Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

VIDEO Peste 2 000 de arme, transformate într-o bucată de metal, cu sprijinul UE și PNUD. Detalii de la IGP

25 Nov. 2021, 12:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Nov. 2021, 12:00 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

GALERIE FOTO Arme de foc, scoase din circuitul civil, distruse de IGP. Au fost topite într-un cuptor imens

2 119 de arme, 50 000 de gloanțe și 142 accesorii și componente pentru arme, scoase din circuitul civil, au fost distruse de reprezentanții Inspectoratului General al Poliției. Mai exact, armele au fost topite, la temperaturi mari, la o uzină din Capitală, cu sprijinul Uniunii Europene și al PNUD. Scoaterea acestor arme din circuitul civil contribuie la o securitatea sporită pentru oameni.

Potrivit IGP, armele au fost adunate de polițiști timp de doi ani. În mare parte, obiectele au fost confiscate de la cei care le dețineau ilegal sau au fost predate benevol pentru că sunt prea vechi.

„Suntem conștienți că fenomenul traficului ilicit de arme, la nivel regional, dar și global este în permanentă creștere. Republica Moldova s-a angajat ferm în asigurarea unui management eficient al armelor de calibru mic și armamentului ușor. Prin urmare, exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea ameninţării proliferării acestora, astfel încât fiecare cetățean să se simtă mai protejat. Armele pe care le vedeți aici au fost scoase din circuitul civil, sunt acele arme confecționate artizanal sau predate benevol de cetățenii Republicii Moldova. Costul evenimentului de astăzi este asigurat de partenerii noștri și este de circa 10 000 de euro. Prin acțiunea de astăzi vrem să sensibilizăm societatea despre riscul la care se supun oamenii când dețin ilegal arme și nu doar. Mulțumesc partenerilor pentru efortul depus”, a declarat șeful adjunct al IGP, Alexandru Bejan.

În perioada anilor 2005 – 2019, în Republica Moldova au fost distruse prin topire 16 235 arme de foc, cu suportul financiar şi activitatea de monitorizare a Guvernului Elveţiei şi Norvegiei, Uniunii Europene, Centrului de Control a Armelor de Calibru Mic şi Armamentului Uşor din Europa de Sud-Est (SEESAC), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Misiunii OSCE în Moldova.

„Acest eveniment se înscrie în parteneriatul de lungă durată dintre Republica Moldova, PNUD, SEESAC și UE privind controlul asupra circulației armelor de calibru mic și a armamentului ușor. În ultimul deceniu, PNUD a oferit sprijin autorităților naționale pentru a distruge armele de calibru mic și armamentul ușor confiscate sau predate benevol și suntem pregătiți să oferim în continuare suportul necesar. Evenimentul de azi contribuie la realizarea unui control eficient al armelor prin reducerea surplusului acestora, creând astfel condiții pentru o societate mai sigură și mai prosperă”, a menționat Andrea Cuzyova, reprezentantă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Scoaterea din circuitul civil a armelor se înscrie în obiectivul 16 al Agendei 2030, promovarea societăților pașnice, juste și incluzive.

„Prin această inițiativă, susținem eforturile autorităților naționale de a avansa în continuare în domeniul controlului armelor de calibru mic și armamentului ușor. În conformitate cu agenda de reformă a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova și cu sprijinul Uniunii Europene și SEESAC, această acțiune reprezintă o contribuție suplimentară la securitate și la lupta împotriva crimei organizate. Aceasta este o prioritate-cheie pentru cooperarea dintre UE și Republica Moldova, în beneficiul cetățenilor săi”, a declarat Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Reprezentanții IGP au precizat că aceste arme nu pot fi utilizate de angajații MAI întricât unele nu sunt funcționale, altele prezintă defecțiuni, dar și pentru că sunt cu destinație civilă. De asemenea, cea mai scumpă armă care a fost distrusă în cadrul evenimentului a fost estimată la 500 de euro.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:18 // Actualitate //  Maria Timofti

Comisia Electorală Centrală anunță despre prezența la vot în cele 5 localități din țară unde are loc al II-lea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar.

Prin urmare, în satul Opaci, raionul Căușeni au votat  357 de cetățeni iar în comuna Hârtop, raionul Cimișlia – 313 oameni și-au exprimat dreptul la vot. De asemenea, în orașul Cupcini, raionul Edineț au votat 925 de oameni, în satul Bălceana, raionul Hâncești – 215, iar în comuna Cneazevca, raionul Leova – 142 de alegători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală