Curs valutar
 • EUR
  19.2738
  0.3113%
 • USD
  17.7442
  0.1183%
 • RUB
  0.2003
  1.3979%
 • RON
  3.8735
  0.284%
 • UAH
  0.4402
  -0.318%

CNOS a reacționat peste o zi! „Tehnic”, Josan nu a încălcat și totuși a fost rechemat acasă. Își dă Juravschi demisia? 

04 Aug. 2021, 11:57
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 11:57 // Sport //  Realitatea.md

Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a venit cu o reacție, ce-i drept peste o zi, de la declarațiile făcute de deputatul PAS Lilian Carp despre Cornel Josan cu referire la ce a scris presa internațională. În comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial, scrie că „din punct de vedere tehnic, acesta nu a încălcat regulile” la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Japonia. Și atunci de ce a fost rechemat acasă? Mai mult, rămâne sub semn de întrebare și dacă președintele CNOS, Nicolae Juravschi, își dă demisia, în contextul în care nu a fost exprimată o poziție clară pe subiect.

„Pe data de 3 august 2021 portalul de știri  insidethegames.biz a publicat o știre, prin care informează că Cornel Josan, reprezentantul CNOS din RM a încalcat regulile anti-Covid, bazându-se pe câteva fotografii, publicate pe o rețea de socialzare, din care se deduce că acesta ar fi vizitat obiecte turistice, astfel încălcând regulile anti-covid în vigoare în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. Urmare a publicării acestor informații, CNOS s-a autosesizat și a decis rechemarea lui Cornel Josan de la Jocurile Olimpice, fapt despre care a fost informat fără întârziere CIO și Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice”, scrie în comunicat.

În același timp, CNOS precizează că Cornel Josan a fost acreditat la Jocurile Olimpice în calitate de fotoreporter în categoria EP, furnizând cu regularitate fotografii despre participarea sportivilor noștri. Concomitent, date fiind cerințele specifice în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, acesta a fost desemnat Covid Liaison officer pentru grupul de jurnaliști sportivi din Republica Moldova. „Este pentru prima data, când CIO instituie funcția de Covid Liaison officer, date fiind condițiile speciale, marcate de restricțiile pandemice, în care este organizată această ediție a Jocurilor Olimpice. Funcția dată este una administrativă, nu necesită pregătire sau studii medicale, dar implică cunoștințe în IT pentru colectarea și furnizarea unor date specifice cu privire la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor acreditate. Conform cerințelor CIO, CNOS a desemnat 2 persoane în calitate de Covid Liaison officer: Larisa Popova, vicepreședinte CNOS, responsabilă pentru Delegația Olimpică în Satul Olimpic și Cornel Josan, responsabil doar pentru grupul de jurnaliști sportivi. Respectiv, Cornel Josan, nu face parte din delegația oficială a Republicii Moldova, așa precum informează greșit deputatul Lilian Carp”.

Potrivit CNOS, Cornel Josan a ajuns la Tokyo pe data de 22 iulie, a fost cazat împreună cu ceilalți juranliști sportivi moldoveni, acreditați la Jocurile Olimpice, în afara Satului Olimpic. Astfel, Comitetul explică faptul că „în calitate de fotoreporter care nu face parte din Delegația Olimpică și nu a locuit în Satul Olimpic, din punct de vedere tehnic, nu a încălcat regulile, fiind nevoit să se deplaseze la diverse instalații sportive pentru realizarea fotografiilor, dar și pentru a se alimenta, așa cum hotelul în care era cazat nu dispunea de restaurant”. La fel, nu ar exista nicio decizie a CIO sau a Comitetului Organizatoric al Jocurilor Olimpice cu privire la expulzarea lui Cornel Josan. Acesta a fost rechemat exclusiv în baza deciziei CNOS.

„Este regretabil că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului RM răspândește informații neverificate, recurgând la o descirere cu detalii false și exagerate cu privire la faptul că Cornel Josan ar fi fost „depistat de poliția niponă”, iar ulterior „poliția japoneză a cerut organizatorilor izolarea, apoi expulzarea moldoveanului”. Acuzațiile la adresa lui Cornel Josan au fost expuse doar de portalul  insidethegames.biz în baza fotografiilor de pe rețelele sociale”, mai scrie în comunicat.

Este la fel de regretabil că deputatul Lilian Carp recurge la discriminarea unui membru a Echipei Olimpice Tokyo 2020 printr-o etichetare denigratoare, calificându-l drept „protejatul lui Nicolae Juravschi”. Calificarea la Jocurile Olimpice nu se face prin protecție. Acest sportiv, ca și ceilalți 19 membi ai Echpei Olimpice, a dobândit dreptul de a participa la aceste competiții nu prin protecție, dar în urma unei lupte dure și cinstite și va reprezenta cu demnitate Republica Moldova”, a mai acuzat CNOS.

Cu privire la învinuirile aduse președintelui CNOS, precum că Republica Moldova are „3 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară fără medalie obținută”, dublul campion olimpic, deținătorul medaliei olimpice de argint, a opt medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionate Mondiale, Nicolae Juravschi consideră că „o medalia olimpică astăzi este foarte scumpă și implică investiții mari”.

„Dar scopul unui sistem sportiv bine structurat nu este obținerea medaliilor olimpice, ci crearea unor condiții propice, în care apariția campionilor devine inevitabilă. Atâta timp cât sistemul nostru nu oferă asemenea condiții, iar la edițiile enumerate nu a existat nici un Program Național de pregătire și participare a sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice, sportivii și antrenorii noștri fac adevărate sacrificii pentru a obține performanțe înalte”, a punctat Nicolae Juravschi.

Mai devreme, solicitat fiind pentru o reacție proprie, Cornel Josan a spus pentru Realitatea.md că „în curând va fi publicată reacția Comitetului și a mea, când aterizez în Moldova”.

Realitatea Live

Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
28 Mai 2024, 20:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Mai 2024, 20:00 // Societate //  Elena Putregai

„Plenul CSM a respins, ca neîntemeiată, cererea candidatului Vladislav Gribincea privind retragerea în parte a Hotărârii CSM din 21 mai curent, revocând Hotărârea CSM din 21 mai 2024 privind admisibilitatea dosarului candidatului la funcția de judecător al CSJ. Cererea înaintată de candidatul Vladislav Gribincea, prin care solicită retragerea actului administrativ individual ilegal este neîntemeiată, or, CSM a constatat că Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 21 mai curent este una perfect legală, deoarece, potrivit art. 143 alin.2 din Codul administrativ, legalitatea se verifică reieșind din situația care exista la data emiterii actului administrativ”. Mai multe precizări a făcut instituția marți seara, 28 mai curent.

VIDEO Plenul CSM, convins de Vladislav Gribincea. Fondatorul CRJM ar putea deveni judecător la CSJ

„Reiterăm că, la data emiterii actului administrativ candidatul Vladislav Gribincea nu a prezentat un certificat medical valabil, care ar atesta întrunirea condițiilor pentru a candida la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Conform art. 170 alin. 5 și 6 din Codul administrativ, ce reglementează revocarea unui act administrativ, CSM, ca autoritate ce exercita activitatea administrativă, este în drept și din oficiu să dispună revocarea unui act administrativ, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege”, scrie în comunicat. „Astăzi, Plenul a dispus de un certificat medical ce exista inclusiv la data la care Vladislav Gribincea trebuia să-l prezinte Consiliului. CSM a reieșit din situația că persoana în cauză a menționat că îi este incertă situația ce ține de trecerea controlului medical respectiv, așteptând să fie invitat de comisie pentru trecerea controlul medical”.

Totodată, CSM a fost convins de faptul că anterior când Vladislav Gribincea a participat la un concurs pentru ocuparea funcției de Procuror general, procedura de evaluare medicală a fost efectuată centralizat, iar candidatul nu a ridicat îndreptarea de la CSP, deoarece instituția a expediat-o în adresa comisiei.

„Toate acestea, raportate la norma din Regulamentul cu privire la selecția judecătorilor la CSJ, ce nu reglementează expres ridicarea personală de candidat a acestei îndreptări, au fost suficiente pentru a constata că de fapt persoana în cauză are un certificat medical pe care îl avea și la data, la care urma să îl prezinte, doar că din eroare nu a fost prezentat Consiliului Superior al Magistraturii. În asemenea condiții, fiind prezentate și recomandările solicitate anterior, folosindu-se de dreptul discreționar, ce este atribuit membrilor CSM, inclusiv din perspectiva Codului administrativ, ar fi inechitabil de a folosi un asemenea motiv pentru inadmisibilitatea participării candidatului la următoarea etapă. În concluzie, în vederea evitării oricărui formalism excesiv, CSM a dispus din oficiu revocarea actului administrativ”, se încheie comunicatul de presă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală