Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

Cercetătorii vor să „inunde” creierul uman cu microcipuri: Ce boli ar putea trata?

16 Sept. 2021, 07:15
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
16 Sept. 2021, 07:15 // Sci-tech //  Realitatea.md

Oamenii de știință de la Universitatea Brown au creat microcipuri concepute pentru a fi împrăștiate pe suprafața creierului sau chiar în țesutul său, pentru a colecta o grămadă de date neuronale. Cercetătorii numesc cipurile „neurograins” (“neuro-boabe”). Fiecare cip are aproximativ dimensiunea unui bob de sare și este destinat a fi răspândit în țesutul cerebral, unde poate înregistra activitatea creierului, potrivit unei lucrări recente publicată în revista „Nature Electronics”.

„Fiecare cip are suficientă micro-electronică, astfel încât, atunci când este încorporat în țesutul neuronal, să poată asculta activitatea neuronală pe de o parte și apoi o poate transmite ca o mică undă radio către lumea exterioară”, spune Arto Nurmikko, neuroinginer la Universitatea Brown și autor principal al studiului.

Aceste microcipuri pot trata Parkinson, paralizia și epilepsia

Echipa a implementat până acum aceste cipuri minuscule la rozătoare, dar speră să facă în curând același lucru la subiecții umani. În timpul unuia dintre aceste experimente, au plasat 48 de astfel de cipuri pe cortexul cerebral al unui șobolan, în timp ce acesta era sub anestezie.

Cercetătorii s-au concentrat, în principal, pe zonele motorii și senzoriale ale creierului. Oamenii de știință au reușit să înregistreze activitatea corticală a animalului, dar, în cele din urmă, au descoperit un lucru interesant: calitatea semnalului nu era la fel de bună ca cel provenit din cipurile utilizate în majoritatea interfețelor creier-computer existente.

Dar dacă cercetătorii pot îmbunătăți calitatea sistemului, ei speră că acesta ar putea oferi o modalitate de a studia zone mai mari ale creierului, cum ar fi rețelele complexe care controlează lucrurile, inclusiv memoria și luarea deciziilor.

„Când vine vorba de modul în care funcționează creierul, întregul este cu adevărat mai important decât suma părților”, a declarat Chantel Prat, profesor de psihologie la Universitatea din Washington.

În cele din urmă, ei speră că cercetarea lor va deschide calea către implantarea acestor cipuri la oameni. Nurmikko estimează că vor fi necesare 770 de cipuri per creier. Acest lucru deschide posibilitatea ca cipurile să stimuleze neuronii cu impulsuri electrice, tratând potențial tulburări neurologice grave, cum ar fi boala Parkinson, paralizia sau epilepsia.

Următorul pas pentru echipa de la Universitatea Brown este de a testa cipurile la rozătoare care sunt treze și libere să se miște. După aceea, testele vor fi făcute pe maimuțe și apoi, speră cercetătorii, pe oameni. Este incredibil de interesant, deoarece tehnologia oferă o oportunitate fascinantă de a înțelege creierul uman.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie