Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Vladimir Zelenski a fost invitat de Joe Biden să viziteze Casa Albă. Congresmanii nu sunt de acord cu data stabilită

22 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Iul. 2021, 12:04 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele SUA, Joe Biden, l-a invitat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski să viziteze Casa Albă, pe 30 august. Casa Albă a subliniat că vizita șefului statului ucrainean va confirma sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei pe fondul agresiunii continue a Rusiei în Donbas și Crimeea. 

Reuniunea președinților vorbește, de asemenea, despre o strânsă cooperare între cele două state în domeniul securității energetice și despre sprijinul Washingtonului pentru eforturile lui Zelenski de a combate corupția și de a pune în aplicare reforme bazate pe valori democratice.

Reacția lui Zelensky la invitația lui Biden

Președintele Vladimir Zelenski, ca răspuns la o invitație din partea Casei Albe, a spus că așteaptă o întâlnire semnificativă și fructuoasă cu Biden.

„Vom continua să discutăm aspecte importante ale parteneriatului strategic dintre Ucraina și Statele Unite – pacea la Donbass, revenirea Crimeii, securitatea Ucrainei, energia ca provocare pentru securitate, dezvoltarea economică și sprijinul pentru reforme”, a scris Zelenski a scris pe pagina sa de Twitter. 

La rândul său, Biroul președintelui a declarat că propunerea Casei Albe de a organiza vizita lui Zelenski pe 30 august este un pas important către punerea în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns în timpul conversației telefonice din iunie între liderii Ucrainei și SUA.

„În agenda discuțiilor se regăsesc, în primul rând, subiectele de securitate: contracararea agresiunii prelungite a Federației Ruse împotriva Ucrainei, deteriorarea situației din regiunea Mării Negre și Donbass, dezocuparea Crimeei, consolidarea securității energetice a statului nostru și a Europei în ansamblu, cooperarea militară și de apărare între Ucraina și Statele Unite vor continua să discute despre proiectul Nord Stream 2 ca o provocare de securitate pentru țara noastră și pentru regiune”, se arată în comunicat. 

Totodată, Zelenski a adăugat că se așteaptă de la vizită să ajungă la acorduri privind aprofundarea parteneriatului strategic între Ucraina și Statele Unite în toate domeniile prioritare și să convină asupra unui pachet de proiecte și inițiative comune în domeniile securității și apărării, comerțului, investițiilor, energiei, climatului, agricultură, infrastructură și transformare digitală. 

Pe de altă parte, congresmanii au apelat la administrația președintelui SUA, Joe Biden, cu un apel pentru a schimba data vizitei șefului ucrainean Vladimir Zelenski la Washington.

În perioada 7 august – 20 septembrie, Congresul se va afla în vacanță, ceea ce face dificilă programarea întâlnirilor cu congresmanii și senatorii.

„Nu-mi place deloc această dată. Am trimis scrisori președintelui Joe Biden, solicitând schimbarea acestei date – astfel încât membrii Congresului să fie în același timp aici la Washington. Sper că președintele va lua în considerare. Știu că este foarte ocupat – acesta este primul an de administrație, dar schimbarea datei nu este atât de dificilă și ne permite să purtăm un dialog adecvat cu președintele ucrainean”, a declarat congresistul Marcy Kaptur, co-președinte al Grupului de sprijin al Congresului din Ucraina.

Întâlnirea dintre omologii Zelenski și Biden:

Pe 7 iunie, a avut loc o conversație telefonică între Zelenski și Biden. În timpul conversației, Biden l-a invitat ​​pe Zelenski să viziteze Statele Unite în această vară.

Pe 12 iulie, ministrul de externe Dmytro Kuleba a precizat că Zelenski va vizita Washingtonul pentru o întâlnire cu Biden la sfârșitul lunii iulie.

În cadrul viitoarei reuniuni, președintele Ucrainei intenționează să ridice problema acordării Ucrainei unui MAP NATO, sprijinind economia și situația din Donbass.

Ulterior, mass-media a raportat că Washingtonul propunea amânarea întâlnirii președintelui american Joe Biden și a șefului ucrainean în august în loc de iulie.

Recent, responsabilul afacerilor din Ucraina, George Kent, a declarat că Zelenski și Biden se vor întâlni în această vară, dar data exactă este încă necunoscută.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 18:42 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat deciziile care au fost luate în ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. Totodată, în cadrul ședinței CSS a fost examinată situaţia privind securitatea energetică a țării. 

Astfel, Maia Sandu susține că una dintre decizii constă în a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

O altă hotărâre este de a impune măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.

De asemenea, potrivit președintei Republicii Moldova, a treia decizie este să se ieie măsuri pentru ca furnizorii de căldură și energie electrică să fie asigurați cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice. 

O altă decizie presupune să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurei pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a anunțat că ar fi purtat mai multe discuții telefonice cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, în contextul crizei de gaze naturale cu care se confruntă țara noastră.

VIDEO Maia Sandu anunță că a discutat de mai multe ori cu Dmitri Kozak în contextul crizei gazelor naturale

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău