Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

(VIDEO) SpaceX face istorie din nou: Primii astronauți amatori au ajuns pe orbită. Călătoria – achitată de un miliardar

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:28
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
28 Oct. 2021, 15:28 // Life //  Elena Putregai

TV9, un nou post de divertisment, ar urma să apară pe micile ecrane din Republica Moldova. Consiliul Audiovizualului (CA) a acordat licența de emisie pe un termen de 9 ani companiei Media Platform, proprietara viitorului canal TV, scrie Media-azi.md.

„Bună ziua, stimați colegi”, și-a început discursul reprezentantul postului la adresa membrilor CA, în cadrul ședinței din 28 octombrie curent. „Prezentați-vă, vă rog frumos, dumneavoastră nu sunteți colegul nostru”, a fost replica președintei CA, Ala Ursu-Antoci.

Reprezentantul televiziunii, jurnalistul Dumitru Buimistru de la Exclusiv TV (TNT), a continuat cu precizări potrivit cărora televiziunea va avea un conținut „distractiv” și va asigura volumul necesar de produs autohton.

„Mai mult de 10 ani lucrez în domeniul de creare a emisiunilor distractive la TV. Adică am o experiență mare, luând în calcul că fac asta în Republica Moldova, unde această piață media nu este atât de dezvoltată precum în alte țări – Ucraina, Rusia, SUA”, a spus Dumitru Buimistru.

Jurnalistul a explicat că echipa sa ar urma să se concentreze pe crearea conținutului distractiv „pentru că acesta este acel conținut care lipsește în grila televiziunilor din țara noastră, unde în mare parte se ocupă de informare, analiză – ceea ce poate fi foarte greu de făcut  imparțial”. „Iar în privința contentului distractiv, în acest sens se poate de făcut mult mai ușor și oamenii au obosit de politică”, a completat Dumitru Buimistru.

Membra CA Larisa Manole s-a interesat de formatul emisiunii care presupune prezentarea știrilor cu comentariile moderatorilor. Jurnalistul a răspuns că moderatorul va comenta într-un mod umoristic unele evenimente pe care le va selecta redacția. „Ele nu se poziționează ca știri serioase, unde vom spune că, iată, autoritățile au făcut așa și așa. Este un show umoristic”, a explicat Buimistru, care s-a prezentat și drept redactor-șef al televiziunii.

Tot ea s-a interesat și de o altă emisiune planificată – Pamflet – care „presupune imitația satirică a unei persoane”. Reprezentantul TV9 a precizat că autorul emisiunii va parodia politicieni și artiști. „Pe diferiți politicieni sau doar pe unii?”, a întrebat Manole. „Sigur că pe diferiți”, a răspuns Buimistru.

El nu a putut răspunde la întrebarea cu privire la fezabilitatea proiectului, menționând că de aceste aspecte se ocupă administratoarea, Svetlana Caraseni.

Membrii CA au votat în unanimitate pentru acordarea licenței postului de televiziune TV9.

Compania Media Platform a fost fondată pe 23 aprilie 2021, de către Svetlana Caraseni. Ea figurează și în calitate de administratoare a casei de vânzări Exclusiv Sales House, fondată de P.P. Exclusiv Media, care aparține deputatului socialist Corneliu Furculiță. Ultima deține posturile de televiziune NTV Moldova și Exclusiv TV (retransmite conținutul TNT din Rusia).

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău