Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Dinu Plîngău: Doar 36% din hotărârile instanţelor de judecată din Republica Moldova sunt executate

15 Sept. 2021, 21:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Sept. 2021, 21:58 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Statistica arată că doar 36% din hotărârile instanţelor de judecată din Republica Moldova sunt executate, iar aceasta are loc din cauza infuncţionalităţii sistemului. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plângău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Dacă atragem bine atenţia, în 2019 era o statistică în care doar 36% din hotărârile instanţelor de judecată sunt executate. Este o problemă foarte mare, dar dacă vorbim strict de procedurile respective, guvernarea a luat o poziţie în care încearcă să paseze absolut toată vina în infuncţionalitatea sistemului pe organul procuraturii în persoana lui Alexandr Stoianoglo, care este procuror general. Şi evident că au motive de a critica procurorul general pentru că aproape de trei ani de când se află în funcţie nu am văzut mari rezultate pe marginea dosarelor de rezonanţă”, a declarat Dinu Plângău în platoul TVR Moldova.

În context, fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Ţap, este de părerea că procurorul general nu are intenţia de a pleca din funcţie, iar adresarea repetată a acestuia la Curtea Constituţională demonstrează acest lucru.

„Faptul că procurorul general s-a adresat din nou la Curtea Constituţională demonstrează că intenţiile sunt de a încerca să se menţină. Dacă procurorul general, ca autoritate, vine cu bună credinţă, atunci trebuie să fie acea colaborare. Trebuie de mers pe buchia legii, pentru că, în cazul în care opoziţia va avea argumente de ordin constituţional, legal, ei vor manipula întratât încât pentru cetăţeni va fi greu să înţeleagă unde este adevărul şi unde nu. Doctrinar, statul e puternic când legea este conservativă. Cu cât mai puţin se modifică legislaţia, cu atât statul este mai puternic”, a precizat Iurie Ţap.

Amintim că, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.

„Alexandr Stoianoglo s-a adresat Înaltei Curţi după ce la şedinţa din august a CSS, preşedinta Maia Sandu a obiectat procurorului general urmărirea penală a mai multor persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii parlamentare, solicitând, în acelaşi timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”, se arată în comunicatul emis de Procuratura generală (PG).

Stoianoglo își mai încearcă norocul la CC. Este nemulțumit de includerea procurorului general în componența CSS

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:56
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:56 // Life //  Realitatea.md

Alex Trif are 19 ani și e în top 10, în România, ca număr de urmăritori pe TikTok. A absolvit de curând liceul și a fost admis la ASE, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Pasiunea lui cea mare o reprezintă rețelele de socializare, acolo se bucură de notorietate. Într-un interviu, tânărul a spus care crede el că e rețeta succesului în mediul online, dar a avut un mesaj și pentru politicieni.

Aproape un milion de fani are pe TikTok, iar pe Instagram are peste 35.000 de urmăritori. Nu trece zi în care să nu posteze o fotografie, un video sau un story pe rețelele de socializare. Dincolo de viața în online, Alex Trif începe facultatea în octombrie. E entuziasmat și mândru de tot ce a reușit până acum. „Complicele” și susținătorul lui e chiar mama lui, profesoară, pasionată și ea de rețelele de socializare.

Ești în top 10 în România că număr de urmăritori pe TikTok. Cum ai reușit? Cum a pornit totul?

Alex Trif: Aș putea spune că am prins valul încă de la începutul TikTok-ului în România. Eu eram deja pe Musical.ly, iar continuarea pe TikTok a venit natural. Mi-am făcut cont, am început să postez, mi s-a părut interesant că vin persoane necunoscute să îmi vadă conținutul și am ținut-o tot așa. Nu m-am oprit.

Deși a pornit ca o joacă, am făcut și eu la fel ca toți adolescenții, mi-am creat un cont pe o platformă de socializare. Dar am văzut oportunitatea aplicației și mi-am găsit domeniul de interes.

Citești site-urile de presă? Ce părere ai despre contextul politic actual?

Alex Trif: Recunosc că mă informez tot din social media. Văd titlurile, intru să citesc mai mult pe linkurile care mă interesează. Sincer, mă simt prea tânăr pentru politică. E prea serioasă pentru un băiat de 19 ani. – Nu crezi că tinerii ar trebui să se implice mai mult în politică? – Ba da, de ce nu? Dar cred că nu e pentru toți lumea politică. Trebuie să ai tragere, să vrei să faci asta, de fapt, la fel ca în orice alt domeniu trebuie să faci cu drag orice activitate.

Să-și facă conturi pe TikTok, dacă vor că mesajul lor să ajungă la un public tânăr.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române