Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Raport: Puterea cibernetică a Chinei este inferioară celei a Statelor Unite ale Americii

28 Iun. 2021, 13:12
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Iun. 2021, 13:12 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

Principala putere cibernetică a lumii rămân Statele Unite ale Americii. În acest sens, este posibil să își păstreze această poziție în fața Chinei cel puțin până în 2030, cu ajutorul aliaților occidentali la fel de avansați, în pofida informaţiilor despre atacuri cibernetice chinezeşti asupra unor guverne şi companii occidentale, potrivit unui raport publicat luni de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice la de Londra (IISS).

„Deși China a făcut progrese semnificative în consolidarea capacităților sale cibernetice începând cu 2014, acestea nu au fost nici pe departe suficiente pentru a reduce decalajul față de SUA”, a declarat Greg Austin, autorul principal al raportului intitulat Cyber Capabilities and National Power.

Raportul a analizat puterea cibernetică a 15 țări în funcție de șapte indicatori, printre care capacitățile de bază în materie de informații,securitatea și reziliența, capacitățile ofensive precum și poziția de lider în chestiunile legate de spațiul cibernetic la nivel mondial. A reieșit că Statele Unite sunt principala putere cibernetică a lumii, în timp ce China a fost plasată în categoria a doua, alături de Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Israel şi Rusia. De asemenea, raportul mai precizează că puterea defensivă a Chinei rămâne relativ slabă, iar politicile sale de reziliență pentru infrastructurile critice se află încă în stadii incipiente de dezvoltare, scrie Digi24.

Totuși, capabilitățile de spionaj cibernetic ale Chinei sunt formidabile pe plan intern, se arată în raport, menționându-se faptul că regimul de la Beijing dispune de cel mai puternic sistem intern de supraveghere și cenzură din lume. De asemenea, China și-a dezvoltat și utilizat pe scară largă capabilitățile de spionaj în străinătate, însă analiza și diseminarea informațiilor este „mai puțin matură” decât în cazul SUA și al aliaților săi, conform Financial Review.

Traiectoria Chinei ar putea fi, de asemenea, încetinită de decizia SUA din 2019 de a-și închide piețele pentru unele companii digitale chineze, o decuplare parțială care ar putea împiedica dezvoltarea unor tehnologii mai avansate.

Potrivit raportului IISS, China are însă avantaje distincte, cum ar fi cei 1 miliard de utilizatori de internet și costul mai mic al tehnologiei chineze, care o fac atractivă pentru țările în curs de dezvoltare.

În pofida îngrijorărilor în creştere legate de atacuri cibernetice orchestrate de Phenian, Coreea de Nord a fost inclusă într-o a treia categorie de ţări cu „puncte tari sau potenţiale puncte tari în anumite domenii, dar slăbiciuni semnificative în altele”.

Din această a treia categorie fac parte mai ales state din Asia, printre care India, Indonezia, Iran, Japonia, Malaezia şi Vietnam, IISS concluzionând că „economiile industriale avansate” deţin „avantaje cibernetice semnificative” care ar putea linişti preocupările occidentale că vor rămâne în urma rivalilor cu regimuri autoritare sau mai puţin dezvoltaţi.

Datele raportului arată că SUA au rămas puterea dominantă în spațiul cibernetic, investind masiv în capacități civile și militare, precum și în cea mai puternică bază industrială digitală din lume. Companiile sale sunt capabile să detecteze și să impute statelor atacurile cibernetice, iar țara dispune de propriile capacități ofensive sofisticate. Raportul mai subliniază, însă, că SUA sunt mai constrânse din punct de vedere politic și juridic decât adversari precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Potrivit institutului londonez, puterea cibernetică naţională este bazată în parte pe „capacitatea de a atrage capital investiţional şi abilităţi tehnice” şi pe crearea de condiţii care să permită afacerilor digitale să se dezvolte, condiţii care pot fi mai uşor întrunite în Statele Unite şi aliaţii săi.

Cu toate acestea, SUA nu pot lăsa garda jos, avertizează IISS, dată fiind „forţa în creştere a economiei digitale a Chinei”.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată