Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

CNOS a reacționat peste o zi! „Tehnic”, Josan nu a încălcat și totuși a fost rechemat acasă. Își dă Juravschi demisia? 

04 Aug. 2021, 11:57
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 11:57 // Sport //  Realitatea.md

Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a venit cu o reacție, ce-i drept peste o zi, de la declarațiile făcute de deputatul PAS Lilian Carp despre Cornel Josan cu referire la ce a scris presa internațională. În comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial, scrie că „din punct de vedere tehnic, acesta nu a încălcat regulile” la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Japonia. Și atunci de ce a fost rechemat acasă? Mai mult, rămâne sub semn de întrebare și dacă președintele CNOS, Nicolae Juravschi, își dă demisia, în contextul în care nu a fost exprimată o poziție clară pe subiect.

„Pe data de 3 august 2021 portalul de știri  insidethegames.biz a publicat o știre, prin care informează că Cornel Josan, reprezentantul CNOS din RM a încalcat regulile anti-Covid, bazându-se pe câteva fotografii, publicate pe o rețea de socialzare, din care se deduce că acesta ar fi vizitat obiecte turistice, astfel încălcând regulile anti-covid în vigoare în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. Urmare a publicării acestor informații, CNOS s-a autosesizat și a decis rechemarea lui Cornel Josan de la Jocurile Olimpice, fapt despre care a fost informat fără întârziere CIO și Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice”, scrie în comunicat.

În același timp, CNOS precizează că Cornel Josan a fost acreditat la Jocurile Olimpice în calitate de fotoreporter în categoria EP, furnizând cu regularitate fotografii despre participarea sportivilor noștri. Concomitent, date fiind cerințele specifice în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, acesta a fost desemnat Covid Liaison officer pentru grupul de jurnaliști sportivi din Republica Moldova. „Este pentru prima data, când CIO instituie funcția de Covid Liaison officer, date fiind condițiile speciale, marcate de restricțiile pandemice, în care este organizată această ediție a Jocurilor Olimpice. Funcția dată este una administrativă, nu necesită pregătire sau studii medicale, dar implică cunoștințe în IT pentru colectarea și furnizarea unor date specifice cu privire la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor acreditate. Conform cerințelor CIO, CNOS a desemnat 2 persoane în calitate de Covid Liaison officer: Larisa Popova, vicepreședinte CNOS, responsabilă pentru Delegația Olimpică în Satul Olimpic și Cornel Josan, responsabil doar pentru grupul de jurnaliști sportivi. Respectiv, Cornel Josan, nu face parte din delegația oficială a Republicii Moldova, așa precum informează greșit deputatul Lilian Carp”.

Potrivit CNOS, Cornel Josan a ajuns la Tokyo pe data de 22 iulie, a fost cazat împreună cu ceilalți juranliști sportivi moldoveni, acreditați la Jocurile Olimpice, în afara Satului Olimpic. Astfel, Comitetul explică faptul că „în calitate de fotoreporter care nu face parte din Delegația Olimpică și nu a locuit în Satul Olimpic, din punct de vedere tehnic, nu a încălcat regulile, fiind nevoit să se deplaseze la diverse instalații sportive pentru realizarea fotografiilor, dar și pentru a se alimenta, așa cum hotelul în care era cazat nu dispunea de restaurant”. La fel, nu ar exista nicio decizie a CIO sau a Comitetului Organizatoric al Jocurilor Olimpice cu privire la expulzarea lui Cornel Josan. Acesta a fost rechemat exclusiv în baza deciziei CNOS.

„Este regretabil că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului RM răspândește informații neverificate, recurgând la o descirere cu detalii false și exagerate cu privire la faptul că Cornel Josan ar fi fost „depistat de poliția niponă”, iar ulterior „poliția japoneză a cerut organizatorilor izolarea, apoi expulzarea moldoveanului”. Acuzațiile la adresa lui Cornel Josan au fost expuse doar de portalul  insidethegames.biz în baza fotografiilor de pe rețelele sociale”, mai scrie în comunicat.

Este la fel de regretabil că deputatul Lilian Carp recurge la discriminarea unui membru a Echipei Olimpice Tokyo 2020 printr-o etichetare denigratoare, calificându-l drept „protejatul lui Nicolae Juravschi”. Calificarea la Jocurile Olimpice nu se face prin protecție. Acest sportiv, ca și ceilalți 19 membi ai Echpei Olimpice, a dobândit dreptul de a participa la aceste competiții nu prin protecție, dar în urma unei lupte dure și cinstite și va reprezenta cu demnitate Republica Moldova”, a mai acuzat CNOS.

Cu privire la învinuirile aduse președintelui CNOS, precum că Republica Moldova are „3 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară fără medalie obținută”, dublul campion olimpic, deținătorul medaliei olimpice de argint, a opt medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionate Mondiale, Nicolae Juravschi consideră că „o medalia olimpică astăzi este foarte scumpă și implică investiții mari”.

„Dar scopul unui sistem sportiv bine structurat nu este obținerea medaliilor olimpice, ci crearea unor condiții propice, în care apariția campionilor devine inevitabilă. Atâta timp cât sistemul nostru nu oferă asemenea condiții, iar la edițiile enumerate nu a existat nici un Program Național de pregătire și participare a sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice, sportivii și antrenorii noștri fac adevărate sacrificii pentru a obține performanțe înalte”, a punctat Nicolae Juravschi.

Mai devreme, solicitat fiind pentru o reacție proprie, Cornel Josan a spus pentru Realitatea.md că „în curând va fi publicată reacția Comitetului și a mea, când aterizez în Moldova”.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române