Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Agricultorii cer intervenția Maiei Sandu: Tarifele astronomice și Poliția de Frontieră, împiedică exportul de cereale

30 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
30 Sept. 2021, 19:09 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Deși s-au bucurat de o roadă record, iar prețurile pe piața regională sunt extrem de generoase, producătorii agricoli din Republica Moldova rămân practic blocați de monopolul existent la exporturi. Astfel, un grup de companii din sectorul cerealelor au apelat la șefa statului, Maia Sandu, pentru a o informa despre piedicile cu care se confruntă în vederea exporturilor de producție agricolă pe piața europeană.

Totodată, mai multe companii exportatoare de cereale au creat recent o Alianță a exportatorilor cerealieri, în vederea protejării drepturilor și libertăților recunoscute de legislația și Constituția Republicii Moldova.

Potrivit apelului, un element central în crearea piedicilor reprezintă inerția și complicitatea unor structuri de stat ale Republicii Moldova, în special Poliția de Frontieră, care blochează crearea de alternative viabile la exportul de cerealiere. 

„Practicând tarife astronomice și limitând accesul companiilor mijlocii și mici, câțiva monopoliști cunoscuți în Republica Moldova, au instalat de fapt un cartel asupra exporturilor. În lipsa de alternative de export, producătorii agricoli sunt forțați să – și vândă producția agricolă cu 20-30% mai ieftin decât ar putea obține în condițiile unei liberalizări a exporturilor. Cine controlează portul acela controlează piața agricolă din Republica Moldova”, se arată în comunicatul emis de Alianța exportatorilor agricoli.

În 2021, prețul de achiziție la semințele de floarea soarelui în portul Reni (Ucraina) este de 18.500 hrivne/tona, sau echivalentul a 12.300 lei mdl, în timp ce agricultorii din Republica Moldova sunt forțați să-și vândă producția proprie unor monopoliști care controlează fluxurile de export, oferind cel mult 10.000 mdl/tona. Această situație îi face pe producătorii agricoli să rateze posibilitatea de a-și dezvolta afacerile proprii, îmbogățind monopoliștii. Fiecare producători agricol ratează cca 25% din venituri sau 2,500 lei/tonă de cereale exportate, ceea ce reprezintă aproape 80% din profitul așteptat. În total, producătorii agricoli riscă să piardă circa 2 miliarde de lei. 

„Cu alte cuvinte, monopoliștii protejați de către anumite structuri de stat acaparează de 3 ori mai mulți bani din agricultură decât subvențiile primite din partea statului. Putem chiar îndrăzni să spunem că toate subvențiile agricole sunt folosite în absorbite în beneficiul exclusiv al companiilor căpușă care parazitează pe monopolurile exportului de cereale”, explică agricultorii. 

Conform relatărilor, de ani de zile, asociațiile producătorilor agricoli se plâng guvernului pe faptul existenței unor carteluri conectate la regimul oligarhic. 

La 15 septembrie, 2021, producătorii agricoli, care reprezintă zeci de companii cerealiere ce acoperă cca 60% din toată producția anuală de grâu în Republica Moldova (porumb, floarea soarelui, grâu) au insistat să discute piedicile existente la export cu reprezentanții Serviciului Vamal și Poliției de frontieră în raionul Cahul, primind din partea acestora asigurări că subiectul este înțeles și se vor lua măsuri. Ulterior, însă, acțiunile Poliției de Frontieră a developat că adevărata preocupare a structurii respective este să conserveze situația actuală, protejând monopoliștii, și refuzând categoric să aplice legislația existentă, care ar permite dezvoltarea de alternative viabile și solicitate de producătorii agricoli. Contrar prevederilor legii N,.,176/2013 cu privire la transportul naval intern al Republicii Moldova și a Regulamentului N.546/2019, ultimul a fost adoptat în ședința de guvern al Primului Ministru Maia Sandu, Poliția de Frontieră preferă să ignore repetat și cu rea intenție aplicarea mecanismului care ar permite exportatorilor să creeze alternative legale la exportul de cereale. În calitatea sa de Prim Ministru, Maia Sandu, a declarat și a acționat ferm în susținerea demonopolizării exporturilor, ca măsură de eliminare a regimului oligarhic din anul 2019. Contrar acestei direcții de politică internă, care se încadrează în obligațiile Republicii Moldova în procesul de implementare al Acordului de Asociere UE-RM, monopoliștii sunt protejați și tolerați în continuare pentru că, posibil, reprezintă o sursă de câștig suplimentar la salariile modeste de polițist de frontieră.

„Despre piedicile create în ultima vreme de către anumite structuri ale statului vor fi informate corespunzător și autoritățile competente ale Uniunii Europene. Producătorii agricoli afectați de monopoluri manifestă în acest moment mult calm și reținere maximă în a comenta situația creată, dar vor veni cu mult mai multe detalii despre natura piedicilor și ilegalitățile comise după primirea răspunsurilor din partea autorităților sesizate”, conchid membrii Alianței exportatorilor agricoli.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală