate drogurile pe teritoriul Rusiei și Ucrainei, cu depozitarea în Republica Moldova.

Schema de operare a rețelei de traficanți

Figurantul principal în schema investigată este de origine turcă. Acesta acționa prudent și preponderent independent, iar în cazurile în care apela la asistență, aceasta era de durată scurtă, iar comunicarea cu complicii avea loc exclusiv în limba turcă. Prin urmare, în procesul de investigație a fost și este necesară implicarea altor specialiști decât cei ai organului de urmărire penală.

Învinuitul își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce și-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanțe narcotice.

Astfel, învinuitul includea în încărcătura transportată anumite cantități de droguri, păstrându-le în depozite, pe care le schimba frecvent. Drogurile au fost depozitate și la domiciliul închiriat în Republica Moldova de către figurantul principal.

Următoarea etapă a operațiunii de documentare a traficului de droguri consta în stabilirea traseului complet al circulației drogurilor spre spațiul UE. Însă, în ultimul moment, învinuiții dorind să schimbe locul de depozitare a drogurilor, au luat calea spre regiunea din stânga Nistrului. Așa cum acest teritoriu nu este de facto controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, oamenii legii au declanșat operațiunea de capturare a drogurilor și au reținut suspecții.

Întru asigurarea securității și integrității capturii, a fost solicitat aportul SIS și al BPDS „Fulger” a MAI.

Expertizarea criminalistică a drogurilor este în desfășurare

Actualmente, are loc expertizarea dactiloscopică a ambalajelor drogurilor, precum și expertiza chimică, în scopul identificării cu exactitate a componentelor substanței solide ridicate. De asemenea, experții urmează să dea răspuns la întrebările procurorilor PCCOCS privind cantitatea exactă, calitatea și originea acesteia. Ulterior, va deveni posibilă și estimarea costului capturii pe piața neagră.

Este de menționat faptul că volumul imens de acțiuni de urmărire penală relevante documentării și investigării acestui dosar a avut la bază deschiderea judecătorilor de instrucție ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au autorizat măsurile speciale de investigații, dictate de situație și înaintate de procurorii PCCOCS spre aprobare. De asemenea, la faza examinării și supunerii spre expertizare a probelor, au fost invitați și ofițeri de investigație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor complicilor și individualizarea acțiunilor fiecărui figurant, inclusiv a celor care au stat în spatele schemei, la nivel de organizare și asigurare a livrării contrabandei în Moldova, precum și identificarea potențialilor recepționari.

UPDATE 10:40: În momentul descinderilor, captura se afla într-un depozit din Chișinău, dar fost schimbată locația de câteva ori. Niciun suspect nu-și recunoaște vina, unii sunt în șoc după descinderi, a declarat Caracuian.

Știrea inițială

Noi detalii de la PCCOCS despre captura record de heroină reținută acum câteva zile de forțele de ordine. Procurorii au anunțat că inițial au fost reținute șapte persoane, însă ulterior, doi au fost eliberați întrucât s-a demonstrat că nu aveau vreo tangență cu acest caz.

Pentru alți cinci indivizi a fost aplicată măsura preventivă de 30 de zile. Trei dintre aceștia sunt moldoveni cu vârstele cuprinse între 35-45 de ani. Potrivit PCCOCS, marfa urma să ajungă în Uniunea Europeană.

„Activitatea a fost monitorizată din decembrie 2020, în rezultatul unei comunicări cu colegii din Ucraina. Au fost identificate mijoacele de transport cu care au fost introduse în țară drogurile. Figurantul principal de origine turcă avea o activitatea comercială în Moldova, iar după câteva importuri legale în țară, acesta a început să aducă droguri. Marfa e din import din Iran”, a declarat Ion Caracuian, șeful PCCOCS.

Cantitatea și calitatea drogurilor reținute va fi analizată de experți. Au fost aproape 1 100 de brichete, a mai declarat Caracuian.

Vehiculul cu droguri era parcat într-un depozit, iar cele aproximativ 230 de kilograme de substanțe interzise era camuflate în cărămizi. Vehiculele erau luate în chirie de către capul grupării criminale. Infractorii au încercat să schimbe drogurile din Chișinău în regiunea transnistreană, însă au intervenit polițiștii și procurorii, a declarat Stoian.

„Drogurile sunt în posesia experților, cu asigurarea pazei. Doar după emiterea unei sentințe, substanțele pot fi nimicite, cu efectuarea fotografiilor, filmulețelor”, a mai adăugat Caracuian.

 

Amintim că anterior, Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauzelor Speciale a realizat o operațiune de captură record de heroină depistată pe teritoriul Republicii Moldova.

Anunțul a fost făcut de Poliția Națională, fără a indica de ce cantitate este vorba, cine ar fi implicat în schema dată, precizând că, oamenii legii vor reveni mai târziu cu detalii asupra cazului, pentru a nu prejudicia mersul anchetei.

Gruparea criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere, cu implicarea Inspectoratului Național de Investigații, Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauzelor Speciale și Serviciul Vamal.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 17:24 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În Rusia este a treia zi de alegeri parlamentare, dar și ultima. Un prilej pentru locuitorii celei mai întinse țări de pe glob, dar și pentru străini, să vadă cât de diversă este Rusia.

Dacă la Moscova și în alte mari orașe sunt cozi uriașe la vot, în regiunile izolate, slab populate, unde urna mobilă vine cu autobuzul, oficialii locali au făcut tot posibilul să-i atragă pe oameni la vot. Muzica și dansul sunt elementele folosite pentru a face dezirabil drumul la secția de vot.

Într-un sat din regiunea Tula, numit Nenașev, urna mobilă a ajuns sâmbătă la locuitorii care culegeau cartofi pe câmp.

Rusia alege în aceste zile un nou parlament, mai exact 450 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus).Votul se desfășoară pe durata a trei zile: primele secții de votare s-au deschis încă de vineri în Extremul Orient rus.

Concomitent, au loc și alegeri locale și regionale într-un scrutin a cărui singură necunoscută o reprezintă doar diferența cu care partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin va câștiga aceste alegeri față de restul partidelor dintr-o opoziție deja slăbită și dezbinată.

Susținătorii opozantului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, au ajuns să ceară cetățenilor ruși să voteze mai degrabă candidații comuniști pentru a împiedica accederea în parlament a cât mai multor candidați pro-Putin.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române