Curs valutar
 • EUR
  20.0308
  -0.4109%
 • USD
  17.7146
  -0.127%
 • RUB
  0.2408
  0.1661%
 • RON
  4.0470
  -0.4225%
 • UAH
  0.6489
  -0.3236%

5 soluții pentru a face față mai ușor temperaturilor ridicate

17 Iul. 2021, 17:50
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Iul. 2021, 17:50 // Life //  Tatiana Rusnac

Temperaturile ridicate din ultimele zile ne pun la încercare și potrivit meteorologilor, cel puțin în sudul și estul țării, unde este cod galben, perioada de caniculă încă nu s-a încheiat. Temperaturile maxime vor ajunge, la umbră, la 35 – 37 de grade, transmite digi24.ro.

În zilele de caniculă, aerul condiționat pare să fie cel mai căutat prieten al omului. Ce facem însă dacă nu avem aer condiționat sau suntem sensibili la el? Există câteva „trucuri” prin care ne putem răcori fără să apelăm la aerul condiționat.

Hidratare, hidratare, hidratare

Cea mai la îndemnână soluție pentru a trece mai ușor peste temperaturile foarte ridicate din acest zile este să vă hidratați în mod constant, adică să beți foarte multă apă. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului. Chiar dacă nu simțiți neapărat nevoia să beți apă, este indicat să aveți mereu la dumneavoastră o sticlă cu apă din care să tot beți. Cu atât mai mult dacă plănuiți să stați în soare.

Metoda egipteană pentru nopțile foarte călduroase

Egiptenilor li s-a atribuit următoarea metodă de răcorire pe timpul nopții: udați un cearceaf cu apă rece și apoi stoarceți-l în așa fel încât să nu curgă apă din el. Pe urmă puteți folosi cearceaful respectiv în loc de „plapumă”.

De asemenea, puteți să vă înfășurați o eșarfă umedă în jurul gâtului sau al încheieturilor pe timpul nopții.

Lifehacker mai recomandă să puneți în congelator sau în frigider un cearceaf cu câteva ore înainte de culcare, pe care apoi să îl scoateți și să îl întindeți pe pat.

Mai mult, vara este de preferat să folosiți lenjerie de pat de bumbac, în culori deschise.

Învățați care părți din corpul dumneavoastră sunt mai ușor de răcorit

Chiar dacă uneori atunci când punem un prosop umed pe frunte avem senzația de răcoare, această stare va ține doar câteva secunde. Mai eficient este să puneți o eșarfă umedă la ceafă, în jurul încheieturilor, pe coapse sau în jurul genunchilor.

Țineți soarele departe de casa dumneavoastră

Este foarte important să vă acoperiți geamurile casei dacă doriți să fie mai răcoare. Trageți storurile, jaluzelele sau draperiile încă de dimineață. Mai mult, puteți chiar să acoperiți geamuri cu folii de protecție solară.

Totuși, pe timpul nopții lăsați geamurile deschise pentru a intra aerul mai rece în casă.

Evitați pe cât posibil sursele de căldură

Electrocasnicele emană căldură. Atunci când sunteți plecați de acasă, scoateți din priză cuptorul cu microunde, laptopul, calculatorul și televizorul.

Și poate că e timpul să renunțați la gătitul cu aburi și foc pornit. Încercați alimentele reci, precum o supă gazpacho sau salate.

Realitatea Live

06 Dec. 2021, 17:07
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
06 Dec. 2021, 17:07 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ca răspuns la sancțiunile UE, Statelor Unite, Marii Britanii și ale altor țări, Belarus a decis să restricționeze importul de bunuri și intrarea străinilor pe teritoriul său. Acest lucru a fost declarat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus.

Ministerul numește sancțiunile impuse regimului lui Alexander Lukașenko, presiuni menite să submineze suveranitatea și deteriorarea bunăstării cetățenilor belarusi. Ca răspuns la astfel de măsuri, Ministerul de Externe din Belarus a anunțat o serie de restricții.

În special, guvernul din Belarus a decis să interzică importul de mărfuri din țările care au impus sancțiuni. Ce listă de bunuri este în cauză, nu a fost încă raportată.

În ceea ce privește transportatorii aerieni din UE și din Regatul Unit, vor fi introduse restricții similare celor aplicate industriei aviatice din Belarus.

De asemenea, au fost anunțate și alte măsuri de natură non-publică. Dar cea mai semnificativă măsură de contracarare a presiunii externe a Occidentului colectiv Ministerul de Externe numește consolidarea integrării cu Federația Rusă.

Ministerul de Externe al Belarusului asigură că țara este pregătită să ridice toate aceste restricții dacă țările pe care le afectează arată disponibilitatea pentru cooperare și dialog.

Amintim că, UE, SUA, Marea Britanie și alte țări au intensificat de câteva luni sancţiunile împotriva Belarusului pentru comportament antidemocratic, încălcări ale drepturilor și exploatarea migranților. Printre măsurile deja în vigoare se numără includerea preşedintelui Lukaşenko, a fiului acestuia şi a altor 165 de oficiali belaruşi pe o listă neagră, precum şi restricţii asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală