Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Decizia de ieri a CSJ, văzută cu ochi buni de Avocatul Poporului privind deschiderea secțiilor de votare din diasporă

23 Iun. 2021, 10:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Iun. 2021, 10:15 // Actualitate //  Petru Beregoi

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, salută decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), adoptată ieri, 22 iunie, prin care a menținut hotărârea din 17 iunie curent a Curții de Apel Chișinău, prin care s-a anulat anexa decizie Comisiei Electorale Centrale (CEC), privind deschiderea unui număr de 146 de secții de votare peste hotare, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a dispus examinarea propunerii Ministerului de Externe de către CEC privind deschiderea a cel puțin 190 de secții de votare pentru diasporă.

Ombudsmanul consideră că prin implementarea deciziei în cauză va fi asigurat dreptul la vot a tuturor cetățenilor, în special celor care se află în afara țării și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental.

Maia Bănărescu a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare în care și-a reiterat argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău. În notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului a menționat că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot.

Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot. Astfel, în Raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova în 2020, Ombudsmanul a recomandat mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Precizăm că, ieri, CSJ a respins recursul CEC privind decizia Curții de Apel Chișinău prin care magistrații au dispus ca membrii Comisiei să țină cont de recomandările Ministerului de Externe și de numărul mare a cetățenilor din diasporă, care s-au înregistrat prealabil. Respectiv CEC ar urma să examineze posibilitatea de a deschide peste hotare cel puțin 190 de secții de votare și 146 așa cum a decis CEC.

Astăzi, la ora 11:00, reprezentanții CEC și ai Ministerului de Externe se vor întruni într-o ședință pentru a examina posibilitățile stipulate de instanțele de judecată.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Aug. 2021, 12:02 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Având în vedere neprezentarea inculpatului Veaceslav Platon la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat astăzi magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive.

Solicitarea procurorului este bazată pe informațiile prezentate de Poliția de Frontieră, care confirmă faptul lipsei inculpatului de pe teritoriul țării.

Examinarea demersului procurorului este fixată pentru astăzi, 2 august 2021, ora 16:00 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Menționăm că, în dimineața zilei de astăzi urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate