Curs valutar
 • EUR
  20.7443
  1.0817%
 • USD
  18.8576
  0.1013%
 • RUB
  0.2688
  0%
 • RON
  4.2350
  1.3719%
 • UAH
  0.5108
  0.137%

VIDEO Violonista Conunova NU are autorizație pentru Guadagnini. Noile indicii care au pus pe gânduri autoritățile

10 Dec. 2021, 13:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Dec. 2021, 13:33 // Societate //  Realitatea.md

După ce violonista Alexandra Conunova a lansat petiția #freeguadagnini, îndemnând autoritățile să înceteze „abuzul”, procurorii de caz din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii de urmărire penală de la Serviciul Vamal (SV), s-au văzut nevoiți să iasă vineri, 10 decembrie curent, cu un briefing de presă pentru a clarifica situația legată de vioara Stradivarius ridicată de la artistă pe Aeroportul Internațional Chișinău. În fața jurnaliștilor au ieșit Artur Furtuna, ofițer de urmărire penală la SV și procurorul PCCOCS Sergiu Petrușca.

Ofițerul de urmărire penală de la SV, Artur Furtuna, a amintit că, pe data de 22 octombrie curent, pe aeroportul din capitală, în cadrul controlului vamal al pasagerilor cursei Chișinău-Moscova, a fost depistată o vioară nedeclarată, asupra căreia existau suspiciuni că reprezintă un obiect cu valoare culturală.

„Au fost prezentate două certificate datate cu 20.10.2021 și emise de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care era indicat că instrumentul muzical a fost creat de către Giovanni Battista Guadagnini și că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”. În interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii viorii, ce depășește suma de 2 milioane euro”.

Potrivit prevederilor articolului 9 alin. (3) din Legea 1569/2002, persoanele fizice nu au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova valori culturale. Pe de altă parte, alte valori din domeniul artei, literaturii, ştiinţei, culturii şi religiei pot fi scoase de pe teritoriul ţării cu condiția prezentării autorizaţiei eliberate de Ministerul Culturii, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.

„Persoana nu deținea o asemenea autorizație la data depistării viorii, iar Ministerul Culturii, conform răspunsului oficial oferit Serviciului Vamal, a comunicat că până în data de 22 octombrie, nu a eliberat o asemenea autorizație. Prin urmare, faptele descrise au stat la baza pornirii urmăririi penale pentru tentativă de contrabandă cu valori culturale, prin nedeclararea bunului”.

Vioara a fost ridicată, fiind asigurată păstrarea acesteia în condiții de maximă securitate de către Serviciul Vamal. Este ferită de umiditate și razele solare.

În continuare a luat cuvânt procurorul PCCOCS Sergiu Petrușca, care a dezvăluit niște detalii noi, cum ar fi că, la trei zile de la ridicarea instrumentului, violonista Alexandra Conunova care nu l-a declarat în vamă, s-a adresat unui alt expert acreditat de Ministerul Culturii, care i-a eliberat un certificat cu mențiunea contradictorie celui prezentat la data de 22 octombrie 2021 privind valoarea de patrimoniu.

Expertul a eliberat actul de expertiză fără a avea vioara în față, cu indicarea caracteristicilor viorii și valorii ei. Ulterior, pasagerul a anexat actul la cererea sa depusă la Ministerul Culturii, care a eliberat un certificat contrar prevederilor legale, în sensul legii menționate mai sus. A prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, contractul de împrumut al unei viori. Acesta, însă, era fără data de întocmire a lui. Toate în cumul, au dat temei rezonabil organului de urmărire penală de a solicita, prin intermediul Interpol, informații despre statul de apartenență al acestei viori și dacă aceasta nu figurează ca fiind sustrasă. În acest scop, vioara a fost examinată (și nu expertizată) de către un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol”.

Între timp, au parvenit informații de la două state membre Interpol, cu privire la trei cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare. Pe unul din ele, s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în Republica Moldova, necesare pentru verificarea lor de statul solicitant.

Pentru stabilirea faptului necesității declarării instrumentului de acest tip, suplimentar au fost interpelate autoritățile vamale ale statului din care pasagerul a sosit la Chișinău. Acestea au comunicat că instrumentul muzical nu a fost declarat, deși persoana avea obligația să o facă.

Este de menționat că autoritățile elvețiene nu au prezentat răspunsurile în timp util pentru obținerea documentelor de origine a viorii reținute, deși persoana vizată făcea trimitere la faptul că proprietarul viorii este cetățean al acelui stat. Procuratura a luat legătură telefonică cu cetățeanul elvețian indicat în contract, care abia la 2 decembrie 2021 a expediat copia actelor solicitate. Până la moment, confirmarea autenticității copiilor acestor acte nu a fost prezentată, după cum a fost solicitat.

Totodată, organul de urmărire penală a dispus efectuarea expertizei judiciare complexe, cu atragerea unui specialist internațional din domeniu. Aceasta a fost determinată de necesitatea stabilirii autenticității viorii, anului fabricării, autorului manoperei, costului ei și dacă aceasta reprezintă o valoare culturală.

„Așa cum documentele nu au fost prezentate oficial, în forma lor autentică, examinarea lor de către Comisia de Experți este necesară pentru a stabili dacă corespund acestei viori. Una din discordanțele acestei spețe a constat în informația prezentată în rapoartele de examinare făcute de experții naționali, unde vioara a fost datată cu anul 1735, cu toate că în actele prezentate de către persoană, anul fabricării viorii era 1775-1785. Acest fapt a determinat necesitatea întreprinderii mai multor acțiuni, în vederea stabilirii circumstanțelor cauzei. Este de menționat că în rezultatul expertizei făcute la solicitarea organelor de drept, din constatările prealabile s-a stabilit că, totuși, aceasta a fost fabricată în perioada 1775-1785”.

Concluzia experților privind pertinența documentelor solicitate ar servi drept temei de stabilire a statului de origine și demararea procedurii de returnare a viorii, în sensul prevederilor Convenției de la Paris. Rezultatul expertizării este necesar și pentru stabilirea obiectivă a circumstanțelor faptei. Reprezentanții ieșiți în briefing-ul de presă au asigurat părțile și societatea despre faptul că, pe parcursul investigațiilor, organul de urmărire penală este garantul respectării drepturilor și libertăților omului.

Briefing-ul de presă a fost transmis de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV.

La acest subiect:

O violonistă celebră din Moldova ar putea fi cercetată penal pentru propria vioară! Vameșii, acuzați de eroare

Procurorii PCCOCS susțin că vioara Stradivarius nu ar fi fost declarată. Ce statut are violonista celebră din Moldova?

Serviciul Vamal regretă cazul de la Aeroport. Precizările instituției în contextul scandalului cu vioara Stradivarius

Scandalul cu vioara Stradivarius. Alexandra Conunova REACȚIONEAZĂ pe Facebook: Sunt profund mișcată de valul de sprijin

„Subiectul este de natură sensibilă”. PCCOCS: Vioara Alexandrei Conunova, supusă unei expertize internaționale

Realitatea Live

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
03 Feb. 2023, 09:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
03 Feb. 2023, 09:55 // În Lume //  Victoria Laur

Un balon misterios planează deasupra cerului în SUA și alimentează suspiciunile Pentagonului. Autoritățile sunt gata să îl doboare, bănuind că ar fi vorba despre acțiuni de spionaj.

Obiectul a traversat teritoriul Statelor Unite acum câteva zile, pe la nordul țării. Se cunoaște că pentru oamenii de la sol el nu reprezintă amenințare și nici nu este periculos pentru avioane, dar responsabilii militari îi recomandă lui Joe Biden să îl doboare, pentru ca bucăți ale construcției să nu cadă întâmplător peste oameni.

„Suntem încrezători că acest balon de supraveghere la altitudine mare aparține Chinei. Semne ale acestei activități au fost observate în ultimii ani”, spun responsabilii americani din domeniul militar, sub protecția anonimatului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pentagonul ia măsuri pentru ca, dacă suspiciunile privind spionajul se adeveresc, să nu fie colectate informații sensibile. Balonul este monitorizat, chiar dacă sateliții lui Xi Jinping pot colecta informații mai relevante decât cele care vor fi obținute prin intermediul lui.

Guvernul SUA a comunicat, prin intermediul ambasadei Chinei de la Washington, cu autoritățile de la Beijing subiectul. Confor Libertatea, cu referire la CNN, secretarul american de stat, Anthony Blinken, urmează să ajungă la Beijing în următoarele zile.  Oficial, se vor reitera subiectele discutate anul trecut la întrevederea Joe Biden – Xi Jinping.

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală