Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Vrabia mălai visează! Igor Dodon susține că este gata să fie prim-ministru, însă are și condiționalități

16 Mart. 2021, 21:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 21:55 // Politica //  Realitatea.md

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, este dispus să fie înaintat la funcția de prim-ministru, dar condiționează acest lucru. Potrivit lui Dodon, înaintarea sa ar avea loc doar după desfășurarea alegerilor anticipate și instaurarea unui Guvern cu puteri depline. Afirmații în acest sens au fost făcute de către politician în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la postul NTV.

„În această conjunctură, eu nu mi-aș dori să fie înaintat și susținut un prim-ministru. Un Guvern interimar nu poate declanșa un lock-down și nu poate veni în Parlament să ceară „stare de urgență” pentru că nu are funcții depline. Dar după alegerile anticipate, vom decide pe cine să înaintăm. Dacă colegii vor decide ca eu să fiu înaintat, eu voi merge. Dar vom decide acest lucru în cadrul fracțiunii”, a menționat Dodon.

De asemenea, el afirmă că în următoarele ședințe de Legislativ majoritatea parlamentară ar putea veni cu un alt pretendent la șefia Executivului. Asta după ce candidata PSRM, Mariana Durleșteanu, și-a anunțat retragerea din această postură, motivând indignarea față de jocurile politice ale partidelor parlamentare.

Potrivit liderului socialist, decretul semnat astăzi de către președinta Maia Sandu ar avea probleme de constituționalitate, pentru că nu ar fi fost respectată norma juridică de consultare prealabilă a fracțiunilor parlamentare în privința candidaturii lui Igor Grosu.

Amintim, că astăzi președinta Maia Sandu a purtat discuții cu fracțiunile parlamentare. Ulterior, a fost desemnat la funcția de prim-ministru – Igor Grosu, președinte interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române