Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Albatroșii, care formează cupluri pe viață, „divorțează” acum în număr mai mare. Ce se întâmplă cu mediul

25 Nov. 2021, 10:17
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 10:17 // Life //  Realitatea.md

Albatroșii sunt cunoscuți drept o specie monogamă, păsările formând parteneriate de durată. Acum însă, problemele cauzate de încălzirea globală au început să le afecteze relațiile, susține un studiu al Societății Regale Britanice, citat de The Guardian. Fenomenul este unul îngrijorător, căci poate să ducă chiar la dispariția păsărilor.

Fiind unele dintre cele mai loiale specii de animale, albatroșii sunt de mult timp un subiect de studiu științific. „Există toate aceste lucruri pe care le considerăm a fi super-umane”, spune dr. Graeme Elliot, consilier științific principal la departamentul de conservare din Noua Zeelandă, care studiază albatroșii de trei decenii.

Păsările se pretează antropomorfismului: trăiesc timp de 50-60 de ani, au o fază de adolescență lungă și incomodă, în timp ce învață cum să seducă un partener prin dans și fac călătorii de ani departe de casă pe măsură ce se maturizează. De obicei, rămân cu același partener pe viață și sărbătoresc cu voce tare atunci când își salută „jumătatea” după o lungă absență.

Dar acum, precum oamenii, păsările au ajuns să sufere de stres, un stres cauzat, în cazul albatroșilor, de schimbările climatice.

Apele mai calde înseamnă pentru păsări mai puțini pești, adică mai puțină hrană și un mediu mai aspru. Asta înseamnă că nu mai supraviețuiesc la fel de mulți pui, dar și că păsările „muncesc” mai multe ore pentru a se hrăni și se luptă să-și mențină relația de cuplu.

Mai exact, studiul arată că, în anii cu temperaturi neobișnuit de calde ale apei, rata divorțurile a crescut până la 8%, de la 1-3%. Studiul a fost realizat pe parcursul a 15 ani și a analizat o populație sălbatică de 15.500 de perechi reproducătoare de albatroși din Insulele Falkland.

Francesco Ventura, cercetător la Universitatea din Lisabona și coautor al studiului Societății Regale, a declarat că oamenii de știință au fost surprinși să afle că apele mai calde sunt asociate cu rate neobișnuit de ridicate de divorț ale cuplurilor de albatroși, chiar și atunci când a fost luată în considerare și lipsa peștilor.

„De obicei, divorțul albatrosului este prezis de un eșec de reproducere. Dacă o pereche nu reușește să aibă pui, șansele de despărțire sunt mai mari. Mai puțină hrană pentru păsări ar putea duce la mai multe eșecuri în cuplu. Dar cercetătorii au fost surprinși să constate că, și în condițiile în care au luat în considerare aceste lucruri, temperatura mai ridicată a apei a avut un efect suplimentar – împingând ratele de divorț chiar și atunci când reproducerea a avut succes”, a spus Francesco Ventura.

Potrivit lui Ventura, două ar fi cauzele acestor divorțuri în rândul albatroșilor. În primul rând, apele mai calde obligă păsările să vâneze mai mult timp și să zboare mai departe de casă. Dacă păsările nu s-au întors înapoi pentru sezonul de reproducere, partenerii lor își caută un alt tovarăș de viață. În plus, atunci când apele sunt mai calde și în medii mai dure, hormonii de stres al albatrosului cresc. Păsările ar putea simți asta și își pot învinovăți partenerul.

„Propunem această ipoteză a învinuirii partenerului – prin care o femelă albatros stresată ar putea simți acest stres fiziologic și atribuie aceste niveluri mai ridicate de stres unei performanțe slabe a masculului”, a spus Francesco Ventura.

Numărul albatroșilor, în scădere la nivel global

Cercetarea vine pe măsură ce numeroase populații de albatroși din întreaga lume au probleme. „Numărul lor scade,” a transmis Graeme Elliot.

Scăderea populației a făcut să apară mai multe cupluri homosexuale printre albatroși. „Avem perechi de masculi printre păsările de pe Insula Antipode, pe care nu le-am avut până acum. O parte dintre masculi face pereche cu un alt mascul pentru că nu poate găsi o parteneră de sex feminin”, a spus Graeme Elliot.

Studiul Royal Society a analizat populația de albatroși cu sprânceană neagră din Insulele Falkland, unde numărul acestor păsări este încă mare și unde rata divorțului nu este catastrofală. Dar, potrivit lui Francesco Ventura, aceeași dinamică s-ar putea aplica și altor populații de albatroși și ar avea un efect mai dăunător acolo unde numărul păsărilor este mai mic.

„Avem nevoie de o campanie internațională pentru a salva aceste păsări. În caz contrar, ele vor dispărea”, a avertizat Graeme Elliot, consilier științific principal la departamentul de conservare din Noua Zeelandă, care studiază albatroșii de trei decenii.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Dec. 2021, 12:10 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, este de părere că actualul Guvern condus de Natalia Gavrilița, urmează să fie demis. Și acest lucru, potrivit lui, se va întâmpla în primăvară.

Pentru activitatea Guvernului Gavrilița, Chicu spune că ar oferi calificativul „nesatisfăcător”.  „Întregul Guvern a eșuat și nu trebuie eu să-l dau afară, pentru că tot ei îl vor da afară. Probabil în primăvară ei vor veni cu remanieri. Toți au eșuat. În primele zile am văzut că doamna prim-ministru și câțiva miniștri ieșeau la TV, restul erau incognito. Acum mai mulți ies pe la emisiuni și fac gafă după gafă. Maia Sandu se va strădui să se îndepărteze de eșecul celor din Guvern. Ea se va disocia de ceea ce a făcut greșit Guvernul”, a declarat Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Realitatea.md menționează că Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la începutul lunii august, curent. Asta ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, provocate de demisia Guvernului Chicu. Chicu fusese numit în funcție de către formațiunea fostului președinte, Igor Dodon.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală