Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

A luat sfârșit cel mai mare festival de Ziua Mediului din Republica Moldova. A durat patru săptămâni

28 Iun. 2021, 13:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iun. 2021, 13:17 // Societate //  Valentina Buză

Patru săptămâni, atât timp a sărbătorit Republica Moldova în acest an, Ziua Mediului. De obicei, Ziua Mediului este marcată la data de 5 iunie, însă țara noastră a organizat mai multe activități cu privire la această ocazie în perioada 5-27 iunie.

În context, a fost organizată cea de-a șasea ediție a Festivalului Ziua Mediului, cu excursii în locuri pitorești, în parcuri fotovoltaice, la mori de vânt, în păduri plantate pentru albini și stoparea alunecărilor, pe Nistru cu caiacele, cu testarea apei din râu, salubrizări, plantări – toate ghidate de specialiști în domeniu.

„Da, scandalurile, subiectele politice, sunt mai sclipitoare. Ce bombă cu efect întârziat coacem prin exploatarea mediului însă, nu este atât de evident. Dar avem oameni care fac lucruri mari, avem oameni care gândesc și avem acest festival – locul unde putem să ne întâlnim, să descoperim cât de interesant și frumos este acest domeniu, să învățăm și să avem noi experiențe”, a declarant în cadrul ceremoniei de încheiere a ediției a VI-a a Festivalului, Cătălina Molodoi, manageră a Festivalului Ziua Mediului.

Virginia Bâlici, directoare programe a Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a conchis că în Moldova există o comunitate de mediu numeroasă și diversă, care face lucruri grozave. Ea a menționat că mai sunt multe de făcut, iar Suedia va continua să dezvolte parteneriate cu organizațiile societății civile și cu alți actori pentru a contribui la protecția mediului, reziliența climatică și restaurarea ecosistemelor.

„Eco-tehnologii, reciclare, separarea deșeurilor, plantări, afaceri verzi, agricultură ecologică, protecția apelor și solului etc., etc  – avem o mulțime de oameni activi care se dedică acestor domenii în Moldova și ei într-adevăr au ce să ne povestească. Vrem ca acest festival să devină tot mai popular – să devenim mai curioși, mai implicați, mai activi și mai atenți față de natură”, a adăugat Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, organizatoare a Fetivalului.

La rândul său, Ministrul Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat că în condițiile unei pandemii globale, vulnerabilității față de schimbările climatice și provocărilor în domeniul mediului, este necesar să ne unim eforturile să transformăm cerințele de mediu în oportunități de dezvoltare economică durabilă a țării.

Evenimentul din acest an este organizat de AJMTEM, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova (OMS), UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

Evenimentul s-a încheiat sâmbătă și duminică, 26-27 iunie, cu iarmarocul EcoLocal – cu produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere -, precum și un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra.

Amintim că, tematica anului 2021 pentru Ziua Mondială a Mediului este conservarea ecosistemelor.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 11:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Aug. 2021, 11:45 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Inspectorii de integritate nu sunt în vacanță. Aceștia au inițiat alte două controale pe avere, săptămâna trecută, în privința a doi judecători. Este vorba despre doi magistrați care fac parte din cadrul Judecătoriei Chișinău și Comrat.

Procedurile de control au fost pornite, după ce președintele ANI s-a autosesizat dintr-o investigație jurnalistică, în care au fost vizați mai mulți judecători cu averi impunătoare, anunță responsabilii instituției.

„Dacă în cadrul controalelor vor fi constatate încălcări, ANI va comunica mai multe detalii prin intermediul comunicatelor de presă”, anunță ANI.

Între timp, inspectorii au depistat două posibile conflicte de interese care, în prezent, sunt investigate. Acestea vizează șeful unei subdiviziune subordonată Direcției Generale educație, tineret și sport a Consiliului municipiului Chișinău și un consilier din Consiliul orașului Sângera din municipiul Chișinău.

„În procedură de anchetă se află și câte un consilier local din raioanele Cantemir și Soroca. Aceștia s-ar afla în incompatibilitate de funcție”, se arată în comunicat.

La fel, un director interimar a unei întreprinderi municipale din gestiunea primăriei Capitalei și un consilier din municipiul Bălți s-au ales cu câte o contravenție pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

„Pentru încălcarea regulilor privind conflictele de interese va fi sancționat și un primar de oraș din sud-estul republicii. Iar, o asociație obștească din raionul Ungheni a primit o amendă pentru împiedicarea activității ANI. În total, inspectorii de integritate au aplicat sancțiuni în mărime de 14 mii de lei”, mai anunță inspectorii.

Potrivit ANI, săptămâna trecută, au fost stabilite două încălcări ale legislației ANI. Este vorba de un conflict de interese admis de către un fost primar din raionul Orhei și o incompatibilitate de funcție a unui primar din raionul Fălești.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate