Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Deputații nu vor mai sta cu mâna ridicată din toamnă. Anunțul făcut de Igor Grosu, care va ușura munca la ședințe

24 Aug. 2021, 10:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Aug. 2021, 10:20 // Politica //  Petru Beregoi

Sistemul de vot electronic ar putea fi implementat în cadrul ședințelor Parlamentului începând din luna septembrie, când se va da start sesiunii parlamentare de iarnă. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Legislativului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate.

Grosu afirmă că totul este deja pregătit pentru a fi implementat votul electronic și chiar s-a propus ca acesta să fie aplicat în sesiunea extraordinară, însă s-a renunțat la această idee din cauza gradului de pregătire a unor deputați, care sunt la primul mandat.

„Din septembrie vom avea vot electronic. Au fost idei să îl începem din sesiunea extraordinară, dar am zis că, gradul de iniţiere a deputaţilor e diferit, o să fie o instrucţiune elaborată, difuzat la toată lumea, dar credeți-mă e foarte simplu, trei mişcări, adică două până la urmă, ai introdus cartela, ai activat sistemul şi ai votat pentru sau împotrivă. Pe ecranele cele două mari care sunt în dreapta, stânga mea apare nu doar câţi au votat pentru, împotrivă şi nu au votat deloc, apare şi numele deputatului care şi cum a votat şi noi având această informaţie o vom anexa la dosarul proiectului de lege”, a explicat Grosu.

Președintele Parlamentului precizat că, sesiunea de iarnă ar putea începe la data de 9 septembrie, iar vacanța deputaților din acest an va fi mai scurtă, doar câteva săptămâni.

Implementarea sistemului e-Parlament a constat administrația Legislativului peste 400 de mii de dolari.

Precizăm că, până în prezent, deputații își exprimă votul în cadrul ședințelor Parlamentului prin ridicarea mâinii, fapt ce îngreunează numărarea voturilor corect și echidistant.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 14:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 14:53 // Societate //  Realitatea.md

În cadrul unui briefing de presă, candidata partidului politic „ȘOR”, Marina Tauber a transmis un mesaj către președinta țării, Maia Sandu. Tauber a menționat că statul nostru a devenit dictatorial și a asociat-o pe Sandu ca fiind „Lukașenko în fustă”. Pentru anularea alegerilor din municipiul Bălți și excluderea ei din cursa electorală, vicepreședinta, Partidul Politic “ȘOR” dă vina pe guvernare.

„Vreau să înțelegeți că acesta este un război. Este un război matur. În acest război vor fi neapărat învingători și înfrânți. Vă dau asigurări că  cei învinși veți fi voi. Vă asigur că noi o să facem tot posibilul ca fiecare dintre voi să răspundă conform legii pentru tot. Eu cu plăcere voi constat peste ceva timp că noi am reușit.. 

Să știți că mecanismul a fost pornit, iar drum de întoarcere nu este. Cum a spus președintele partidului, a început demontarea voastră. La rândul meu și din partea întregului partid vreau să-mi iau rămas bun. Voi nu mai existați și cum se spune, despre morți se vorbește sau doar de bine sau nu se vorbește deloc, a declarat Marina Tauber.

Amintim că în această dimineață, 5 decembrie, magistrații Curții de Apel Bălți au decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Judecătorii au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală